prosím vás, vie mi tu niekto poradiť s pracovnou zmluvou?? teraz v marci mi konci zmluva ( budu to presne 2 roky odrobene). mozu mi este zmluvu predlzit na dobu urcitu, alebo mi uz musia dat na neurcito?? pracovny pomer mi predlzovali len raz, ked som isla z dohody na zmluvu... dakuje vam, ja som do tychto veci blb :)
Pracovna zmluva
Tak ten moj zamestnavatel by mal najradsej kazdeho cloveka len na urcity cas. skonci zmluva a zoberie novych ludi z uradu prace (za ktorych dostane asi aj nejake peniaze, ked su dlhodobo nezamestnany)... ved takto to chodi asi v kazdom zavode, clovek nikdy nevie na com je... som zvedava ako to bude so mnou, len na to si este pockam,skor ako den pred ukoncenim zmluvy sa to nedozviem. Preto som sa to vyzvedala sem, ako to vlastne s tymi zmluvami je :)
teraz sa trochu rozpisem :)
cielom takychto obmedzeni prac.pomerov na dobu urcitu je zvysovanie socialnych istot zamestnancov...pred styrmi rokmi bolo max. doba 3 rocna, dnes su to 2 roky a trend v EU smeruje k tomu, ze pracovne pomery na dobu urcitu bude mozne uzatvarat len ojedinele, v specifickych pripadoch...samozrejme zamestnavatelia sa takemuto tlaku brania a niekedy mam pocit, ze by najradsej uzatvarali prac.pomery na mesiac a podla potreby ich predlzovali ci opatovne dohadovali a neobmedzovali sa nejakym odstupnym ci vypovednymi dobami...ale v pripade ked sa uzavrie prac.pomer na 2 roky nechapem zmyslanie zamestnavatela, oproti prac.pomeru na neurcity cas neplati ani nizsiu mzdu, ani nizsie odvody, ani nema menej povinnosti voci zamestnancovi, takze vazne netusim co ho vedie k takemuto pocinu
mozes sa ozvat aj nemusis...dalsia citacia zo Zakonnika prace ako usita na tvoj pripad: "Pracovny pomer je dohodnuty na neurcity cas, ak v pracovnej zmluve alebo pri jej zmene neboli splnene zakonne podmienky na uzatvorenie pracovneho pomeru na urcitu dobu"...stalo by sa tak, ak by s tebou znovu chceli uzatvorit prac.pomer na urcitu dobu bez uvedenia dovodu (pisem o tom v bode b), vcerajsi prispevok)...tento dovod musi zamestnavatel uviest v pracovnej zmluve...ak toto zanedba, sankciou za jeho nedbanlivost bude zvyhodnenie zamestnanca, ktoreho pracovny pomer sa v jeho prospech zmeni z doby urcitej na neurcity cas...mozno sa ti vsetko o com som pisal javi ako teoria, ale ver mi, ze to ma aj prakticku rovinu a v krajnom pripade by si s touto argumentaciou obstala aj pred sudom
tak dakujem :) na zvysovanie platu maju svoj system, mne bude uplne stacit ak si ma tam nechaju ;)
nebolo by to od teba drzé,veď zamestnávateľ by ti mohol dať zmluvu na neurčito.Ak nedá, môže to byť dôvod,aby si v tom prípade požiadala o zvýšenie platu,alebo mu povedz,že pojdeš k inej firme, kde dostaneš vyšší plat.Ak mu na tebe záleží, tak ti pridá.
tak som to spravne pochopila. A este mam jednu otazku... keby mi tu zmluvu chceli dat znova na urcito len preto, ze mi este nepredlzovali ani raz pracovny pomer (uz aj to sa v nasej firme stalo) bola by som moc drza keby som sa ozvala?
MOZNE ALTERNATIVY:
a) skonci sa pracovny pomer k danemu dnu a dalej uz zamestnavatel s tebou nepocita
b) dojde k predlzeniu al. opatovnemu dohodnutiu prac.pomeru na urcitu dobu...v Zakonniku prace (§48 ods.4) su uvedene dovody kedy je mozne predlzovat ci opatovne dohodnut prac.pomer na urcitu dobu aj nad ramec 2 rokov (napr.zastupovanie niekoho kto je na materskej alebo sezonne prace)...bez existencie takehoto dovodu s tebou uz zamestnavatel nemoze dohodnut prac.pomer na dobu urcitu
c) dohodnete sa so zamestnavatelom na novej pracovnej zmluve, pricom pojde o prac.pomer na neurcity cas
d) dojde k zmene prac.pomeru z doby urcitej na neurcity cas sposobom akym som to opisal v predchadzajucom prispevku
nooo a potom toto mam chapat ako??: pracovný pomer na určitú dobu možno dohodnúť najdlhšie na dva roky a predĺžiť alebo opätovne dohodnúť takýto pracovný pomer v rámci dvoch rokov možno najviac dvakrát.
bud ma vyhodia alebo daju na neurcito, ked mam dva roky na urcito odrobene???
pracovny pomer na urcitu dobu mozno predlzit (pracovny pomer pokracuje do dohodnuteho casu, najdlhsie na 2 roky) alebo opatovne dohodnut (ked vznikne prac.pomer na dobu urcitu s tym istym zamestnavatelom do 6 mesiacov od skoncenia toho predchadzajuceho)...ked si isla z dohody na zmluvu tak neslo o predlzenie pracovneho pomeru, kedze dohody su o pracach vykonavanych mimo pracovneho pomeru (predlzenie sa teda moze tykat len pracovnych zmluv, nie dohod)
vo vseobecnosti plati, ze pracovny pomer dohodnuty na urcitu dobu sa skonci uplynutim dohodnutej doby...ak vsak po uplynuti dohodnutej doby trvania pracovneho pomeru zamestnanec pokracuje s vedomim zamestnavatela v praci bez toho, ze by sa s nim dohodol na dalsom trvani prac.pomeru, meni sa tento prac.pomer na pracovny pomer uzavrety na neurcity cas...to znamena, ze ak den po skonceni prac.pomeru prides do prace a sef ti zada nejake pracovne ulohy, tvoj pracovny pomer nezanika, ale sa v tom momente "meni na dobu neurcitu"...samozrejme perspektivnejsia by bola dohoda so zamestnavatelom, ale aj toto je legitimny sposob
zmluvu ti môžu predĺžiť na dobu určitú, neurčitú,alebo nemusia ju predĺžiť vôbec a k danému termínu skončí prac. pomer.Spýtaj sa šéfa, čo s tebou bude,aby si sa vedela zariadiť.