1. zlyhali ste ako majitelia. Pes nie je na vine, ze je zial nevychovany.
2. da sa to napravit, ale je to na vas, ako sa k tomu postavite-ci ako doteraz alebo bude zmena k pristupu s svojmu psovi
3. nechytat nevychovaneho psa za krk/za obojok(!!!), jedine, ak chces byt pohryzena. Na to je tu voditko(predlzena ruka majitela)-kludne jej daj voditko aj vo vnutri, aj na cely den. Nic sa jej nestane a vy s nou mozete manipolovat bez priameho kon
taktu.
4. nauc ju, ak to doteraz nevie, kde je jej miesto(napr. peliesok). Ak uz ovlada povel Na miesto a robi si z vas prcu, tak pekne vynutit povel pomocou voditka(nie zsas uplne brutalne!)- povel povedat raz, maximalne 2-krat(ak ho uz na 100% ovlada!) a ked si robi srandu, tak ju stiahnut z postele, z gauca dole pomocou voditka a odviest na dane miesto(napr. peliesok). Ak zacne spolupracovat, pochvalit, mozete dat aj malu odmenu. Odmenuje sa len spravanie, ktore od nej chcem, moze to byt vsak aj len naznak.
5. Mam rada svojho psa, je to moj najlepsi priatel, ALE...je to po prvve zviera, po druhe pes a az po tretie ma aj svoje meno. Zvierata, a zvlast psy, maju radi urcitu hierarchiu, poriadok, kde sa vie, co ma kto robit, a nie bordel a chaos, ako vo vasej domacnosti. Tak uz konecne stanovte pravidla a vasa fenka vam za to bude vdacna, ked bude od vas vediet, co ma robit a co nie(teraz to nevie,tak si robi to, co ona uzna za vhodne a spravne). Da sa to-robia to miliony ludi, ktori maju bezproblemove spoluzitie so svojimi psami, bez toho, aby po nich bezdovodne vrcali, aby ich hryzli.
6. Maly, velky es, je to jedno, kazdy jeden potrebuje spravnu vychovu, lebo aj uhryznutie od maleho psa boli a moze sa skoncit zle(aj smrtou, napr male babatko).