ahojte, najdem tu niekoho kompetentneho kto ma informacie ohladom studovania vyssie spomenutych odborov na VS, ktory konkretny odbor by ste odporucili, co je lepsie pre uplatnenie a najdenie si prace? Dakujem vopred za info
Studium strojariny alebo techniky na VS
Každopádne sa oplatí v dnešnej dobe študovať vysokú školu. Dnes je všetko posunuté (deti, materiálne veci ako vlastný byt či dom...)a to už ani nehovorím o odchode do dôchodku. Biotechnici a farmaceuti z nás zachvíľu dokážu urobiť stroje čo budú chodiť do dôchodku tesne pred smrťou (také, že preľudnenie zeme,a podobné záležitosti, no to nechajme radšej na choroby a vojny a nie na to, že nám sypú jed do stravy, len je treba vedieť čo vlastne jete a vybrať si). Takže užiť si tých 5 rokov vysokoškolské štúdium v mladom veku (dnes podľa mňa aj do 35ky), je podľa mňa fajn, treba si však nájsť aspoň nieaký cieľ. Ono ak sa budeš vedieť uplatniť ako hociaký odborník tak to bude len a len super. Lenže, povedzme si rovno... je dobré mať technickú školu a myslím, že čo sa týka energií, tak tam bude treba krotiť spotrebu vždy a preto by som odporúčal energetické strojárstvo. Zároveň, čím ten proces bude viac preautomatizovaný, tým bude fyzicky menej náročný a rovnako možno aj viac kazivý. A tu prichádzajú na svetlo ďalšie a ďalšie povolania čo by tie stroje vedeli lepšie skonštruovať...atď, takže nekonečný kruh všetkých dostupných povolaní na technických školách. Rovnako ani humanitné vedy nie sú nepotrebné, len je veľa študentov čo to študujú, a keď je vysoká ponuka a nízky dopyt tak jedine úrad práce mi z toho vychádza. Takže či si vyberieš energ. stroj alebo automatizáciu...neurobíš vôbec zle...len tu ti dám radu : neštuduj VŠ kvoli výške platu absolventa a neurob chybu ako ja, keď som kvôli tomu stratil rok, choď študovať to, čo ťa baví a nájdeš si robotu podobne ako ja. Takže veľa šťastia a nenechaj sa odradiť vekom a odbornikmi na všetko. Ty si odborník sám pre seba a pre nikoho iného. Keď budeš špecialsta na vlastné sny a ciele, tak o tvoje uplatnenie núdza nebude
2 fyhxg ale zase vies radsej priemerny informatik ako lepsi archeolog... :) inaq preco si myslis ze IT je jednoznacne naj perspektivnejsie? viac ludi co su IT sa mi stazuju ze posledne roky je to naprd..vela projektov sa outsourcovalo do indie a niektori ktori si doteral vyberali musia zobrat co pride....
IT ma urcite najvacsiu perspektivu. ale pokial sa tomu od "malicka" nevenujes a nemas nato hlavu, tak to nestuduj. po skonceni skoly budes len priemerny informatik, akych je uZ try presyteny a zamestnas sa v obycajnej firme s nizkym platom a tvoja praca bude nudna a monotonna. zbytocne.
stale neviem co myslis pod pojmom "studim techniky" tam predsa patria vsetky tieto odbory.
co ma este napada je studim technologii na hutnickej fakilte. to ma tiez dobru perspektivu, ale pre mna tieto predmety boly strasne nezazivne a nudne.
2 Lukas akoze nevim zalezi aj kde xces robit...niekde je vecsi dopyt a niekde nizsi v podstate su vsetky obory relativne ziadane takze nejaku fatalnu chybu tam spravit nemozes.
a kolko ludi v priemere konci tento odbor kazdorocne na strojarskej v BA?
stale sa neviem rozhodnut co je vyhodnejsie vzhladom na uplatnenie v praxi ci IT, technika alebo strojarina..
2 Lukas34 zvladne ho kazdy... akoze ak mas trosku matematicke myslenie alebo technicke tak to das lavou zadnou v podstate prve dva rocniky su tazsie potom je to uz o nicom....
chcel by som aby to bol taky odbor aby som ho mohol vyuzit nielen na sk ale aj v zahranici..
z tych ponukanych studijnych progrmaov ma zaujalo najmä energeticke strojarstvo a aj ta automatizacia a informatizacia strojov..
ale ako prebieha studium? resp. myslite si, ze to studium je schopny zvladnut aj clovek, ktory s tym zacne uplne od piky?
inaq co sa zahranicia tyk atak zmysel to ma len ked chces potom robit v zahranici... necakaj ze dostanes nejake relevantne kvalitnejsie vedomosti...ak tak minimalne...
2 Lukas34 ono to funguje tak ty nieco vystudujes...potom posles zivotopisy a potom dostanes pracu a robis nieco uplne ine :)
to co vystudujes je +- jedno. neviem ako je to s pracou tych 98% sa mi nejako nezda. Ono strasne zalezi na situacii na trhu. Ja som skoncil pred troma rokmi a ftedy ti co si hladali pracu hned si ju nasli ale ti chudaci co si chceli uzit leto si uz hladali dost tazko ale nepocul som o nikom nezamestnanom. A to si hladali aj v regionoch ako je nitra banska bystrica a podobne... Akoze specializacia zrejme ma nejaky vplyv ale velmi maly si myslim.
Ak ti mozes poradit neber si obory ktore dobre zneju.. poznam ludi co isli robit do vesmirneho vyskumu (po skole) napr a podobne. ono to dobre znie ale skor by som isiel do niecoho co ma stabilnu poziciu na trhu a nemoze sa stat ze firma strati objednavky z vesmirneho vyskumu kvoli napr dlhovej krize a v podstate budes musiet ist do automobiloveho priemyslu a podobne (ten je tiez ovplyvneny trhom ale tie auta sa musia vyrabat, navyse je dost mozne ze zaxvilu pridu elektromobily :)).
Hlavne nikomu never kto ti vysvetluje ake je to super aj tento moj prispevok je len moj nazor...
0vecka,hgscb: rozmyslam ak na sk tak v BA, ale laka ma aj studium v zahranici, nemas nahodou tipy aj na spominane VS v zahranici v tomto odbore?
a co si myslis o uplatneni, je to tak ako spomina SjF na svojej webstranke, ze 98 percent absolventov ma istu pracu po skole? ake je studium? je zamerane aj na prakticke veci? robia sa projekty? ma sancu to zvladat aj clovek, ktory bol v matike a fyzike priemer na strednej?
kedze ja som po strednejuz viac ako 5 rokov, rozmyslam aj nad externym studiom, je mozne si najst brigadu v tomto odbore uz aj pocas skoly?
mam vela otazok, ale fakt si to vazim, ze ste na ne ochotni odpovedat.. :)