Náhrada zubu - zubný mostík, implantát

Príspevok v téme: Náhrada zubu - zubný mostík, implantát
Bender

Ahojte vsetci, chcel by som sa vas opytat/nechat si poradit ohladom zubnych mostikov. Po odstiepeni zo zubu, sa mi po nejakom case zlomila korunka a zub sa mi zacal kyvat. Bol som uz zubara a povedal ze najlepsie bude ho vytiahnut, tak ma poslal na chirurgiu. Nejaky cas som cakal nech sa to zahoji a po dlhom case som sa objednal znovu a opytal som sa na moznosti na nahradu tohto zubu. Co ma dost prekvapilo bola cena, najlacnejsie okolo 330€ za mostik, a cca 1200-1300€ za implantat, co ma hned zarazilo. Pre mna ako studenta je aj ten mostik dost draha zalezitost, takze som hlavne rozmyslal o tejto moznosti. Ale zase 1. vec je ta ze kvoli tomu mi v podstate "znicia" 2 zdrave zuby len aby to tam mohli nasadit. Implantat by bol idealny no ta cena sa mi zda prehnana.

Tak by som sa chcel opytat ci niekto ma skusenosti, mozno sa tiez rozhodoval podobne ako teraz ja. Alebo ak niekto mostik ma, mal by som niekolko otazok.

Ako je to s pevnostou? Ci sa vam nedostavaju zvysky potravy pod mostik, alebo ci nie je problem pri kusani niecoho tvrdsieho. A ci je to vobec citit ze tam nieco mam. Urcite si este na nieco spomeniem, tak to potom pridam.

Dalsia vec je material, zabudol som sa na to zubara opytat no predpokladam pri tych cenach ze to bude kov/zivica, co asi nikto neodporuca no ako to vlastne je? Je to az take zle?

Inak, zub je to c. 15 hore, cize je to v podstate posledny z radu ktory je viditelny (pred stolickami) ktore uz skoro nevidno. Aj kvoli tomu este zvazujem tento zakrok no nechcem tam mat cely zivot dieru. Co by ste mi odporucili a ake mate skusenosti? Budem vdacny za kazdy prispevok.

A mam este jednu otazku, ked uz chodim k sukromnemu zubarovi, je mozne aby som si napr. dal ten zub spravit niekde inde (kvoli tej sume) alebo popr. robia taketo zakroky aj vo verejnej nemocnici na chirurgii?

mate59

Počítaš dobre,úspora je nemalá.Ak k nemu pojdeš na dohodnutý termín,on spraví rozpočet po prehliadke a nutný je panoram. rtg.,ten urobí na ambulancii a dohodnete sa na podmienkach.

TerkaV

Ďakujem za reakciu. Len s tým porovnaním cien mám problém, lebo tomu moc nerozumiem. Hlavne tým cenníkom, lebo niekde je cena že implantát 700€, ale k nemu sa musí ešte pripočítať iný prvok za ďalších 300-400€. Ale v priemere mi to vychádza tak, že u nás zaplatím za 1 zub na kompletku cca 1500€ aj s ošetrením s inekciou a so všetkými položkami cenníka. A ak u p. Koteka je to 12 tis Czk + "réžia" tak nech to vyjde 1 zub na kompletku 22 tis czk, tak to vychádza cca 750€. Prosím ťa, dobre to počítam?
Ďakujem

mate59

Myslíš úplne správne, poisťovňa ti neprispeje ani cent.U Dr.Kotka sa platí v Kč v hotovosti,on povie vždy koľko to bude nabudúce stáť.Implantát stojí uňho 12000Kč, korunka 5000 Kč.Injekcia 300.Panoramatický RTG asi 360.Ja som bol s jeho prácou, prístupom vždy max, spokojný a jeho implantáty a korunky mi držia perfektne,zuby na nerozoznanie od pravých.Porovnaj si ceny u nás a uvidíš rozdiel a toto je všetko nadštandart,takže ani u nás poisťovna na impl. neprispeje ani centík.

TerkaV

Zdravím všetkých, už som napísala, ale neviem kde príspevok skončil, tak ak bude 2x, ospravedlňujem sa.
Prešla som veľa stránok o implantátoch a rozmýšľam nad Mudr. Zdenek Kotek v Kobylisí na Morave. Nemám to ďaleko. Len rozmýšľam nad tým, že na zákrok v ČR mi naša VšZP neprispeje ani centom si myslím. Tak potom neviem zhodnotiť, či sa to oplatí, dať si robit zuby v ČR.
Prosím vaše skúsenosti a názory.
Ďakujem
Terka

mariaLemche9

ja mam implantaty od tejto ambulacie a su fakt fajn, poradia, daju vam vybrat a hlavne su citlivi!! co bolo pre mna najdolezitejsie kriterium :P www.dentalcare-rosa.sk

Bender

@mate59: Vdaka, myslim ze som to nasiel, no pre istotu sem daj odkaz aj na tu webstranku, neviem ale nemyslim ze je to porusovanie pravidiel, jedine zeby si tu na fore prezentoval svoje vlastne produkty/sluzby a pod.

Ak som to nasiel spravne tak pozeram cennik a je tam hned prve, implantat + nadstavba + (LASAK, MEDICODENT), je to ono? Ja mu este napisem, a asi mi povie ze co bude najlepsie. Ale aj tak by sa to myslim oplatilo, tato cena + cesta. Stale to bude omnoho lacnejsie ako tu na SK. Inak, mam mu spomenut ze si mi dal kontakt?

Co som tak letmo pozerel, tak do toho Breclavu to vychadza na cca 480km. Do Brna 465 ale je to autom. Neviem ako by to bolo vlakom.

Ty si odkial? Mas to blizsie?

mate59

dám ti nanho len odkaz, nájdeš si ho pod menom dr.Zdeněk Kotek Kobylí na Morave, má svoje stránky, ak by som tu dal priamo jeho webstránku, či by to tu nezmazali admini, iste to nájdeš a sa s ním dohodneš.Laboratorium má v Brne ale myslím chodí aj do Breclavi niektoré dni, kam to budeš mat najbližšie.

Bender

@mate59: Hej no uz mi to doslo ze jednou nastevou sa to asi nebude dat spravit. Vdaka za popis, vyzera to dost zlozito no ak je to nutne rozdelit na viac krat, mozno by to pomohlo a za ten cas by som vedel nasporit nieco viac, nech to neplatim naraz.

A ten tvoj je v CZ alebo kde? Odkial si? resp. ako daleko to mas k nemu? Mohol by si mi dat nejaky kontakt nanho? Ci uz odkaz na web alebo nieco pod.? Mozes mi aj dat email na teba? ak ti to neprekaza, budem vdacny.

Predpokladam ze si spokojny, takze asi je to lepsie takto nez skusat nejaku neznamu kliniku :) Vdaka

Bender

@alex742: Tak to nic, no stale je to dost vela.. Tiez si myslim ze to s tou kostou nebude take vyrazne. Takze aj po 2 rokoch sa to bude dat?

Hej no tiez myslim ze je to na viac navstev, to by zase neviem ci sa tak velmi oplatilo ist po tom do CZ..

mate59

Neviem ti povedat ako je to v Madarsku, ale ked som bol v Gyori v termále hned vedla bola klinika a hovoria tam po slovensky.Ináč to jednorazovou návštevou nevyriešiš.Moj zubár je stomatochirurg, má pra, školil sa velakrát v zahraničí, stále chodí po školiacich kongresoch a vravel mi že jednodnová stomatologia len moda.Implantát sa zavedie do kosti, má asi 2 cm a ďasno sa zašije.Tu sa čaká na vhojenie 3-6 mesiacov podla stavu kosti.Čím viac častí má impl. tým je kvalitnejší,lebo sa pri nejakej oprave dá rozmontovat a nahradit, má napr. zóny zlomenia pri úraze, aby sa ti nevyštiepila kost a pod.Celý je z titánu.Potom sa dasno narežie a osadia sa tzv. vhojovacie valčeky, ktoré vyformujú ďasno pod korunku,asi po14 dnoch sa urobí otlačok na korunku, ktorú laborant vypracuje z keramiky a tú nacementuje zubár na taký hrot, ktorý vskrutkuje do implantátu po vymontovaní valčekov.Korunka je zapustená až pod dasno a pevne sedí.
Hryziem s nimi všetko aj tvrdé bez problémov orechy, jablká...
Zubára som našiel na nete, podla recenzií a rozprával som s jeho pacientami, myslím že aj na SK sú dobrí odborníci,ale tie ceny sú tu vysoké.Ja som to nemal až tak daleko k nemu.