Mozno bude uz neskoro. Lebo neviem co dnesok prinesie. Stryko ma rakovinu a zomiera. Mozno bude zit len par hodin par dni. Stryko bol dost zly clovek ale o tom som nechcela. Som sa ho spytala ci by chcel vyspovedat ze pride nas znamy farar ho vyspovedat. Ze ho pozna. No on nechce. Ako ho mam presvedcit? Dnes rano ho budu operovat a nechaju si ho tam do kym zomre.
Zavolanie knaza k zomierajucemu
Ja by som praveze navrhla neznameho knaza, ktoreho nepoznate ani vy ani on. Mozno by aj chcel spoved, ale hanbi sa rozpravat znamemu, co vsetko zle urobil. Cudziemu sa to hovori lahsie. Skuste mu dat takyto navrh.
Ak niekto vacsinu zivota prezil bez Boha, je pre neho tazke zrazu len tak z hodiny na hodinu zmenit nazor. Ked nebudoval vztah s Bohom, nerozpraval sa s nim, necital nic nabozenske. Mozno by aj chcel, ale je tu napr. hrdost. Dalsia vec, mozno ma nespravnu predstavu o Bohu, a preto sa k Nemu nechce obratit. Alebo zazil nieco zle a obvinuje z toho prave Boha. Je vela dovodov, preco nezil s Bohom a ani pred smrtou sa s Nim nechce zmierit. Netreba ho odsudzovat ani k nicomu nutit. Nemali by ste ale prestavat sa za neho modlit, najlepsie ruzenec Bozieho milosrdenstva, s ktorym su spojene velke bozie prisluby udelenia milosti. Ak nebude namietat, modlite sa tento ruzenec (trva max. 10 min) aj viaceri nahlas pri jeho posteli. Ak s tym nebude suhlasit, tak sa za neho modlite mimo jeho dosluchu.
Prečo ho do toho tlačíš? Tu by som na tvojom mieste zamyslela sama nad sebou - pomôžeš mu v tomto prípade tak, že budeš prosiť a orodovať za neho...
Nepíšeš o akú operáciu ide, či je to tzv paliatívny - uľahčujúci život, keď sú nejaké bolesti, alebo niečo akútne. V takýchto štádiách už nechcú lekári operácie robiť. Umierajúcemu treba splniť želanie, rešpektovať jeho rozhodnutia - či ide o spoveď, alebo prítomnosť rodiny pri ňom.
Naco ho idu operovat ked aj tak coskoro zomrie? Nieje to zbytocne minat material medic. material na opku?
čo ti hovorí: rešpektovať druhého človeka. Nič? Ak je s tým naozaj vyrovnaný (ako žil) tak sa ty do toho nevŕtaj a nesnaž sa ho rozhodiť, má právo umrieť NEzaopatrený. Evidentne si za tým stojí, čo za živa vykonal a neľutuje to. Prečo by mal byť práve na konci života pokrytec a hrať sa na niečo čo neni a robiť niečo (ľutovať, spovedať sa), čomu neverí a čo vôbec neľutuje?
To ti naozaj príde normálne, čo od neho chceš? Aby klamal na smrteľnej posteli, aby si sa TY cítila lepšie? Ale on nechce. Bodka. Nerieš to a nechaj ho aspoň zomrieť v pokoji.
Urobila si, čo sa dalo, každý má zodpovednosť za seba a svoj osud... Je to ťažké skôr pre tvoju psychiku, aby si si ty nevyčítala. Ja by som navrhla prísť tam aj s kňazom a dať mu ešte nejakú možnosť. Alebo tam poslať kňaza samého. Oni sú na takéto situácie zvyknutí. Možno sa strýko hanbí teba, že bol taký o ničom a teraz na konci cesty by chcel mať všetko OK. Pekný deň
stym nic nenarobis.moj otec je tiez taky neznaboh,len nadava na boha atd...uz som si nato zvykla.modli sa za neho to je asi jedine
Ten optimizmus...
Keď kňaza nechce, tak ho proste nechce.