Neposlusna sučka maltezáka!

Príspevok v téme: Neposlusna sučka maltezáka!
lolypop

Dobry den,

v lete bude mať jeden rok - maltezak je to sučka.
Ked leži na mojej posteli,alebo v obyvacke na gauci a chcem ju ist zobrat na svoje miesto zacne silno vrcat a vzdy aj na mna vybehne a pohryzie ma.Toto robila sprv mojej mame,no robi to už aj mne.A neviem ako na to,aj ked ju idem zdrapnut pri krku hore na chrbte sa to neda lebo vyceri zuby a pohryzie a strach je strach no :-)

Naja85

Takze, ak tvoj pes nepozna privolanie, nepustaj ho z voditka. Daj si ho pekne na stopovacku a uc ho.
www.dogforum.sk
Mas tu toho az az na citanie:).
Asi by naozaj bodol nejaky profesional, kde by sa pes zoznamoval pod jeho dohladom len s kludnymi a vyrovnanymi psami.
Dalsia vec je, aby si ho naucil odvolanie-je to tiez velmi dolezity povel ako aj ku mne. Taky zaklad, ktory by mal ovladat kazdy pes. na dogfore si najdi aj temu motivacia-ta ti tiez velmi pomoze.

Calvin3

Ahojte chcel by som sa opýtať.
Mám taký problém ze som si kúpil maltezaka na Slovensku keď som bol na dovolenke. Kedže žijem v anglicku tak som si ho doviezol tu ale pred tým ako prišiel musel byt na Slovensku ešte mesiac pokial nedovrsil vek 3 mesiace aby bol očkovany proti besnote a aby mohol legálne vstúpiť na územie Veľkej Británie. Ja som samozrejme musel odísť a on bol u mojej tety. Trvalo to mesiac co sme boli odlúčeny. Potom keď som si ponho prišiel tak sa stala jedna situácia ktorá ho asi poznačila. Keď sme boli na návšteve Calvina (môjho maltezacika) pokúšal iný pes. Nebolo to veľmi vážne a netiekla mu ani krv. Problém je ten že Calvin keď vidí PSA vkuse brese. Má aj kamaráta s ktorým sa rad hra ale keď vidí iného PSA a je pustený z vodítka dobehne k nemu a brese. Vtedy vôbec nereaguje a ja ho nemôžem chytiť. Neviem ako to zastaviť s neviem či to nesúvisí s tým uhryznutim keď mal tri mesiace. Teraz má rok a 2 mesiace a vždy sa sprava tak ze brese po druhých psoch (z veľkých má strach). Je síce lepší ale nieje to 100%. Píšu ze maltezaci nevyhľadávajú problémy ale môj je opak. Plus rad uteka z dvora a naháňa mačky a na povel nereaguje keď ho zavolám. Chcem s ním ísť na profesionálny tréning. Neviete mi niekto poradiť prečo je taký a či to súvisí s tým uhryznutim.
Ďakujem

Naja85

Niet za co:). Hlavne si vzdy urcte pravidla, ake u vas platia a pes nebude mat chaos a nebude mat potrebu urcit si ich sam.

lolypop

Naja85 Dakujem ti :-) všetko funguje do detailu.Ked jej poviem dole ! tak ide dole a ide si lahnut do pelechu.Ale uz ani neskoci na postiel , az do kým, jej to ja povolim , ale to je len tak chvilkove ked lezim na posteli poobede.Na gauci moze byt to nevadi v ziadnom pripade.Aj tak len z gaucu cumi na Tv :-).

erika n.

no tak už nechápem, prečo vám vadí tak malý pes ako maltézák na gauči...moja yorka má dovolené všetko..

Naja85

PS: asi by som jej na cas, do kym nebude perfektne ovladat povel Na miesto a zacne vas respektovat ako majitelov, zakazala skakat na postel a gauc vo vasej pritomnosti. Skus si toiez nieco najst aj na dogfore.sk(rad a skusench ludi je tam dost, prajem prijemne citanie:))

Naja85

1. zlyhali ste ako majitelia. Pes nie je na vine, ze je zial nevychovany.
2. da sa to napravit, ale je to na vas, ako sa k tomu postavite-ci ako doteraz alebo bude zmena k pristupu s svojmu psovi
3. nechytat nevychovaneho psa za krk/za obojok(!!!), jedine, ak chces byt pohryzena. Na to je tu voditko(predlzena ruka majitela)-kludne jej daj voditko aj vo vnutri, aj na cely den. Nic sa jej nestane a vy s nou mozete manipolovat bez priameho kon
taktu.
4. nauc ju, ak to doteraz nevie, kde je jej miesto(napr. peliesok). Ak uz ovlada povel Na miesto a robi si z vas prcu, tak pekne vynutit povel pomocou voditka(nie zsas uplne brutalne!)- povel povedat raz, maximalne 2-krat(ak ho uz na 100% ovlada!) a ked si robi srandu, tak ju stiahnut z postele, z gauca dole pomocou voditka a odviest na dane miesto(napr. peliesok). Ak zacne spolupracovat, pochvalit, mozete dat aj malu odmenu. Odmenuje sa len spravanie, ktore od nej chcem, moze to byt vsak aj len naznak.
5. Mam rada svojho psa, je to moj najlepsi priatel, ALE...je to po prvve zviera, po druhe pes a az po tretie ma aj svoje meno. Zvierata, a zvlast psy, maju radi urcitu hierarchiu, poriadok, kde sa vie, co ma kto robit, a nie bordel a chaos, ako vo vasej domacnosti. Tak uz konecne stanovte pravidla a vasa fenka vam za to bude vdacna, ked bude od vas vediet, co ma robit a co nie(teraz to nevie,tak si robi to, co ona uzna za vhodne a spravne). Da sa to-robia to miliony ludi, ktori maju bezproblemove spoluzitie so svojimi psami, bez toho, aby po nich bezdovodne vrcali, aby ich hryzli.
6. Maly, velky es, je to jedno, kazdy jeden potrebuje spravnu vychovu, lebo aj uhryznutie od maleho psa boli a moze sa skoncit zle(aj smrtou, napr male babatko).

TinaM

No, kazdy clovek ma ine hranice, ja nasho psa milujem, ale ma jedno neporusitelne pravidlo-do postele nie! Jednak je to nehygienicke, ked si predstavim, kade vsade beha, v com sa vonku vala a pod....A druha vec je, ze pes nemoze robit to iste co jeho pan a nemal by mat povolene vsetky "miesta" v byte ako pan. Uvedom si, ze si pravdepodobne uplne zotrela (tipujem, ze si baba) rozdiely a hierarchiu. Vasa sucka sa ocividne vidi na cele vasej "svorky", ale je absolutne nepripustne, aby moj pes na mna vrcal a este ma pohryzol?! Musite co najskor zmenit pristup k vasmu psovi, lebo to bude uz len horsie. Skus si pozriet zopar casti anglickeho serialu "It s me or the dog" (neviem, ci je to uz aj v slovencine, v cestine je to Bud ja nebo pes). Nehovorim, ze to co tam uvidis je pismo svate, ale mozes sa vela naucit a hlavne pochopit, ako pes rozmysla, co robit inak a comu sa vyvarovat. Vela stastia :)