VŠ a programátorka

wreck

nevyhnutne nemusis, zalezi na tom o ake programovanie ide. ak len nejake html5/flash, php/asp/js alebo ajax, tak vtedy by som sa neobtazoval s vs.

ak nieco vaznejsie, napriklad c/c++, perl, alebo cisty assembler, ba dokonca vlsi, tak urcite vs. programovanie na tejto urovni uz nie je len o samotnom programe, ale aj o fungovani pocitaca ako celku: poznat operacny system, pre ktory program pisem, rozumiet interakcii medzi operacnym systemom a ovladacmi, mat schopnost debugovat tazko reprodukovatelny problem, vediet na ktorej urovni/vrstve sa problem vyskytuje, vediet nieco o sietovych protokoloch, atd.

na vs do teba budu hucat ozrutanske mnozstvo zbytocnej teorie, aby preriedili rocniky, ale naucis sa aj mnozstvo univerzalnych principov, na ktore by si v praxi musela prist sama. predmety ako diskretna matematika alebo operacne systemy ti pomozu dat celkom iny pohlad na zname veci, budes ich vidiet v inej perspektive.

mozes sa to naucit aj sama, ale musela by si byt geek a travit dni, mesiace a roky studovanim cudzieho kodu, porovnavanim, dekompilovavanim atd. a stale ti bude chybat ta teoria, ktoru ti da vs. lebo programovanie ako take nie je tazke. tazke je prevziat od zakaznika poziadavku a previest ju do funkcnej, spolahlivej a pouzitelnej aplikacie, ktora z tej povodnej poziadavky riesi co najviac. trva roky, kym si vyladis myslenie na taku uroven a s tym prave vs moze pomoct, lebo ti vyrazne rozsiri obzory v porovnani so ss podobneho zamerania.

priemerny plat programatora na slovensku (bezne veci od asp.net, c#, c++, java, python...) je medzi 1400-1600 eurami, co sa na prvy pohlad zda pekne, ale na pohodovy zivot a tvorbu rezervy to nestaci. disponibilny prijem vtedy nedosahuje ani 1200 eur. zaplatis byvanie, jedlo, dopravu, odlozis stovku do fondu pre nepredvidatelne veci, a zostane ti 200-300 eur.

klucom k uspechu je schopnost vyniknut medzi tymi programatormi. vediet nieco, co vacsina nevie, mat schopnosti a osobnostne charakteristiky, ktore vacsina nema. o jazykoch ani nehovorim. nieco ine je bezna pocitacova anglictina a nieco ine je schopnost viest stretnutie s kolegami z pobocky v inej krajine. vtedy mozes pomyslat na poziciu napriklad sefky vyvojovej skupiny, pri naozaj vynikajucich schopnostiach a mene, mozno aj sefky celeho oddelenia vyvoja.

hrozi aj tzv. vyhorenie. mozno ta nebude cely zivot bavit pisat kod a opravovat ho po ludoch, ktori z firmy odisli. vtedy je dobre mat zalozny plan a prave vs ti moze pomoct odhalit na co este okrem programovania mas a co by ta mohlo bavit.

v kazdom pripade, ked prides do prvej prace a povies, vs nemam, ale tu na notebooku mam zdrojak k programu, ktory som vytvorila a udrziavam, a ktory ma na sourceforge.com uz 20000 stiahnuti, prekvapis ovela pozitivnejsie, nez ked povies realne som neskompilovala ani 'hello world', ale zato k vam idem rovno z oxfordu. ;-)