Dlhšiu dobu som mal sedavú školu a prácu a takmer vôbec som sa nehýbal. Po tomto čase pomaly už na sebe začínam pozorovať úbytok fyzickej výkonnosti.
Chcel by som sa začať niečomu venovať pravidelne. A musím začať prakticky od nuly.
Mám na mysli hlavne:
Chôdza
Beh
Fitko
na jar a v lete cyklistika.
Vzhľadom k obdobiu teraz prichádza do úvahy Chôdza a Fitko.
Chcem sa opýtať, ako mám začať, respektíve čím mám začať tak ak aby som kondíciu začal naberať postupne po malých dávkach kým sa do toho dostanem. (Začať dvíhať 20 kilové činky mi príde absurdné na začiatok)
Šport od "0"
Pozri, daj si radsej tie 2 okruhy a pridavaj si. Sme len ludia a viem, ze nie je nic horsie ako ked je clovek hned po prvych pokusoch odpisany a na druhy den sa nevie pohnut. Odbornici si mozno myslia ine, Ale mnoho ludi podla mna odradia tie uvodne neprijemne pocity. Ved doteraz si nerobil nic, nemas sa kam ponahlat. Tie 2 okruhy su viac ako nic. Ked sa dostatnes na urcitu uroven kondicie, potom uz mozes skusat, ze co to da, ale na zaciatku radsej nie
Koľko je tak okruhov vhodné na začiatok? Lebo predpokladám, že možno by som zabehol aj 5, ale potom by som zase 5 dní bol odpísaný.
Takže začať tak 1 - 2 pre začiatok? :)
Okej, tak vo fitku sa radšej poradím s trénerom. :-)
Inak mozes celkom kludne aj behat. Urcite mas niekde kde byvas skolu a skolsky dvor s okruhom na behanie. Zacni na okruhoch, daj si najprv maly ciel a potom si pridavaj po jednom dvoch okruhoch. Ked zabehnes aspon 10 okruhov, tak uz budes mat nejaku tu kondicku a mozes ist s cimkolvek dalej. Aj dychanie sa naucis. Len sa nedaj odradit svalovicou a pocitom unavenych noh alebo pichanim v boku. Ak si nikdy necvicil, tak zacni mozno s niekym kto sa vyzna alebo s trenerom vo fitku, inak si mozes vyrobit problemy. Ide o to, ze ktore svaly zapajat, ako zdvihat, ako postupne zatazovat. Ak zacnes laicky sam,moze sa stat, ze sa 2 tyzdne ani nepohnes alebo si vyrobis nejaky blok chrbtice a podobne.