Ahojte, užívam antidepresíva konkrétne Isozyloram 10mg (escitalopram). Chcela by som sa opýtať či môžem na to piť alkohol. Idem na Silvestra na oslavu, či by som mohla niečo vypiť. Samozrejme nie opiť sa donemoty. Ďakujem.
Antidepresiva a alkohol
Ahoj.
Pri depresii a podobne človek môže zväčša znášať úskalia týchto porúch. Používajú sa na to antidepresíva. Na trhu existuje veľa rôznych antidepresív. Napríklad:IMAO, TCA, SSRI,SNRI. Ako som hore uviedol sa môže viskitnúť chuť na alkohol. Niekedy je sprevodním prejavom základného ochorenia. A čo sa týka escitalopramu a spomínanému alkoholu, chcem uviesť že konkrétne s ním si človek môže vypiť. Iste ideálne by bolo bez toho pohárika. Toto však vôbec neplatí pre väčšinu antidepresív a ostatných psychofarmák kde sa môžu vyskytnúť závažné nežiadúce účinky. Riziko komplikácii pri kombinacii psychofarmák rastie podľa druhu lieku od ľahkích reakcii až po tažké aj toxické stavy a iné život ohrozujúce komplikácie. A pozor na zvýšené riziko komplikácii pri príjme alkoholu, hrozí riziko závislosti zvlášt u ľudí s duševnou poruchov. Tieto riadky patria všetkým tým ktorích sa to týka.
Neodporucam akekolvek lieky miesat s alkoholom. Pohar sektu by vsak nemal ublizit.