Ahooj.
Mám problém so spaním. Normálnemu človeku stačí v pohode ak spí 8 hodín, možno aj menej. No ja som naozaj vyspatá iba v tedy, keď spím min. 12-13 hod. ...a to si samozrejme dovoliť viem jedine, keď nepracujem. Desí ma predstava, čo bude ak budem mať deti alebo iné vážne povinnosti... Bola by som schopná prespať celé dni. Do práce chodím skoro furt unavená a pritom spím aspoň 7-8 hod., potom mám často problémy so sústredením. Je to strašné. Čím to môže byť? Najprv som si myslela, že to bude určite iba sila zvyku no skúšala som to aj tak, že som sa furt zobúdzala skôr aj keď som nemusela a to bolo ešte horšie. Niekedy ma trápi aj to, že večer neviem zaspať aj keď som totálne vyšťavená... a potom keď sa mi už najlepšie spí vtedy ma už budí budík do práce. Aj keď väčšinou zaspím úplne normálne a predsa som furt unavená...
Pomôžte prosím, ďakujem za každú jednu odpoveď!
Prespala by som celé dni
tak choď spávať trebárs poobede, na večer ak tak skoro vstávaš a potrebuješ tých 12-13h spánku ale v poriadku to nie je a už vôbec to nie je zdravé...
Mam kamarata. On volakedy bol dlhodobo nezamestnany. Nebol ani z neakej bohatej rodiny. Videl som to na nom ze v noci bol "dlho hore" neskor sa mu posunul spanok a cim dalej tym spaval dlhsie a dlhsie. Spaval aj 18hodin denne a aj tak sa citil nevyspaty. Teda ak sa to dalo nazvat spanok. Momentalne zije s priatelkou a pracuje 12hodin denne. Moze to byt sposobene aj zlou stravou. Napriklad nedostatok vitamin B a D sposobuje unavu. A nedostatok vapnika moze sposobovat minimalne depresiu. Ak budes odporucam sa zamerat na to aky charakter ma. Potom je mozne si kupit lieky na spanie ale prirodne ziadnu silnu chemku si nekupuj. Ja som si raz take kupil ked som mal depresiu a zozral som celu skatulu a na dalsi den som sa zobudil s pocitom radosti a chuti do noveho dna ako male decko. Nedoporucujem celu skatulu naraz ale ist podla navodu. Dalej melatonin ti moze trochu vyrovnat spanok. Potom je dolezite v akom prostredi spis. Ci zaspavas pri telke alebo ci je tam hluk alebo svetlo. Urcite by som isiel za doktorom najskor a nechal sa vysetrit na krv ci nieje pokles niecoho a potom si nekupovat vitaminy ale jedlo ktore tie latky obsahuje.
kazdy mame inu potrebnu spanku, blbe je, ze sa musime prisposobovat okolnostiam, aj ja som unavena, snad nonstop, skus si dat urobit u alergologicky testy na potravinove alergie aj taka "banalita" moze sposobovat unavu, vylucenie lepku zo stravy napr. pomaha mne, plus doplnit vitaminy, aj to moze byt deficit, popripade skoc aj na kardiologiu, ci srdce funguje tak ako ma, taka chronicka unava to je dost zlozita vec, malokedy sa na to pride z coho ju konkretny clovek ma
sila zvyku? sila vôle!skus 1nu noc nespat!nasilu! to si sa este nikdy nebavila do noci? bola si niekedy na svadbe s velkov oslavov?
daj si vysetriť štítnu žľazu
No s tou vodou to mám tiež ťažké. Jednoducho sa neviem prinútiť piť dostatok tekutín. Normále som si stiahla na mobil aj takú aplikáciu čo ma upozorňovala aby som pila, no po čase som sa aj na to vykašlala. Jednoducho mi pitie nechýba...
Inak len aby som doplnila, skúšala som to aj s kávou no to bolo ešte horšie. Neviem či je to normálne ale od nej mi je zle, tlak mi vylezie a cítim úzkosť, strašne mi búši srdce a to si dám iba jedno presso. Takže kávu vôbec nepijem.
možno zmena životného štýlu? Úprava stravy (sacharidy obmedziť, a prevažne jesť zdravé tuky, bielkoviny a veľa zeleniny). Nejaká fyzická aktivita, piť dostatok vody. Zistiť či ti nechýbajú nejaké vitamíny a podobne.
Sa mi to nezdá v poriadku, ak si po 8 hodinách dobrého spánku unavená cez deň. Niekde bude chyba..