Veľa fosforu u psíka

Príspevok v téme: Veľa fosforu u psíka
alenka.

Zdravím všetkých psíčkarov.
Mám 11r. yorschira. Je to také naše zlatíčko. Boli sme na kontrole, kde nám z odberu krvi zistili, že má veľa fosforu. ( obličky sú v poriadku ) . Vraj pomer vápnika a fosoru má byť tak, že vápniku má byť viac a fostoru menej. U našej bambuľky je to naopak.

Veterinár povedal, že je to z toho, že papá veľa čistého mäska. mal pravdu, papá na varené kuracie masko, niekey zamiešame s mrvou alebo varenou pečienkou, papá mäská z kapsičky, sušené mäská, tyčinky, paštetky pre psov a pod. Ale bambuľka mi granulky papať odmieta už roky. Má už aj pomenej zubkov, ale aj keď ich rozbijem ich nezje. Ludia hovoria, že ked bude hladná zje ich. No ona by radšej umrela od hladu. A ja sa teším, že mi papá to čo vôbec papá, lebo nie je veľký jedák.

Inak je v poriadku. Tak sa chcem opýtať niekoho skúseného, čo jej dávať papať, alebo čím miešať aspoň to varené kuriatko. Budem vďačná za každú radu.

ďakujeme !

Ciko

Kosti obsahujú veľa fosforu...aj kuracie mäso tiež, ale aj niektoré zeleniny ...tiež riešim nepomer Ca a P ...2.75 Ca a 1.8 P. Kalcium je v poriadku len fosfor je trochu vyšší v tom pomere.

Deria

Alenka, len kratko, lebo mi blbne PC,vynechava pismena.
Kapsicky a rozne maskty jej naozaj obmedz naminimum, nie je ani to zdrave. Zeleninky, ci ine prilohy jej nesmies dat vela, treba na to postupne zvykat.Ked ma uz teraz nepomer Ca a Ph, urcite by si jej ho mala doplnit. Len stravou ho uz tazko docielis.

alenka.

Deria si poklad, ďakujem...

ja som sa pýtala veterinárky, či treba vápnik zvýšiť, ale ona že netreba. Ono má všetko v norme, ale pomer vápnika a fosforu má tak, že ten fosfor má oproti vápniku oveľa zvýšený. A má byť naopak.

Deria : my do vareného kuraťa nedávame cestoviny ani ryžu, lebo ich obchádzala :) jedine mrkvu aj to len trošku, je hrozne vyberavá..nuž budeme musieť zakaždým niečim miešať. A nasilu to do nej dostať.

Takže si myslíš, že varené kura zmiešané s tým čo píšeš môže ?

A keďže my papáme 3x denne môže aj tie mäská z kapsičky alebo psačie paštety ?

Deria ďakujem vopred, vieš psíka doslova zbožňujeme, ja osobne som dospelá ale som na nej závislá a tak jej chceme to najlepšie :)

Deria

Alenka, ja tiez varim mojim psom. Granule konzervy nie su zdrave. Ked sa vari psom, nema sa krmit iba msom. Mäso by malo byt zastupene min 70-80%, ca.20-25% priloha ako ryza, vlocky, cestovina a pod. a zbytok zelenina. Napr. cukina obahuje kalcium. Preto sa ma striedat: raz mrkva, uhorka, cukina, prip. sem tam aj kusok jablcka ale vsetko postruhane. Zdrava je aj sudova kapusta na drobucko pokrajana, je vyborna tiez na traviace problemy. Tej sa dava do zradla len malicko.
Ked nie je strava vyvazena, moze nastat deficit kalcia, co moze mat pre psika zle následky.
Skus sa opytat v lekarni na Kalcium citrat. Psi, ktori nedostavaju kosti alebo inym spôsobom vapnik, musi sa doplnit inac. Uplne najlepsi vapnik, aky poznam je Nutrilite od firmy Amway. Ten je prirodny, velmi kvalitny a nepredavkujes nim psika.

alenka.

rebarbora ďakujem za odpoveď..no ono je to u nás tak isto ako píšeš ty...varíme kuracie mäsko a miešame s niečim. Každú nedeľu varíme polievku z kuraťa so zeleninou ( samozrejme neochutené pokiaľ kura nevyberieme ) to nakrájam a narobím na týždeň balíčky do mrazničky a potom len vyberám..no a tie tyčinky a psačie konzervy čo večeria hádam obsahuju aj niečo zdraviu prospešné. Neviem prečo ten fosfor tak vyskočil, keď má všetko kvalitné.

Vieš ono je to tak, že keby sme neišli na kontrolu a neurobili jej rozbor krvi, ani by sme nevedeli, že jej niečo je. Možno by sme ešte roky fungovali v pohode. Takto som prestrašená a neviem poriadne čo jej dať papať. Dnes som skusila po dlhom čase granulky , dokonca som ich roztĺkla a ani nechcela ovoňať...

som smutná z toho :(

rebarbora1970

Alenka ahoj.
možno nebude so mnou súhlasiť veľa chovateľov ale mám už roky chovnú stanicu ratlíkov a sitzu ktorá ma už 16 rokov a okrem problému zo zrakom je úplne ok. ja mám oveľa lepšie skúsenosti s doma pripraveným mäsom ktoré miešam s ryžou, zeleninou, .
Vôbec nedávam pečienky lebo sú záťažou na trávenie a hlavne u menšieho a staršieho psíka. Občas kúpim psie piškoty a tie majú ako dezertík. Vôbec nedávam konzervy pretože sme pri ich užívaní mali viac zdravotných problémov ako bez nich.Cestovina a ryža úplne stačí.
A netráp sa ani moji niektorí psíci granule nezjedia tak im ich ani nenútim. Kuracie mäso, občas vnútornosti okrem pečene.
Moji milujú aj jogurty biele activiu raz za čas. A pozor na kosti v tomto veku už nie sú najvhodnejšie.

alenka.

tak som čítala po nete, že mäso obsahuje veľa fosforu a tak treba zvýšiť hladinu vápnika. Poradíte čo by mala papať ? už sa mi hlava krúti , čo som tolko prehľadávala články, ale o moc som múdrejšia neni :(