Výčitky svedomia

Príspevok v téme: Výčitky svedomia
mia..

Ahojte,prosím vás ako sa dá zbaviť výčitkám svedomia? Nedávno som skoro zapríčinila nehodu,našťastie sa nikomu a ničomu nič nestalo,ale napriek tomu mám výčitky a chcela by som to nejak odčiniť. Pri zaraďovaní som mala auto v mŕtvom uhle-jasné,že tento argument neobstojí,ale ja si vždy na toto dávam pozor,okrem späťáku sa vždy aj otočím,ale teraz som to auto naozaj nevidela (možno aj preto,že bola hustá hmla)..jasné,že po následnom zastavení som dostala vynadané do všetkých "vybraných slov"+mi bolo sľúbené,že ma zmlátia a pod.. Bol to vlastne aj môj prvý takýto zážitok na cestách (vodičák mám 8 rokov)a aj prvý zážitok takejto konverzácie,ja som bola asi vo väčšom šoku než "poškodená" a myslím,že moje ospravedlňovanie bolo pri jej slovách na nič.. :(

dennis

Výčitky svedomia sú zdravou reakciou na situáciu, v ktorej sme mohli človeku ublížiť. V tvojom prípade je naozaj výhodou, že sa nikomu nič nestalo. Musíš si odpustiť a potom sa ti uľaví.

mia..

ahojte,

ďakujem vám, nestranný názor vždy pomôže a "pohladí" dušu.. Ako vravíte život ide ďalej a musím sa pozerať do budúcna.. :)

vicky_025

a ako pozerám, už aj kafik, trefný názor :)
takže vážne mia, netráp sa a hlavu hore :) nikomu sa nič zlé nestalo.

vicky_025

to bude pravda, čo napísal/a meno... ale príde mi, že ani druhá strana nevedela riešiť konflikty. nadávky, vyhrážanie... ani mi to nejde vlastne do hlavy, musela mať toho už veľa negatívneho v sebe, takže si to čo ti vravela neber až tak osobne.

treba si uvedomiť, že to čo sa stalo, už nezmeníš. nezrobila si to úmyselne, mala si aj chuť veci nejak napraviť. to že ich druhá strana znegovala takým spôsobom už nie je tvoja vina. ak už máš všetky veci ako poisťovňu a podobne vybavené, tak sa snaž to nechať ísť. lebo ak sa budeš ďalej trýzniť kvôli tomu čo sa stalo, už budeš za volantom menej sústredená, budeš sa obávať ďalšej takej skúsenosti. čím sa tomu ale paradoxne nevyhneš, skôr si to privoláš..

kafe

mia kľud. Nič sa nestalo, dávaš si pozor a takéto čosi sa jednoducho stáva. Nikto neni 100 percentný a bezchybný. Nabudúce môže niekto zblokovať teba. Ja sa napríklad v dvojprúdovej ceste vyhýbam jazde vedľa auta, radšej idem "za" ním alebo dostatočne "pred" ním (aj keď som stále vedľa neho) práve kvôli mŕtvemu uhlu. A je jedno či chcem odbočovať alebo nie.

Tá poškodená si na tebe vyventilovala všetku frustráciu, nie len za to, čo si urobila ale určite aj za veci čo sa jej prihodili v práci, naštval ju manžel, deti, potopila ju kamarátka... proste neber to tak osobne. Bola si len posledná kvapka. Ospravedlnila si sa jej, priznala si chybu. Viac naozaj spraviť nemôžeš. Nenič sa zbytočne výčitkami, nepomôže to ani tebe ani jej. Hlavu hore, nádych-výdych, pusti to z hlavy a ide sa ďalej.

_meno

Ahoj mia

Telo generuje nejaky signal.
Mozog ti ho interpretuje ako vycitky svedomia.

Z toho co pises ma napada:

1. nie si ista sama sebou ked soferujes (nedostatocna pozornost)
2. asi nezvladas konfliktne situacie, alebo ako pises bola to prva taka skusenost

Nacrtnem pozadovany stav - soferujes tak, ze si vedoma co si spravila aj ked nehodu zapricinis aj ked nie. (napr. teraz si do nej normalne tresla - hotovo, vies co sa stalo).
Bud hned zavolas policajtov a povies im co sa stalo. Alebo sa pokusis dohodnut s druhou stranou dohodou. Neospravedlnuj svoju existenciu - zivot ide dopredu - to ze si naburalása uz stalo, teraz plynie cas dalej treba riesiet co s tym :-)

Ale zvladla si to super mia, inak klobuk dole ze tolko rokov jazdenia bez vacsej nehody :-)