Zvysená cukrovka na 22,5

Gima

1. Prvoradá je diéta

Jedálny lístok diabetikov by mal byť pestrý a obsahovať všetky dôležité výživné zložky.

Aj keď si treba dávať pozor na príjem cukrov, do organizmu sa musí dostať primerané množstvo sacharidov. Pacienti s cukrovkou druhého typu sa musia vyhýbať jednoduchým cukrom a dodržiavať diétu na báze zložených sacharidov. Jeden gram takýchto sacharidov obsahuje približne štyri kalórie.
Bielkoviny by sa mali podieľať na celkovom množstve prijatých kalórií asi dvanástimi až dvadsiatimi štyrmi percentami. Gram bielkovín obsahuje asi štyri kalórie.
Jedálny lístok diabetikov by mal obsahovať najviac tridsať percent kalórií pochádzajúcich z tukov. Jeden gram tuku obsahuje deväť kalórií. Z diéty treba vylúčiť nasýtené tuky a nahradiť ich nenasýtenými mastnými kyselinami, ktoré sa vyskytujú napríklad v orechoch, semienkach, prírodných rastlinných olejoch.
Konzumujte výrobky obsahujúce veľa vlákniny, optimálna denná dávka predstavuje štyridsať gramov. Najbohatším zdrojom vlákniny sú celozrnné výrobky z pšenice, jačmeňa a ovsa, ale aj strukoviny, zelenina a ovocie. Vláknina znižuje hladinu cholesterolu, zmenšuje pocit hladu a je zdrojom vitamínov a minerálov.
Denná dávka cholesterolu by nemala presiahnuť tristo miligramov. Diabetici by mali vylúčiť z jedálneho lístka vnútornosti, vaječné žĺtky a tuky obsiahnuté v masle a mlieku.
Jedzte častejšie menšie porcie. Organizmus diabetikov ľahšie spracuje menšie množstvo jedla v častejších dávkach ako jednorazový príliš veľký príjem kalórií.

2. Pozor na ovocný cukor

Používajte sladidlá ako aspartám, sacharín a sorbitol či ovocný cukor. Najbezpečnejším sa javí ovocný cukor, ktorý je z uvedených alternatív najzdravší, ale vo väčšom množstve môže zapríčiniť hnačku.

Pri nestabilnej cukrovke môže spôsobiť hyperglykémiu, keďže sa ako monosacharid mení v organizme na glukózu. Treba rátať aj s jeho vysokou kalorickou hodnotou.

Ak teda počas diéty namiesto sacharínu použijete ovocný cukor, počítajte s kalóriami navyše.
3. S alkoholom opatrne

Diabetik môže skonzumovať maximálne šesťdesiat gramov vodky, dvestoštyridsať gramov vína alebo sedemsto gramov piva týždenne, aj to len počas jedla.

Najlepšie je pivo so zníženým obsahom alkoholu alebo ľahké suché víno, ktoré obsahujú menej sacharidov.

K alkoholu pristupujte rovnako ako k tukom, je totiž vysokokalorický a jeho metabolizmus prebieha podobne ako metabolizmus tukov.
4. Zhoďte zbytočné kilá

Úbytok hmotnosti predstavuje u diabetika prvý krok na ceste k uzdraveniu. Obezita môže viesť k zániku inzulínových receptorov, čo následne spôsobí, že cukor neprenikne do buniek a zostane v krvi.

Niekedy stačí schudnúť dva lebo štyri kilogramy, aby sa stav zlepšil. V boji s nadváhou sa neodporúčajú hladovky ani „zázračné diéty“.

Oveľa účinnejšia je neustála kontrola hmotnosti, ktorá pacienta motivuje dodržiavať diétu a vytrvalo cvičiť.
5. Telesné cvičenia

Pre diabetikov je existenčne dôležité, aby si precvičovali končatiny a nútili srdce k väčšiemu výkonu. Fyzická aktivita posilňuje srdcovú činnosť, reguluje hladinu cukru v krvi a zlepšuje krvný obeh v rukách a nohách.

Pohyb a cvičenie znižujú hladinu cholesterolu a triglyceridov v krvi, uľahčujú udržiavanie telesnej hmotnosti, zvyšujú odolnosť organizmu, zlepšujú spánok a pozitívne vplývajú na psychiku. Najlepšie prospieva cvičenie, pri ktorom sa zapájajú veľké skupiny svalov, teda chôdza, džoging, plávanie, veslovanie a jazda na bicykli. Cvičiť treba pravidelne, najmenej trikrát týždenne dvadsať až tridsať minút.
6. Starajte sa o zuby a ďasná

Keďže cukrovka zvyšuje sklon k infekciám, vzrastá aj nebezpečenstvo ochorenia ďasien, ktoré máva obvykle infekčný pôvod.

Je dôležité pravidelne navštevovať zubára a najmä dôkladne si čistiť zuby, aby sa predišlo vzniku zubného kameňa a povlaku.

Ak je pacient odkázaný na zubné protézy, mali by pevne držať. Zle doliehajúca protéza, mostík alebo korunka môžu dráždiť ďasná a zapríčiniť tak vznik infekcie.
7. Starajte sa o nohy

Umývajte si každý deň nohy kvalitným mydlom a poriadne si ich poutierajte dosucha. Nesmiete si dlho máčať nohy vo vode ani používať pemzu.

Nechty na nohách treba zastrihávať nakrátko a rovno, ak sa objaví plesňové ochorenie, čo najrýchlejšie vyhľadajte lekára. Priestor medzi prstami posypte zásypom alebo práškom na nohy, často si meňte ponožky.

Tie nesmú byť ani príliš malé, ani príliš veľké. Ak je vonku zima, noste teplejšie ponožky. Pri kúpe topánok dbajte na to, aby sa v nich nohy cítili pohodlne.
8. Vyhýbajte sa stresu

Stres môže vplývať na cukrovku dvojnásobne destabilizujúco. Po prvé môže viesť k „skokom“ hladiny cukru v krvi.

Po druhé diabetici trpiaci na depresie často zabúdajú na závažnosť svojho ochorenia a prestanú dodržiavať liečebný postup.
9. Škodlivé lieky

Mnohé lieky dostupné bez lekárskeho predpisu obsahujú cukor alebo iné zložky, ktoré môžu ovplyvniť hladinu cukru v krvi.

Vždy si dôkladne prečítajte informáciu na pribalenom letáku, aby ste sa presvedčili, či prípravok nemá kontraindikáciu nebezpečnú pre diabetika.

Poraďte sa s lekárnikom, ale predovšetkým skontrolujte reakciu vlastného organizmu na nový liek. V prípade potreby sa obráťte na lekára.
Škodlivé príznaky sa môžu objaviť pri týchto liečivách:

Acylpyrín – vysoké dávky môžu spôsobiť zníženie hladiny cukru v krvi. Ak užijete jednu alebo dve tabletky, nemusíte sa strachovať.
Kofeín – hlavnou súčasťou mnohých prípravkov na chudnutie je kofeín, ktorý vo vysokých dávkach zvyšuje koncentráciu cukru v krvi. Kofeín obsahujú aj mnohé prostriedky proti bolestiam hlavy a prechladnutiu.
Efedrín – sa nachádza v liekoch, ktoré sa používajú pri ochoreniach dýchacích ciest. U pacientov s cukrovkou druhého typu môže zvyšovať hladinu cukru v krvi. Podobné účinky má aj fenylefrín hydrochlorid v prípravkoch, ktoré znižujú prekrvenie nosovej sliznice.

So súhlasom lekára môžete užívať doplnky výživy pre diabetikov: chróm posilňuje účinnosť inzulínu, niacín zosilňuje pôsobenie chrómu, inozitol predchádza poškodeniu nervov v dôsledku vysokej koncentrácie cukru v krvi, antokyán, ktorý sa nachádza v borievkach, znižuje hladinu cukru v krvi, vitamín C pomáha proti infekciám a pri hojení rán, zinok urýchľuje hojenie tkanín, horčík, železo, vitamín B6, B1, cesnak brzdí rozvoj plesňových infekcií a acidofilné baktérie chránia črevá pred rozrastaním kvasiniek.

rsdr

Ivka1 je mi velmi luto tvojho ocka. ja mam ted 34rokov,a fakt som sa velmi zlakol tych vysokych cisiel. diabetologicka mi nasadila diaprel a glucophage a popritom mam dietu ,sladke som uplne vysadil aj biele pecivo. beriem to uplne vázne tuto moju diagnozu. dakujem vám.

Ivka 1

Môj ocko dostal mozgový infarkt keď ma 71 rokov. Vtedy mal hladinu cukru v krvi 24 a nalačno 22. Nasadili sme diétu neslanú, nemastnú a prírodné doplnky výživy . Po roku mal hodnoty cukru na lačno 8 a po jedle 10. Veľmi pekne sme mu to znížili ale cievy už mal veľmi zničené. Museli mu amputovať nohu a za pol roka zomrel na náhlu brušnú príhodu.
Rsdr neber to teda na ľahko. Podľa všetkého si ešte mladý človek a preto s tým začni niečo robiť.

RNG

RSDR aj ja som mal hrozny strach ked som si prvy krat nameral(pred 12 rokmi zhruba) vyse 15 cukor, potom pri vypiti poharu pomarancovej stavy mi vystupil az na 20 a odvtedy som drzal dlhe roky nizkosacharidovu dietu a bral rozne doplnky na to, tj aj na znizenie cukru, aj na regeneraciu pankreasu, aj proti skodam, co pachaju v tele produkty glykacie. Nepichal som si ziadny inzulin.
Inac nasa pecen je schopna vytvorit z biekovin procesom neoglucogenesis velke mnozstva cukru, tj ovela viac, nez je telo schopene spracovat pri DM-2, takze dlhe roky som mal cukor okolo 13 v krvi aj ked som nejedol ziadne sacharidy.Az ked sa mi pankreas ciatocne zregeneroval a dost som schudol tak sa mi tie hladiny zacali znizovat aj napriek miernemu jedeniu sacharidov.
Odvtedy sa mi pankreas ciastocne zregeneroval a dnes mozem zjest aj 2-3 krajce chleba a predsa to nevystupi nad 12.
U teba je to nadejnejsie, lebo nemas ani polovicu mojho veku takze je tam regeneracia skor mozna.
A cukor v krvi sa da dost lahko spalit, ked kazdodenne cvicis, intenzivne, povedzme 2 x 30 minut slapes do kopca.