Ako dodat nepriebojnemu dietatu odvahu?

Príspevok v téme: Ako dodat nepriebojnemu dietatu odvahu?
mia654

zdravím. Neviem či túto tému zakladám opravnene, ale ide o to , ze som si vsimla ze moje krstniatko = dievcatko je uplne uzasne, mile ,dobre vychovane a uz chodi do skoly , ale je strasne nepriebojna, ked ju zanesiem do skoly , moc sa s detmi nehra, nérozprava , aspon , co vidim ja..V urcitch situaciach ju vidim aj s detmi ale väcsinou len v malej skupinke a to tiez len a len s dievcatami... Mozno sa uplne mylim a robim z komara somara, ale moja otazka je ako jej dodat odvahu? Ona je strasne dobroprajna a mila na svoj vek... Ale chcem aby sa vedela branit a prejavit aj vo väcsej skupine... Dakujem

pompiKolacik

Hej, ale daco som tu chodila do ZS, inak som bola v zahranici to je pravda ..no vsade je to o tom istom, tak si za tym stojim !

pompiKolacik

To roztomile dievcatko ma problem len v skole, ci aj mimo nu ? Vies v podstate skola je v dnesnej dobe pre tak krasne, citlive a zranitelne stvorenia jeden velky .... akoby trest. Poslusnost sa v skole zabezpecuje trestami a tak sa vytvara tlak a atmosfera strachu. ( samozrejme nie kazde dieta to vnima takto)
Vobec nejde o podporu tvorivosti, ale o akusi uniformitu. Ja sama som v skole mavala problem, neznasala som tento povrchny sposob nutenia ucit sa. Bolo mi branene rozvijat vlastnu originalitu, tak som protestovala, ale kridelka sa im nepodarilo mi nepristrihnut :))

mia654

pytam sa jej to vzdy, ako bolo v skole a pod, sem tam mi povie , ze tamtá jej povedala to a tamta zas to, hluposti , ktore deti hovoria, skarede slova... ja to neberiem vazne za nu , ale vsimam si jej reakcie pri kontakte s druhymi detmi a väcsinou je ona ta co sa musi podvolovat a tak.. ja len chcem aby robila co chcela a vedela povedat to co ste pisali " no a čo "

mia654

Ja snou mam najlepsi vztah a travime spolu strasne vela casu, viem ze ma ma velmi rada tak ako ja ju. KKaffik , viem na čo narazas , ja som jej konkretne nedala ani jeden naznak aby sa citila nejak inak, ze si myslim ze je nieco vneporiadku , spravam sa k nej uplne normalnne a ci som sa rozpravala s tym mrnavym cloviecikom ? co je to za otazku , ved ja sa s nou rozpravam zo vsetkych najviac , a citim ze ma ma rada lebo ma stale vyhladava a chce somnou byt , ja s nou komunikujem o vsetkom a vela sa s nou hram.. neviem preco mas pocit ze jej vnucujem svoju ideu o tom ako sa ma spravat , ide mi len a len o to , čo si napisal dole , aby s usmevom vedela povedat no a čo v urcitych situaciach. Nesnazim sa ani prehnane chranit ju ani nevytvaram nieco co nie je, samozrejme niesom jedina v rodine kt. si to vsimaju, avsak napisala som hned v teme ze mozno len robim z komara somara , takze tvrdenie ze ja jej vnucujem svoju predstavu je trochu mimo... Je jedinecna a chcem aby svet vnimala tak ako chce ona

woo

mozno je introvert, ma rada svoj klud a rada pozoruje ludi bez zapajania sa. ak sa ti zdoveri s nejakym problemom, potom ho mozes zacat riesit. ty si mozno mala v skole nejake problemy ktore si spajas s jej situaciou, ale ako pise kafik, nerob to. nechaj ju tak, rozpravaj sa s nou, opytaj sa, ako sa ma, ako sa jej paci v skole. mozno radsej pozoruje kvietky ako vedie nudne debaty o novej pc hre.

kafe

aha, takže "nieco jej moze ublizit" a ty chceš tomu nejak preventívne predísť (ináč, amen tma, predchádzať tisícom vecí čo všetko jej može ubližiť, to je poriadna drina, vysúkaj si rukávy). Rozprávala si sa vôbec s tým mrňavým človiečikom? Alebo máš tie bubáky len vo svojich predstavách? Možno ona si z narážok alebo i hnusného správania nerobí vôbec ťažkú hlavu a okamžite na to zabudne. A trápiš sa ty, ale ona ani trochu. Schválne sa jej na to spýtaj, čo si myslí o hnusnom správaní a ako sa cíti, keď je k nej niekto zlý a či ju to trápi. A hlavne poriadne počúvaj, čo to deculo hovorí, môže ťa mnohému naučiť.
Ty máš nejakú predstavu o tom, ako prežiť v tomto hnusnom a nebezpečnom svete plnom idiotských ľudí. A túto svoju predstavu sveta/správania chceš nanútiť svojmu krstniatku, v dobrej viere, že tak ju budú tí zlí menej zraňovať a ona sa nejako dokáže prebiť a prežiť v ľudskej džungli. Nevnucuj takýto pohľad na svet malému dieťaťu! Lebo možno ona ho vidí úplne inak, krajšie, pokojnejšie a bezpečnejšie. A to je dobre.
Ak ju chceš niečomu učiť, nauč ju, aby si vyberala kamarátov, s ktorými sa dobre cíti a ktorí sa pekne správajú. Aby vedela pomôcť, keď chce a keď nie, nech kľudne povie NIE. Nauč ju, že posmechu sa najlepšie čelí so širokým úsmevom a vetou: -No a čo!- Naozaj sa nepotrebuje brániť ani presadzovať. Stačí, keď bude silná a sama sebou (a to môže byť aj potichu a v kľude). Taká môže byť AJ s tvojou pomocou, ak ju takú budeš vidieť. Ver tomu, že ona tú silu v sebe má (ona ju fakt má), a ty ju oslabuješ, ak ju budeš vidieť ako neschopné chúďatko.

GoFruit

Ide mozno o to ci sa k nej sprava niekto zle...robia jej zle ine deti? V kazdom pripade povahu cloveka neprerobis aj keby si co robila ale skusaj.

hanka9

A co hovoria vlastni rodicia na ich dievcatko? Podla nich je tiez nepriebojna a suhlasia s tvojim nazorom, ze treba nieco robit?