PCO, polycystické vaječníky!

Príspevok v téme: PCO, polycystické vaječníky!
linett9134

Mám 20 rokov. Prednedávnom mi lekár oznámil že mám PCO. Môžete mi niekto poradiť, že kvôli čomu sa mi to mohlo stať? Som vysoká štíhla a pohybu mam tiež dosť.
A ešte sa chcem spýtať, že či sa to dá nejak liečiť a zbaviť sa tohto syndrómu? Lebo môj lekár mi k tomu moc nepovedal, len niečo a aj to si toho moc nepamätám lebo som bola v šoku z toho ako mi povedal že budem mať problém s otehotnením a možno aj vôbec nebudem môcť mať dieťa. S priateľom by sme chceli v blízkej dobe riešiť bábo ale bojím sa že mu to nebudem môcť splniť. Môže sa to vekom zhoršovať a dospieť to k úplnej neplodnosti???
Prosím o pomoc :(

odpovedam

tu je overeny, autorizovany clanok o akupunkture. Nespravne aplikovane ihly v minulosti ludi dokonca zabili. Ale nazor si utvorte sami. Mne akupunkturista sam poveda, ze ucinok to nema, je to len a len na relax.

debunkingdenialism.com

linett9134

sara11: mat 50 dnovy cyklus nieje normálne podla mna, tak určite niečo nebude v poriadku. Tak držim palce, nech ti to všetko dobre dopadne :-)

sara11

linett: no mozno kazdy normalny vajecnik ma tie cierne gulicky, folikuly ci jak sa to vola :) zavisi asi skor od poctu a velkosti... ale vraj PCO nie je vzdy vidiet na ultrazvuku

tak priznaky mam klasicke: problemy s pletou, mastne vlasy, ktore si musim kazdy den umyvat, zvysene ochlpenie... nie je to nic strasne, da sa toho lahko zbavit, ale aj tak si chcem radsej overit ci nejde o nejake ochorenie ... a este mamvam 50 dnovy cyklus, co mi ale celkom vyhovuje :)

hormonalny profil ti moze spravit gynekolog alebo endokrinolog, kde sa pri PCO hned ukaze zvyseny testosteron

linett9134

sara11: Ja som tiez citala clanky vseliake ale tak sto zien sto skusenosti.
Mne robil moj doktor sono z ,,vnutra,, a vlastne tam to bolo hned vidiet. Tie spominane male gulicky. Ak vsetky priznaky sedia a videla si.na obrazovke to gulicky tak to bude pravdepodobne ono. Ale zvlastne je ze lekar ti povedal ze je vsetko ok. Behni tam a spytaj sa ho na to preistotu aby si vedela ;) A koli comu si myslis ze to moze byt PCO?Ake mas priznaky?A inak este sa chcem spytat ten hormonalny profil ti spravi gynekolog?Lebo tiez nad tym rozmyslam :)

sara11

linett: skusenost s PCO zatial nemam, ale potom mnozstve clankov co som si o tejto diagnoze precitala tak mam taky pocit ze to mam aj ja :( 90% vsetkych priznakov na mna sedi, co si myslim ze nemoze byt nahoda

ak sa ta mozem spytat... ako ti prisiel doktor na PCO? stacil ultrazvuk? lebo mne robil gyn. ultrazvuk asi pred mesiacom, a povedal ze vsetko je ok, no ja som videla ze mam vela tych ciernych guliciek na vajecniku, a neviem ci to bolo este v ramci normy alebo nie ... ale rozhodne hned ako budem mat cas tak si dam spravit hormonalny profil nech viem na com som :)

odpovedam

normalne v zmysle bezne. vacsina zien nema tolko telesneho tuku, aby bola zdrava a so zdravou hormonalnou sustavou. 18% je naozaj ideal. len v nasom kulturnom priestore sa tazko dosahuje, kedze nasa kuchyna je plna muky, zleho tuku a cukru. ale nie je to nemozne. je mi jasne, ze vacsina zien take percento nedosiahne, chce to disciplinu v strave a pohyb. no to je uz na kazdom, aky zivot bude viest.

odpovedam

linett, akupunktura nema ucinok, iba relaxacny, odporucam ti nastudovat si relevantne odborne zdroje a nie spoliehat sa na internetove nazory laikov. cysty vznikaju vacsinou nevyvazenou hormonalnou sustavou, ked nieco nefunguje spravne. PCO znamena, ze sa ti tvori vela androgenov - muzskych hormonov. toto moze byt dedicne, cize nie vzdy mas moc nieco ovplyvnit. liecit sa to da - mne cysty vymizli po uzivani hak, no napokon som hak brat nesmela, takze tam nastupuje liecba inym prepatratom - tusim sa vola duphaston. nasadzuje sa vacsinou az vtedy, ked zena planuje v blizkom case otehotniet. informuj sa o svojho lekara, aky je postup. stravu si urcite uprav. ak ma zena nad 18% telesneho tuku, vacsinou jej hormonalna sustava nepracuje spravne. prijimaj viac dobych tukov, zbav sa zlych. samozrejme - vela vitaminov, vlakniny a vody.

linett9134

Dakujem za rady. Jedavam vela mliecnych vyrobkov aj pecivo a hlavne vajicka. Pokusim sa to zmenit.
Sara11: Trochu si ma potesila ze to nieje az take vazne. :) Lebo vypovedou mojho lekara som bola v slzach cely den. Povedal mi to takym stylom ze som si pripustala uz to najhorsie. Mas aj ty skusenost s PCO?