Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Efektivne rychle ucenie pri skuskovom, ako sa ucit na dlhu skusku

Príspevok v téme: Efektivne rychle ucenie pri skuskovom, ako sa ucit na dlhu skusku
benittobonno

Caute,

som na VS, ktora lahka nie je, ale to by nebol problem ked ma clovek pevny oloveny zadok, vydrz a skvely plan. Aspon tak si myslim. Za tie semestre co som tu, som si kazde skuskove myslela, ze teraz to uz musim zvladnut na jednicku, terminy rozlozit optimalne, mat na vsetko 'tak akurat casu' a nemat stres, este aj poodychovat a vsetko krasne dat. Potom dojde skuskove, prvy tyzden fajn, druhy tyzden fajn a zrazu zlom a uz nevladzem, lebo precitnem ze som nebola z domu aj 15 dni za sebou. Lenze v tom case uz potrebujem zacat opakovat ucivo a zabrat este viac, makat ako nikdy, lebo sa blizi termin a vtedy akurat ako na potvoru mi dojde dych! a opat sa mi to stalo toto skuskove a som nestastna! aj teraz uz par dni za sebou len cumim do toho a nic a este ma aj hava boli ale uz len pri pomysleni, ze by som sla von, tak sa trescem svedomim, ze nemozem, lebo je skuskove! Potom zabijem dalsi den ako sa snazim ale nejde to a som este vo vacsej depke, ze som neschopna. Proste potrebujem rady:

-ako sa ucit 3 tyzdne a nezblaznit sa (na jednu skusku! potom vas cakaju dalsie...)

-od kolkej do kolkej sa zvyknete ucit?

-ako sa ucit efektivne, aby sa clovek musel ucit povedzme o par dni menej?

-....?

dakujem

benittobonno

Joj kivik, ved ja som to zazila pred rokom, stale to mam zivo v pamati, cely ten rocnik a aj anatku a zufalstvo.... ale poviem ti tak, nepozeraj na ludi, co to uz maju za sebou, co su mozno rychlejsi alebo mali kus stastia (lebo anatka je hlavne hlavne o stasti, nikdy nevies vsetko a nebudes 100% pripravena, tam ide o to, co aj mne poradili, ze maj stastie a potiahni otazky, kt si sa ucila par dni pred skuskou, lebo je toho vela...no len mat to stasticko)

Uplne presne viem ako sa citis, ja uz som nevladala jest, plakat, ucit sa nic, bola som ako bez duse. ucila som sa co to aj cez semester ale hlavnu makacku davali ludia uz v decembri, kedy ja som bola z toho vsetkeho v depresii a nevladala som. tak som sa zacala ucit dokonca az v januari a sla na posledne terminy v januari a nastastie sa to podarilo.

jednu radu ktoru mam pre teba je, ze histola sa da dorobit v lete (ako som mala aj ja), ale anatku chod aj 3x skusit do februara, lebo to je velke bremeno v lete, naozaj velike...

Vydrz to, bojuj, daj si nejaku odmenu, ze ak to das, potom si splnis nieco - a bojuj akoze kvoli tomu (mne to tiez pomohlo, ucila som sa akoze pre priatela a nie pre seba, odosobnila som sa a nejak som to prezila).

Poviem ti tak, ze ja som neverila, ze sa to da zvladnut a to bola ta chyba. Kopu ludi to dalo pred nami, kopu ludi to prezilo, to je dokaz, ze sa to da. Ver si viac ako ja a nebudes mat potom problemy ake som mala aj ja, ze som uz nedobacovala bch a sla som az teraz na nu v decembri, ale nastastie uspesne.

kivik

k tvojmu prispevku mozem povedat len ....LF UK 2.rocnik a anatka predo mnou....ucim sa tyzdne a stale to nwm, tiez nikam nechodim som uz uplne zufala a mam pocit ze co sa naucim o den zabudnem lebo je toho kooooooooooopec :( vacsina blizkych spoluziakov ju uz ma uspesne za sebou a ja sa citim ako najvacsi blbec lebo mi to ide strasne pomaly a nestiham :/....baby medicky mozte poradit ako ste sa vy ucili? ako si co najviac zapamatat?

benittobonno

Som v BA, 3.rocnik, riesim akurat mikru a strasne ma to nebavi...myslela som, ze to zhltnem a dam okolo 15.1. ale este to nemam ani dopreberane, ako ma to nebavi sa biflit :/ na tie zvysne skusky som si dala zvysok februara, takze potrebujem to zvladnut do januara tuto mikru, lebo ma z toho slahne, ako sa mi do toho nechce. Ale dakujem za povzbudenie, tiez si skusam uvedomit, ze nic nie je stratene, i ked som dost premrhala tyzden "oddychom"...
Mozes mi poradit aj ako zmaknut LS co naj naj najlepsie? Fakt uz neviem ako si to zorganizovat, hrozne mi to nejde.

p.s. v decembri som dorobila biochem, preto som sa zacala venovat uceniu az po vianociach.

Nina_12

Nestresuj sa zbytočne, ešte stále nemáš nič stratené.
Mne sa skôr osvedčilo zbaviť sa tých jednoduchších, lebo tie zvládneš aj v predtermíne aj keď máš ešte zápočty.
Ja som to takto robila od 1. ročníka a zatiaľ mi to vychádza napr. v 1. ročníku v ZS: predtermín - latina, skúška biofyzika
LS: predtermín: cudzí jazyk a biológia, potom 4 týždne na histológiu,....
V ktorom si ročníku a na ktorej LF?
Čo sa učíš, snáď ti nejak pomôžem. :-)
Nevzdávaj to, lebo pravdepodobne máš problém si len zorganizovať svoj čas a zbytočne sa vyčerpávaš.

benittobonno

ano Nina, studujem na LF... no moja chyba, ze vzdy vzdy zacnem s najtazsou skuskou a potom si na nu miniem vsetky sily a hlavne kedze to moze trvat aj mesiac pripravy tak aj vsetok cas a potom som nervozna ze este ani velku skusku nemam a ani tie male...och, neviem preco to takto vzdy dokazim. ked ja si myslim, ze tentokrat to zvladnem uz a dam velku skusku a potom v klude uz len tie male, no zas sa mi stalo, ze som sa ucila cca 2 tyzdne v kuse a chytila som nechut asi 5 dni a zrazu som v strese, ze ju nestiham a vidim to na termin na koniec januara :( a februar tie mensie plus ziaden oddych...neviem preco sa neviem poucit. proste vela ludi mi radilo dat si vzdy najtazsie prve, ale toto plati asi len vtedy ak sa tomu venujes cely semester a potom to uz len zopakujes. a nie takto ako ja, ze som to poriadne az teraz otvorila a zistila ze 2.5 tyzdna je malicko, plus ta moja pauza....no fakt ako taku facku by som si zasluzila. :(

Nina_12

Som štvrtáčka a zatiaľ takto fungujem každé skúškové. Ak študuješ tiež na LF, tak sa snaž tých jednoduchších predmetov zbaviť v predtermínoch a potom už fakt len makať cez skúškové a zvládnuť to čím skôr, aby si mala ešte aj čas na oddych pred novým semestrom.

Dawia

Ja sa zase nikdy neucim 4 -5 dni pred skuskou! To je somarina ak sa mam ancit 300stranovu knihu, 4-5 dni mi akurad staci na precitanie

eddings

ja som vzdy vsetko nechaval na poslednu chvilu, v strese som najefektivnejsi. Preto bolo typickym systemom u mna "Caro poslednej noci" - nestihacky, takze ucenie poslednu noc az do rana, a plny vedomosti potom rovno na skusku.
Doporucujem len vybranym jedincom, ktori su nocne typy a je im jedno ze pol dna potom si z toho pamatate velky kulovy pretoze nie je cas na opakovanie. Teda vlastne to nedoporucujem nikomu :DD Ucit sa cely den je blbost, clovek udrzi pozornost max. par hodin, potom zisti ze uz pozera "cez stranky" a mysli na nieco ine. Ja byt tebou tak sa ucim hlavne v case kedy si najefektivnejsia - ak si ranny typ, vstan zavcasu a uc sa, ak nocny, tak nad to sadni vecer a uc sa kym sa ti nezacne driemat. Zvysok dna venuj relaxacii, aktivnej alebo pasivnej, ako ti vyhovuje. Pripadne ak mas malo casu tak v tych "neproduktivnych" hodinach si mozes hodinku zopakovat co si sa predtym uz naucila.

Vela ludom tiez vyhovuje ak sa uci nahlas. Mozog sa uci vizualne citanim, ale aj pocuvanim. Takze hlasne rozpravanie vlastne podporuje memorovanie. Lepsie si zapamatas nieco co pocujes aj vidis nez nieco co si len precitas. Pouzivaj farebne zvyraznovace - vizualizacia zohrava dolezitu ulohu. Pamatam si ze u niektorych knih som sice stravil pol dna citanim a zvyraznovanim, ale potom pri uceni mi to mnohonasobne skratilo potrebny cas - farebna stranka sa lepsie ulozi do pamati, obcas dokonca clovek presne vie na akej strane a v ktorom riadku hladanu informaciu cital. Plus preskakujes nedolezite obkecavacky pri citani...

A k tomu ze to nevies aj po x dnoch/tyzdnoch: Ver mi, nikdy nebudes mat pocit ze to naozaj vies. Furt budes mat strach ze nevies nic. To je normalne, to si zvyknes :) Ak raz budes mat pocit ze to vies cele uzasne, smrdi to pruserom a moze to dopadnut spatne

brumtelles

no hlavne robis chybu ze sedis v kuse nad tymi knihami a nejdes von. aspon niekam do obchodu lepsie by bolo do prirody. ale ked priroda okolo nie je tak skoc nieco vybavit povedzme na postu, len nesed na riti doma lebo ti mozog prestane zaberat. to je zakonite. s tym nic neurobis. kazdy den vybehnut von, medzitym si zacvicit, pretiahnut telo aj viackrat denne. inak to skonci vaznymi zdravotnymi a psychickymi problemami. a este jedna rada: ked stale citas - dufam ze nie si v kuse pri pocitaci - tak je to velka zataz nielen pre oci ale hlavne pre mozog a psychiku. oci su okno do duse a plati to aj tak, ze kto prilis zatazuje oci, narusa svoju psychicku rovnovahu. na to nezabudaj, cital som na tuto temu studiu a vela veci mi to objasnilo aj z mojich tazkosti co som mal. takze neni dobre citat a potom si dat taku pauzu ze si pozres film. oci musia pravidelne oddychovat inak si velmi zatazujes psychiku a mozog. ale to som uz napisl.