Rozdiel medzi routerom, switchom a hubom

IceFox_SK

HUB - dátové rámce (data frames) ktoré prijme, rozposiela na všetky ostatné porty (broadcast), bez ohľadu na IP, nepozná MAC adresy.
SWITCH - pristupuje k MAC adresám a podľa nich distribuuje dátové rámce (unicast).
ROUTER - slúži k prepojeniu podsietí a vysielacích domén pracuje z dátovými paketmi (data packet), ktoré smeruje medzi zariadeniami protokolom ICMP protokol (Internet Control Message Protocol), môže obsahovať switch a wifi - v domácich podmienkach je to napr.: "4 portový wifi router".

Matej

Áno, ale samozrejme aj vo firmách môžeš mať smerovače.. No ide o to ako si tú sieť rozložíš a nakonfiguruješ..

Sieť je definovaná sieťovou IP adresou a maskou.. teda napríklad 192.168.0.0/24.. sieťová adresa je 192.168.0.0 a má 255 hostov.. teda PC, ktoré môžu mať IP adresy 192.168.0.1, 192.168.0.2 atď.. 192.168.0.255 je broadcastová adresa.. čiže toto je sieť a smerovač spája takéto sieťe.. napr sieť 192.168.0.0/24 a sieť 192.168.1.0/24.. prepínač ti ich nespojí.. ten prepína pakety len v rámci 1 siete..

Port je výstup zo zariadenia.. teda otvor kam picháš kábel :)

Viki00

kabel a Matej dakujem. Tak trosku mam v tom uz viac jasno. Ak som to dobre pochopila tak potom router sluzi na spojenie so svetom a roznymi sietami a switch a hub len na lokalnu siet v ramci napr. VPN alebo LAN siete akov v ramci nejakej firmy, bytu alebo budovy?
A este otazka co je to ten port? Napr. co je USB port viem ale pakety na portoch je co?

Matej

Skúsim laicky..

Keď chceš otvoriť nejakú stránku tak sa stránka musí nejakým spôsobom dostať k tebe cez celý internet.. na to slúžia zariadenia, ktoré píšeš.. samotné dáta v kábliku sa prenášajú pomocou tzv. paketov..

Smerovač (router) - smeruje tieto pakety cez jednotlivé časti siete, teda spája rôzne siete a smeruje ich medzi sieťami..

Prepínač (switch) - ten len v rámci 1 siete prepína pakety, ktoré mu prídu na určitom porte odošle iným portom kam treba.. čiže príde paket na určitom porte, zistí ktorým portom ho má poslať ďalej a pošle..

Rozbočovač (hub) - ten je niečo podobné ako prepínač, ale s tým že neposiela paket konkrétnym portom preč, ale posiela všetkými portami naraz, okrem toho na ktorý mu paket prišiel..

Hádam si pochopila :)

flegma

lebo vysvetlit to laicky a laikom je dost narocne :D
hub je nieco ako prepinac, switch rozbocovac, oboje sluzi na lokalnu siet
router spaja siete povedzme vo velkom

Viki00

No zle som to napisala prva veta mala byt Bola by som rada keby sa tu nasla aspon jedna osobka ktora by mi vysvetlila. Prepacte za chybu :)