Chcela by som vedieť kedy začína účinkovať antikoncepcia(neviem sa správne vyjadriť -_-)
Proste môj gynekológ vravel niečo v tom zmysle, že až po druhom mesiaci môžem mať nechránený pohlavný styk a nemať obavy, že otehotniem. Je to pravda alebo som ho len zle pochopila? Som z toho nejaká zmätená :D
Beriem antikoncepciu mesiac a teraz som v polovici druhého mesiaca :)
Za odpoveď veľmi pekne ďakujem :)
Antikoncepcia
Zdravím chcela by som sa opýtať, HAK som začala brať v 5.deň cyklu a chcela by som vediet či začne pôsobiť po tých 7 dňoch alebo až potom ako využijem celý blistír a do tedy sa mam chrániť kondómom?
Lexxi, všetko to tam je, vyberám z letáka:
Kombinovaná antikoncepčná tabletka vás chráni pred otehotnením tromi spôsobmi, a to tak, že
1. Vaše vaječníky neuvoľnia vajíčko, ktoré by mohlo byť oplodnené spermiou.
2. Kvapalina na krčku vašej maternice zhustne, čím sťaží spermiám možnosť preniknúť do nej.
3. Výstelka maternice nezhrubne dostatočne na to, aby sa v nej mohlo zahniezdiť vajíčko.
Vysvetlenie: bod 3. hovorí o tom, že ak nezaúčinkujú prvé dva účinky, tak tabletka pôsobí na výstelku maternice tak, aby sa nemohlo zahniezdiť vajíčko. Nejedná sa však o zahniezdenie neoplodneného vajíčka, pretože neoplodnené vajíčko sa uhniezdiť nemôže. Reč je o oplodnenom vajíčku, teda o vyvíjajúcom sa ľudskom jedincovi vo fáze blastocysty.
Ďalej vyberám z letáka:
Tri-Regol 21+7 je trojfázová antikoncepcia. ... Tieto hormóny blokujú každomesačné uvoľňovanie vajíčka z vaječníka (ovulácia). Taktiež zvyšujú hustotu tekutiny (hlienu) v krčku maternice (cervix), čím sa sťaží prienik spermií k vajíčku a menia výstelku maternice, čím je menej pravdepodobné, že prijme OPLODNENÉ VAJÍČKO.
Vysvetlenie: V tejto časti výrobca jasne hovorí, že aj napriek braniu tabletky môže dôjsť k počatiu (oplodneniu) a že tretí účinok pôsobí abortívne. Abortívne pôsobí každá HAK, pri ktorej výrobca v letáku spomína výstelku maternice.
Ďakujem veľmi pekne :) užívam antikoncepciu tri-regol a v pribalovom letáčiku okrem vedlajsich účinkoch som nic na túto tému nenašla :)
Momentálne mám 18 rokov a bábätko plánujem až po skonceni vysokej školy :)
ďakujem za odpovede :)
Lexxi vieš, že aj s HAK môžeš otehotnieť? HAK má totiž 3 účinky, z toho dva sú antikoncepčné (blokovanie ovulácie a zmenšenie priepustnosti hlienu krčka maternice pre spermie) a ten tretí je potratový účinok. Tento "poistný" účinok nastupuje, ak prvé dva zlyhajú a dôjde k počatiu (otehotneniu) a jeho následkom je oplodnené vajíčko vypudené z tela ženy von.
Dieťa počaté v tomto prípade zvyčajne zomiera v 7. – 8. dni života. Pokiaľ totiž nedôjde k jeho zahniezdeniu vo výstelke maternice, zahynie po spotrebovaní vlastných zásob živín. HAK spôsobuje zmeny maternicovej sliznice, ktoré znemožňujú uhniezdenie počatého dieťaťa. Okrem toho negatívne pôsobí na jeho rozvoj a putovanie vo vajíčkovode pred zahniezdením. Preto žena, ktorá užíva HAK, si nikdy nemôže byť istá, či v danom cykle nespôsobila smrť svojho týždňového počatého dieťaťa.
To, že aj s HAK sa dá otehotnieť dosvedčujú aj prípady žien, ktoré napriek správnemu braniu HAK otehotneli. V týchto prípadoch zlyhali všetky účinky HAK - antikoncepčné i abortívny.
Dvaja sa zvyčajne milujú z lásky. Skutočne milovať znamená DAŤ DRUHÉMU DOBRO.
Pre žiadnu ženu nie je HAK dobrom, o "dobre" pre prípadne počaté dieťa sa vôbec nedá hovoriť. Nebolo by preto lepšie zvoliť prirodzené formy plánovania rodičovstva?
hak ti už dávno účinkuje, tak sa nemusíš báť, samozrejme ak ju berieš tak ako máš ... antika začína účinkovať už po prvom týždni brania samozrejme ak si ju nasadíš v prvý deň menzesu