Zdravím. S priateľom som už takmer 5 rokov, čoskoro sa osamostatníme. Problém je v tom, že je dosť uzavretý a prejavuje sa na to veciach, ktoré mnohí ani neriešia. Napríklad ísť pobede do obchodu na nákup, ak je tam priveľa ľudí je nereálne. Zbadá, že parkovisko je plné áut, otočí sa a do obchodu sa ide večer, keď už je tam len pár ľudí. Asi dva roky mi trvalo, kým sa mi podarilo vytiahnuť ho sadnúť si na pizzu. Aj to sme museli chodiť len do jednej pizzérie, iné neprichádzali do úvahy, rýchlo zjesť pizzu a odísť. Takže žiadne večere, posedenia pri kávičke a pod. sa nekonajú. Rodinným stretnutiam sa vyhýba a ak sa ich zúčastní, tak sa drží v úzadí a nezapája sa do komunikácie. Keď sme určitý čas bývali u mojej rodiny, vyhýbal sa každému ako sa len dalo. O dva týždne bude mať narodeniny, nechce ich oslavovať, nechce ani len to, aby mu niekto zablahoželal. Myslím si, že problém môže prameniť z jeho výchovy, jeho sestra sa tiež stráni ľudí, no nie až takto výrazne. S otcom nemá dobrý vzťah, pretože mal násilnícke sklony. Párkrát sa stalo, že pri výmene názorov stratil nervy a nechýbalo by veľa a ušla by mu ruka. Riešila som to aj u psychologičky, a tá mi poradila, že potrebuje návštevy psychológa, no to u neho nehrozí...Neviem ako ďalej toto riešiť, a čo bude, keď budem chcieť mať raz rodinu. Aké kroky mám podstupovať, aby sa situácia zlepšila? Máte s týmto prosím niekto skúsenosť? Ďakujem za každú radu.
Problém so socializáciou priateľa
Mirka, ty by si chcela aby bol tvoj priatel komunikativny a spolocensky, ale vybrala si si introverta. Z introverta extroverta nikdy neurobis. Ak ma socialnu fobiu, da sa tomu pomoct, aby sa osmelil, ale extrovert z neho aj tak nikdy nebude. Mala si si vybrat ineho partnera, videla si aky je.
Mirka, len taká malá otázočka.Kde je tvoj priateľ, keď sem o ňom píšeš?
Ďakujem ti za rozsiahly komentár, určite si z neho niečo zoberiem. Mnohí mi radili, nech sa s ním rozídem, ale ja v tom riešenie nevidím. To, že sa s ním rozídem nevyrieši jeho problém, nepomôžem mu tým, a ani sebe nie. A aj preto, že sa mi už malé krôčiky vpred podarili, verím, že sa podaria i ďalšie. Som trpezlivá a budem sa o to snažiť aj naďalej :)
* Pardon Mirka tejto smajlik :-)))
Ahoj Mirka83
Si velmi rozumna a problemu rozumies.
Ak dovolis, len by som rozsiril tvoje vedomosti:
Clovek je vytvorom okolia, ako si aj ty prisla na to, ze za priatelov sucasny psychicky stav moze jeho minulost (ako kazdy clovek keby prezil to co on - je rovnaky).
On sam nevie ako vyzera iny svet (podobne ako kazdy clovek pozna len to co zazil)-preto si on nevie poradit - nema to z kade vediet.
Mne osobne sa velmi osvedcila "metoda" 99% pripravy a 1% cinnosti. Napr. ty si zrejme velmi spolocenska, co znamena ze vies ake radosti prinasa spolocnost ludi a pobyt medzi nimi. Svoje vedomosti a skusenosti mozes preniest na hocikoho-ale 'rozumne'.
On je zrejme - bojazlivy, pretoze jeho svet bol kruty tatko. Ak chces, aby sa stal takym ako chces, pouzi prostriedky k priblizovaniu ciela : Musis zmenit jeho pohlad na svet s pripravovat mu ho-ale osamostatnovst ho.
Z nekonecna prikladov uvediem jeden : boji sa chodit nakupovat (velke priestranstvo) lebo su tam ludia (velky pocet ludi). Napriklad:
1. Idete spolu nakupovat v najvacsom klude, on nerobi nic, je len s tebou, tlaci kosik. Musi citit ze on je nic-ty si samostatna, usmievas sa, na vsetkych ludi si mila, produkty si vyberas, ludom sa zdravis, plynule vies porosit o radu pri vybere masa a vies si ho vypytat, ked nastane konflikt musi vidiet ze si kludna a neutocis-protivnika schladis (vy sa ale ponahlate s tym nakupom, prepacte, ale ja tiez cakam v rade, co dobre ste si kupili?)-ludom treba ukazat ze im rozumieme, oni sa v skutocnosti vsetkeho boja, preto niektori 'utocia'. Najlepsie je im ukazat porozumenie, ale zaroven porozumenie preukazovat aj sebe (prepacte, ale toto mlieko malo stat 59centov a zauctovali ste mi 80centov-bud ho nechas na pokladni a upozornis ich na cenu, alebo sa pousmejes ze ho vezmes aj tak). Cestou ked stretnes znamych, prihovoris sa im, zdravis uz z dialky, otvorene rozpravas o svojich pocitoch, ako sa mas, ako sa maju oni, co kupuju, co ste kupovali vy, a preco.. Hlavne robte vsetko pomaly, prechadzkovo-jednoducho duchapritomne. Cicavce sa ucia opakovanim po niekom, preto tvojho priatela dokazes naucit len co sama robis.
2. Aby bol tvoj priatel samostatna nakupna jednotka-spravaj sa k nemu tak, ale zaroven ho chval za kazducke zlepsenie. Nech nejaky tovar v oddeleni kupi len on, chodte na nakup ked pojde viac ludi, spoznajte sa s predavajucimi aspon "z videnia".
3.Posli ho kupit v uplnom klude par veci co uz kupoval, ale sam v nulovej prevadzke ludi. Potom viac veci nech kupi, neskor nech ide 1 vec kupit medzi vela ludi. Ked ma len jednu vec, nech sa spyta ludi pred sebou ci im pomoze vylozit kosik, alebo ak sa ponahla velmi nech poprosi, ze sa ponahla za manzelkou ze ho poslala kupit rezance na veceru, ci by jej nevadilo ak by si len tuto 1 vec odpipol
Toto je svet nasho Pana Boha. Ludia ucia druhych ludi halabala klamstva a tvrdia ze to je pravda, podobne ako ich to ucili, a tych to tiez ucili tych co ich to ucili predtym...co do mozgu vlozis-za taky svet ho mozog povazuje. Preto mozog v neskorsom veku popiera telo (6ty zmysel, pocit, intuicia) - vnutri sa to buri - ale to ma ist von. Moje rady, pricinu nasledok -najdeme v zivotnej skusenosti co prezivame (pomoz niekomu a paradoxne sa ti pomoc z inakade vrati, daj polovicu jedla druhemu, paradoxne sa najes rovnako). Co Ludia vymysleli nazvom "paradox" je v skutocnosti realita ako tento svet nas Pan riadi. Nie je mozne to dokazat na primitivnej fyzickej urovni - je mozne to dokazat len zivotnymi skusenostami.
Vela stastia, radosti a odhodlania tebe aj priatelovi mila Mirka :-/
Mirka, v prvom rade to musi chciet on...psycholog je naozaj potrebny, toto neda sam, ani keby velmi chcel
Potesim Fedexa :D Ak priatel odmieta pomoc, nechce sa zmenit, a ty to nedokazes akceptovat, tak vam to dlho nevydrzi :)
On vie, že aký je a povedal mi, že mu to aj vadí, ale nedokáže s tým nič spraviť. Viem, že keby som sa s ním rozišla, tak by dlho nevydržal sám a hľadal by si niekoho iného, takže potrebuje niekoho blízkeho. V detstve ho aj šikanovali, u rodiny nemal veľkú oporu, takže v tom bude asi problém. Len ako s tým nejako pohnúť. Robíme malé krôčiky, no keď to ide tak pomaly. Chcem, aby bol z neho muž, ktorý sa nemusí ničoho obávať a aby si vedel aj užívať život a nie byť len stále zatvorený medzi 4 stenami a s nikým sa nebavil.
no podla mna v tomto smere su 2 typy ludi - tym ktori ten blok vadi pretoze v skutocnosti chcu byt s ludmi (nazvime to ,,nedobrovolny introverti,,) a tym ktori to nevadi pretoze ludi mat okolo seba nepotrebuju a prekazaju im (nazvime ich dajme tomu ,,mizantropi,,). ty musis len zistit ktory z tychto dvoch typov je tvoj frajer, pretoze nedobrovolnym introvertom sa nejak da pomoct osmelit sa, ale mizantropom sa pomoct neda, pretoze nie je v com pomahat (oni sami to nevnimaju ako problem). v prvom pripade mas teda sancu mu pomoct resp. "prerobit ho", v druhom pripade ostava sa s tym len zmierit