Mate niekto manzela/partnera s panickou poruchou? Ako to zvladate?
Manzelovi diagnostikovali PP pred 3 rokmi. Presiel rozne vysetrenia, vyskusal nejake lieky a nakoniec skoncil pri Paretine, kt. bral cele 3 roky (k psychiatrovi ani psychologovi nechodil).
My sme sa pred 3 rokmi nepoznali, zoznamili sme sa az keď uz bol "v pohode" - sice na liekoch, ale citil sa fajn. Na zaciatku znamosti mi povedal o tychto problemoch. Nieco som si nastudovala, ale v reali som si to nejako nevedela predstavit. A ked tvrdil, ze sa citi ok, tak som to nejak neriesila.
Zacali sme spolu zit, zobrali sme sa, mame dieta. Zazili sme si vselico - prisiel o pracu, dlho nemohol zohnat nic, potom sme cakali dieta, tak zobral malo platenu robotu s velkou zodpovednostou (vtedy chodil vynervaceny, az som o neho mala strach), dal tam vypoved a hladal novu pracu, nasiel, je sice lepsie platena, ale tiez dost psychicky narocna.
Vsetko toto ustal, myslel si, ze uz s PP nebude mat problem, tak sa poradil s Dr., ze by zacal Paretin vysadzovat. Nejaky cas bral polovicnu davku, potom stvrtinovu.
Nedavno sme zacali riesit kupu bytu, vybavovanie uveru a veci s tym spojene. Nemala som pocit, ze by to bolo pre nas nejake psychicky obtiezne, ale on to zrejme bral inak. V praci dostal atak. Vraj nebol taky silny ako vtedy pred 3 rokmi, ale predsa. Ostal par dni doma z prace, zacal zvysovat davky Paretinu (po dohode s Dr.).
Teraz zaziva nejake stavy strachu a ja neviem, ako reagovat, ako mu pomoct. Ma strach, ze sa zopakuje stav z pred 3 rokov, ked sa niekolko dni bal vyjst z domu. Zaroven si vycita, ze sa to stalo teraz (kupa bytu, uver) a to mu este asi pridava.
Na jednej strane sa chce dat zdravotne dokopy, na druhej strane sa boji neist do prace, aby ho nevyhodili...taky zacarovany kruh.
Neviem, ci to suvisi s tym, ze lieky este uplne nezabrali, alebo je to uz aj nieco ine ako PP.
Ak mate niekto partnera s PP alebo inou psychickou chorobou, ako to zvladate?