Schizofrénia - život - liečba - ten najbližší človek

Príspevok v téme: Schizofrénia - život - liečba - ten najbližší človek
.kLm.

Dobrý den,
rada by som poprosila osôbky, ktoré majú s týmto ochorením skúsenosť, či už vlastnú alebo trpí touto chorobou niekto z vašich blízkych, podeľte sa o to ako zvládate ochorenie, čo vám pomáha, aké príznaky pocitujete, čo pomáha, prípadne ak ide o najbližšiu osobu, ako to zvládate, zlepšuje sa to? akú liečbu majú predpísanú vaši blízki.
Mamka trpí už desiaty rok schizofréniou, bolo aj je to veľmi ťažké. Veľmi ju ľúbime.
Momentálne ide na elektro-výboje. Tabletky už nemajú taký účinok ako kedysi..Veľmi sa bojíme. Má s tým niekto s skúsenosť..
dakujem

zabiarky

Pán Dr.Tibor Lajos vám ako predajca nemocničných čistiacich tabliet rád zodpovie na všetky odborné lekárske otázky a a ako pedogog má zriadenú vlastnú psychiarickú ambulanciu.

miki25

Ahoj, schizofréniu mám už 4 roky a je to veľmi ťažké. Podľa lekára som psychicky na tom dobre, ale veľmi sa mi to nezdá. Mám totiž aj postschizofrénnu depresiu a tá je veľmi nápadná. Mám rôzne druhy negatívnych príznakov schizofrénie (zle vyjadrovanie, poruchu motivácie a konať, neviem nič plánovať, nemám emócie) a neviem, čo s tým. Tiež neviem sa na nič sústrediť. Skúšal som hrať aj šachy, ale sústredenosť neprišla. Lieky nevymysleli na to všetko ešte…

Čo pomáha? Najviac rodinná pohoda. Tá je veľmi dôležitá, aby neboli stresy a tak. Pokiaľ nie sú stresy, tak dá sa to celkom. Mám 3,5 ročné obdobie bez stresu a vedie sa mi celkom dobre. Schizofrénia ako taká by mi hroziť nemusela, ale nikdy neviete. Tiež treba mať istý denný režim, ktorý je veľmi dôležitý. Treba byť činným, čo prospieva duševnému zdraviu. Mať nejaké koníčky, hoci je to veľmi ťažké v súčasnej dobe...

Liečba nestojí za veľa za tie 4 roky som vyskúšal už takmer všetko a bez nejakého efektu. Každý polrok potrebujem nejakú zmenu, aby som neupadal. Súčasné lieky beriem už vyše 7 mesiacov a hlási sa opäť silná potreba zmeny. Dokonca mám už problém so spaním.

venusa

Ahoj,

na shizofreniu sa liecim uz treti rok. Vstriedala som kvanta liekov az kym som nedospela do stadia ked mi uz ich ucinky nestacili. Potom som absolvovala elektrosoky a velmi mi to pomohlo. Vobec to nie je neprijemne, len po prebudeni po narkoze obcas byvaju bolesti hlavy, ktore bud prestanu same alebo si staci dat nejaky liek.

Ja osobne sa s ochorenim neviem zmierit, je boj na dlhe trate aby sa clovek s nejakou psychickou chorobou vyrovnal. Su to neustale uzkosti, naklonene vnimanie sveta, veci o ktorych som presvecena ale okolie to nevnima tak ako ja. Ja mam aj zvukove hlaucinacie a vtedy je to najtazsie. Ydravy clovek nikdy nepochopi choreho uplne, opisat co sa s tebou deje je neuveritelne tazke a ziadne slova nedokazu vyjadrit aky boj sam so sebou zvadzas.

Ja mam chvalabohu priatelov a rodinu, ktori ma velmi podporuju a pomahaju mi ked mi je najhorsie ale je tiez bezne, ze ludia s dusevnou chorobou velmi nevyhladavaju spolocnost.

Zakladom je pri chorom stat v dobrom aj v zlom a hlavne nedovolit aby prepadol sebalutosti a uplne nerezignoval.

citrusar11

Staci, ak ma clovek viac stresu ako treba a moze dostat schizofreniu alebo psychozu.
Ja som si dal spravit vysetrenie u klinickeho psychologa za 50 eur a ten mi povedal, ze mam uzkostno-depresivnu poruchu. Testovala ma pri tom cely den.
Co doktor, to ina diagnoza...