chcela by som sa opýtať, či má niekto skúsenosti s transplantáciou krvotvorných buniek (kostnej drene) v Mníchove? Ako presne to prebieha, v čom je to odlišné od transplantácie u nás?
dobry den. Chcela by som sa spytat preco je na sk viac komlikacii ( Infekcii) nez v mnichove? v com je problem? Sme zufali, svokra prave bojuje na ARE v Bratislave s tazkou infekciou po 2.Transplantacii.Stepy sa este neujali , stav je kriticky.prvu zvladla tiez so zapalom ale slabym. Teraz jej behom 12 Hodin stuplo CRP z 1 na 300!
quinn, toto nie je prave to najspravnejsie miesto pre tvoju otazku.
Kika, na Slovensku su transplantacie krvotvornych kmenovych buniek tiez rutinnou zalezitosou, na pracoviskach, kde sa transplantauje. Co sa tyka komplikacii, tie su po transplantaciach u nas aj v zahranici, zavisi od typu transplantacie a ochorenia, pre ktore sa vykonava
Som študentkou medicíny a minulé leto som bola na letnej stáži v Mníchove kde som bola pri 2 transplantáciách kostnej drene.
Hlavným a markantným rozdielom bolo, že tam sú tieto zákroky na dennom poriadku, takže je to vlastne rutina.
Neviem síce či ide o dospelého a s akou dg. (nádorové alebo nenádorové ochorenie), ale väčšinou prebiehajú bez komplikácií, kým u nás sa dosť často vyskytujú infekcie a rôzne reakcie štepu.
Tých transplantácií je viac druhov a každá má mierne odlišný priebeh a aj mierne odlišnú th. po zákroku.
Pred samotným zákrokom zrejme podstúpite priamo v Mníchove základe vyšetrenia na základe ktorých sa zhodnotí zdravotný stav. Väčšinou ide o EKG, krvný obraz, RTG hrudníka, popr. USG obličiek. Samotný odber sa realizuje asi 5 - 6 dní po prijatí na kliniku a príprave na odber.