Dobrý deň, chcela by som sa s vami poradiť ohľadom môjho priateľa. Približne už od puberty trpí psychickými problémami a pred pár rokmi mu psychiater diagnostikoval panickú poruchu. Bral 0,5 mg xanaxu jeden krát za deň +cymbaltu a lamotrigín. Momentálne sa pokúša vysadiť xanax na ktorom je závislý. Psychiater mu povedal, vraj ho nemusí vysádzať postupne, lebo vraj nebral až take vysoké dávky + povedal mu že prvé 4 dni budú najhoršie, avšak vôbec. Prvé dni zvládal super ale dnes sú to cca dva týždne čo xanax neberie a začínajú sa mu vracať príznaky PP (búšenie srdca, kŕčovitosť, točenie hlavy a úzkosť).
Myslíte si, že sú to len akési abstinenčné príznaky alebo naňho znova doliehajú panické attacky?
Pokračovať v nebraní alebo znova začať brať?
Ďakujem.
Panická porucha
droga ktora len zhorsuje stavy pri dlhodobom brani.
Ludia kvolj nej pachaju samovrazdy.
Hovorim z vl.skusenosti.
Odvykal som po 10 rokoch.ciste peklo.
Ale zdolal som ho.
Treba sa tojo zbavit. Ide to.
Ovykacka je pakes ale stoji to za to potom.
Keby niekdo ptreboval poradit. Pomozem
motorka23 - chápem tvoje obavy, ale skús chápať aj jeho, tento problém pracuje v jeho podvedomí, takže ho reálne nevie ovplyvniť, ak sa vyslovene nezbaví problému, kvôli ktorému to má... Jedinú vec, ktorú mu môžem odporúčiť je, aby sa neopúšťal... a tebe odporúčim, aby si mu naďalej s trpezlivosťou pomáhala a podporovala ho, keďže to roky riešil benzákmi, chce to naozaj čas...
Xanax bral asi 7 rokov v pomerne menších dávkach a už ho vysadil úplne a je to celkom ok. Na psychopterapíí už bol, psychologička usúdila, vraj to máva kvôli matke ktorá sa viac venovala jeho sestre ako jemu a bla bla bla.
Lenže okrem panických attakov trpí aj agorafóbiov. Prvý krát som s ním šla smer Pezinok - Cífer (keď som ešte o tomto ochorení nevedela až tak veľa) a dostal Panický attack a ani sme tam neprišli a museli sme sa skoro pred dedinou vrátiť domov.
Neskôr sme sa začali trochu trénovať a dostali sme sa už aj do Pezinok - Šaľa a myslela som si že postupom času to bude len lepšie a lepšie a ja mu ukážem, že sa nemá čoho báť.
Lenže s postupom času prestal o to javiť záujem s výhovorkami, že nemáme benzín aby sme šli hentam a hentam a podobne a prestal cvičiť úplne a to si neviem predstaviť, že by som mu to navrhla keď vysadil lieky.
Kedysi miloval prírodu, miloval Tatry a dnes sa bojí ísť 50 km v aute.
Tú akupunktúru určite skúsi.
Vďaka :)
Neviem, ako dlho bral/berie Xanax, ale po náhlom vysadení sa prejavia absťáky (toto som zažil, keď som po mesiaci vysadil Helex - to isté, čo Xanax, len od iného výrobcu).
Čo najlepšie pomáha, resp. čo mi pomohlo? V prvom rade postupne znížovať Xanax (ja som doslova štvrtil tabletku) a zároveň chodiť na akupunktúru (raz týždenne, aspoň osemkrát), tá na závislosti je úžasná a pomáha aj s danou poruchou.
Druhá vec je, odporúčam tvojmu priateľovi, aby určite išiel k psychológovi, ten vie určiť, čo môže spôsobovať jeho panickú poruchu (ako som písal inde na fóre, tieto psychosomatické prejavy majú pôvod z nevyriešených vzťahov, traumy z minulosti, z potláčania pozitívnych, ale aj negatívnych emócii), v neposlednom rade určite mu odporúčam absolvovať hypnoterapiu, ktorá môže naozaj objasniť zdroj týchto problémov.
Tvojou úlohou je ho morálne podporovať a za nič na svete ho neopusti (mňa po piatich rokoch opustila priateľka práve aj preto, lebo nedokázala zvládnuť moju poruchu v čase, keď som vysadzoval lieky - a to ti poviem, to bolo peklo vtedy).