Som na fb uz dva roky aj par mesiacov. Uvazujem vsak ze ho zrusim. Podla mna je to zrac casu a nervov. Da sa tam pokecat poohovarat ale v podstate mi to nic nedava a viac berie. Kazdy sa tam len chvali kde dovolenkoval, ako zmenil uces, ake ma nove auto, byt, frajera/rku, atd. Ak niesom na fb par dni tak sa mi tam nakopi vela sprav a spamov. Nestiham to citat a odpovedat na ne. Potom mi to zabera kopu casu a nestiham robit ine povinnosti. Nemam nato nervy. Ziadaju ma ludia o priatelstvo ktorych som stretla raz v zivote. Chyba mi ten skutocny kontakt s ludmi nie takto cez web. Ked ich niekam volam bud nereaguju alebo sa vyhovaraju ze nemaju cas a podobne. Naco je vlastne fb dobre? Aby sa tam kazdy len chvalil a ostatni mu lajkovali jeho fotky a komentovali? Jedine pozitivum vidim len v tom ze je dobry ako na zachovanie kontaktu s clovekom ktory je niekde odcestovani v cudzine ale inak nie. Vy ste na fb ci nie?
Ak ho chcem zrusit ako sa postupuje?
dakujem za nazory a myslienky :)
Aky je Vas nazor na facebook? Pozitiva vs. negativa
Tiez suhlasim s Prezyvkou, ze na komunikovanie naozaj stacia uplne ine veci, ale len v pripade, ze je druha osoba ochotna si ich "zadovazit", prihlasit sa niekde, urobit si inde ucet, nainstalovat si nieco...Ja mam tento problem, preto mam stale fb, hoci tam pisem asi len s hrstkou ludi. Ti ludia neodpovedaju na emaily, nechodia na skype, sedia cely den pri FB a ked som v zahranici, musim s nimi komunikovat len cez FB :)
Dobra dusa, skus to urobi ako ja. Zo 400 "priatelov", som vyhadzala vsetkych, s ktorymi sa nestretavam, len ich poznam z videnia. Vyhadzala som vsetkych susedov, ucitelky, ludi, ktorych som raz kdesi videla...priatelov mojich priatelov a podobne. Ostala mi tam rodina - bratia, sesternice, priatelia, s ktorymi sa naozaj stretavam a zopar kolegov z prace :)
Dakujem vam za nazory.
Ved o tom tiez uvazujem ze ked nebolo fb tak sa ludia bavili cez maily alebo skype.
Podla mna je to tiez davova psychoza ktorej sme takmer vsetci podlahli cest vynimkam. Proste sme sa dali nalakat na nieco co nam ani nieje tak potrebne k zivotu. Este minule som pocula v radiu ze vraj americky vedci zistili ze ludia ktori chodia na fb trpia zvysenym vyskytom dus. poruch a pocitom menejcennosti. Vraj sa u nich vyvolava zavist voci inym tym ze si prezeraju ich profily. Teraz neviem ci ludi ktorych som si dala na fb a komunikujem s nimi minimalne mam bloknut alebo ako to zredukovat. Poradte chcem to obmedzit ten pocet lebo mam v tom potom chaos a nestiham reagovat na tie ich spravy a komenty a vsetko okolo toho. dakujem.
Suhlasim s prezyvkou na komunikaciu v podstate staci email a potrebu fb vam nanutili samotni tvorcovia fb. O spravach a diani vo svete su aj predsa ine portali a webove stranky nielen fb. Propagaciou samotneho fb ste sa dali ovladnut. Niekedy fb nebolo a ludom stacili emaily a dnes sa idete pototo kvoli fb. Pokial ide o komunikaciu zadarmo co tu spominate niektori tak chcete povedat ze za emaily platite? :D
sewie ja hovorim o pocitacovej gramotnosti, ty o gramatike .. to su dve veci ak ti to nedoslo. 2 rozdielne veci co nemaju so sebou nic spolocne.
pocitacovo gramotny clovek pouzije ako komunikator trebars jabber kde ma ci uz to textovu/audio alebo video konverzaciu kde moze takisto organizovat groupchaty videochaty a neotravuje ho ziadna inzercia ci reklamy.
za dalsie vsetka komunikacia je sifrovana takze ziadna 3(facebook) ani 4(nsa) strana nema pristup k tomu co bolo napisane povedane na jabbri co napriklad o facebooku neplati kedze vsetky info zadane do neho sa vyuzivaju 1. spehovanie ludi 2. cielenu reklamu
Fb pouzivam urcite na kontakty, ked chcem zorganizovat stretnutie viacerych osob a pod. Osobnu komunikaciu inak riesim cez skype. Alebo dovolenky vo vacsej skupine sa dobre organizuju. Fb statusy a fotky mam bloknutie, nevidim co ludia pridavaju. No Fb mi je dennym chlebom kvoli umelcom ktorych mam lajnutych a vidim kazdy novy pridany art. Taktiez tam mam nahadzane oblubene kluby, bary, muzea, galerie. Vdaka comu sa dozviem o mnohych dobrych akciach ktore by ma inak minuli.
Ja pouzivam fb ako dennu tlac, citam spravy, zaujimave clanky z oblasti ktore ma zaujimaju, a ziadne trapne statusy som si nevsimla, asi mam normalnych ludi okolo seba :) mozno davam trapne statusy ja, lebo odfotim vsetko pekne a zaujjmave a zdielam veci ktore viem ze niekoho zaujimaju, napr kulturne akcie, novinky
Prezyvka, ked uz chces zhadzovat niekoho za "negramotnost"-aspon si skontroluj ci je tvoj prispevok gramaticky spravne:)
hm...mimochodom-co sa tyka pocitacovej "negramotnosti"...ked niekto pouziva FB asi zvladne aj ten email...takze v tom bude asi nejaky iny dovod preco sa u niektorych uprednostnuje na komunikaciu....ja len tak :)Prajem pekny vecer
Na facebooku najdes 3 skupiny ludi.
1) taki co zdielaju nepotrebne informacie zo svojho zivota, o svojich zaujmoch alebo sa niecim chvalia
2) voyeri co radi spehuju druhych alebo ohovaraju
3) taky co nemaju na telefonovanie a smsky a nepoznaju email su pocitacovo negramotny a vyuzivaju to ako komunikator
naco vlastne FB je, ake je jeho hodnota? presne taka ako kazdeho ineho socialneho media alebo vlastne cohokolvek ineho vo vasom zivote-bude mat presne taku hodnotu a prioritu aku mu prisudite. nikto vas nenuti aby ste pri nom sedeli, ani aby ste si zakladali ucet. nikto vas nenuti stravit tam cas...ja osobne ho pouzivam primarne kvoli tomu ze mam vela priatelov po celom svete a som rada ked mam aspon ake take informacie o nich- pomaha mi to lahsie udrzat aspon ake take kamaratstva na dialku. to iste so spoluziakmi zo strednej-mozte namietat ze na co mi to je ze so skutocnymi priateli mam hovorit osobne, ale preco stracat kontakt s ludmi s ktorymi som si kedysi vychadzala,len teraz uz proste nie je cas sa so vsetkymi stretavat (a s tymi v zahranici by to bolo aj narocne sa tak casto stretavat) aspon ziskame o sebe ake take informacie a vzdy sa potesim ked vidi ze sa niekto vydal ci ozenil, ze ma niekto babo a pod...nepotrebujem si tam lepit milion "selfies" a "duckfaceov" atd atd....a hlavne to nie je ani moja zivotna priorita...a som aj rada ked tam niekto da nejaky zaujimavy clanok ci video...je to vlastne ako taky casopis s ludmi ktorych poznam:D casopis ktory mozem nielen otvorit ale aj zavriet ked su lepsie veci mimo virtualneho sveta
Pozitiva FB som na nom videla v case, kedy ho nemal kazdy druhy clovek a bol to naozaj komunikator na urovni...Ked som vtedy niekomu povedala, ze som na FB, kazdy si klopal na celo, co to za kravinu, dokonca mi par znamych prisahalo, ze sa tam nikdy neprihlasia...dnes su tam vsetci a idu sa pototo :) Ale to je tak, ako ked sme si doma dali zaviest prvy raz internet :D Kamarati si o nas mysleli, ze sme extremne bohata rodina a ze co s takou kravinou budeme asi tak robit :D
Kedysi som mala na FB 400 priatelov. Dnes mam okolo 30 :) Nemam tam fotky, nemam tam statusy, nic nezdielam, nic nepreposielam, nikoho nehladam. Len komunikujem s ludmi, ktorych naozaj poznam a pravidelne sa s nimi stretavam. To je jedine pozitivum FB, ze ak som v zahranici, pohodlne s nimi komunikujem.
Obrovske negativum je, ze ludom uz totalne preskakuje a zverejnuju vsetko od jedla, ktore jedia, az po to, aku grcku vyzvracali po zure...Kapitola sama o sebe su zamilovane pariky, ktore si pisu statusy o tom, ako toho druheho miluju a pri prvej hadke o tom, aky je svet nespravodlivy a chcu radsej umriet. A najviac ma vedia dostat buduce matky, ktore si zverejnuju kazdy ulrazvuk plodu a ked sa dieta narodi, tak aj kazde jeho prdnutie....
Ludia si neuvedomuju, co vsetko tam davaju a ake informacie poskytuju inym...Je to velmi nebezpecne