Dobry den, mam 25 rokov, priatel 27, obaja mame pracu, zijem s partnerom v jednej domacnosti dva roky. Financie mame zadelene nasledovne: priatel plati najomne cca 120 eur ja platim veci co sa tykaju chodu domacnosti (jedlo, cistiace prostriedky atd) plus nam vypomahaju obcas rodicia. Aj napriek tomu chce odo mna uhradit polovicu najmu. Je to podla vas ferove? ved tolko ako on minie na najom ja miniem na chod domacnosti priblizne - ved si uz len vezmite co clovek necha v obchode za jeden chlieb, maslo, nejaku sladkost, cibulu, zemiaky a podobne .... nechcem sa kvoli tomu hadat ale myslim ze prispievame do spolocnej domacnosti cca rovnako a riesit ci niekto da o 5 alebo 10 eur viac mi pride trosku pritiahnute za vlasy... som len zvedava na vase nazory...diky
Riesenie financii vo vztahu
nj tak tu je to uz otazne... zalezi na vela veciach ze kolko zarabas atd... ak je to nejaky byt 80m2 tak by to aj bolo namieste... kolko EUR das mesacne na stravu pre oboch?
To najomne bolo myslene ze energie (voda kurenie atd), je to jeho byt... takze tak.... a hovorim ze s niecim pomahali aj rodicia obcas z oboch stran takze preto ratam moje minute peniaze na domacnost len na cca 90 - 120 eur
mne sa nechcelo prihalsova sa a v podstate aj suhlasim co tu bolo poveane akurat ze kto to kedy videl aby platili dvaja najomne 120?? neverim ze je to najomne a tiez neverim ze by to pokrylo energie...
Mohla by nam to zakladatelka vysvetlit? ... Inaq si myslim ze hockedy ma kazdy vo vztahu narok na to aby povedal ak ma pocit ze doplaca: Zbierajme ucty a ideme na polovicu (alebo ze si kazdy plati to svoje)
No mozno som zo zvlastneho kraja, ale nasa dvojclenna domacnost minie mesacne na jedlo, drogeriu a vsetky veci s plnohodnotnym byvanim spojene urcite viac ako 120 eur. Takze podla mna je na tom chlapec este sakramensky dobre, ked vie, ze ho mesacny zivot stoji 120 eur + ma full servis, navarene, upratane. A este tebe nieco vycita. Tu naozaj nieco nehra. Skus mu navrhnut, ze si to na tri mesiace vymenite.
Takze jemu by vyhovovalo, ze mu das polovicu najomneho, stravu budes hradit sama a este aj robit vsetky domace prace?A to kde sme?Chyba mu mamicka?Lebo tam to takto funguje...
To snad nemysli vazne. Este raz sa o tom porozpravajte a ked bude trvat na vyssie uvedenom, tak sa zbal a odid. Nemusite sa hned rozchadzat, ale nech si skusi sam upratovat, varit, platit stravu a cely najom, ci o tyzden nepribehne s kyticou a nezbali ti veci, aby si sla naspat.
katuska - no my sme sa s priatelom an zaciatku vztahu dohodli, ze pojdeme vo vsetkom na polovicu, okrem jedla. Jedlo si platim ja jednu tretinu a on zvysok, zje toho viac. Zatial sa nam za ten rok a pol nestalo, ze by sme sa hadali na peniazoch, kedze obaja prispievame rovnako. Osvedcilo sa toto aj nasim kamaratom, takze sme si nechali poradit a nemame si co vycitat, co sa tyka penazi. Co sa tyka upratvania a varenia a spol., tiez to mame podelene, aj ked ja toho robim viac vacsinou, ale neriesim to nejako specialne. Zase ked mne sa nechce, tak priatel aj navari, aj umyje riad. Az kupime spolu byt, fnancie sa spoja a nebudeme riesit polovicu....
Presne to som mu povedala, ked chce ist presne ako kto minie nech si plati jedlo sam a ja sama, dam polku najomneho a pekne nech pol mesiaca vari a upratuje on, to sa mu uz nepacilo... toto nechcel, myslela som ze ked varim a upratujem tiez vlastne prispievam niecim do domacnosti, nie je to peniazmi ale aj tak....
Katuska, ak on nic nerobi a ty sama varis a upratujes, tak by o nejakych poloviciach nemala byt rec. Totiz o poloviciach si mozete debatovat ak to ma byt polovica vo vsetkom. Toto by sa malo riesit rozhovorom a naozaj-ked teda to uz zachadza k vycitkam-sa delit o kazde minute euro. Je ale smutne, ze si sa vobec do takej situacie dostala...ze si on neuvedomuje, ze uz teraz tam v podstate davas viac, kedze nie vsetko, co robis, sa da preratat na peniaze...alebo nech si skusi zratat, kolko by ho stali vecere a obedy a nejaka pani na upratovanie...myslim, ze sa dostanete k zaujimavym cislam.
a uctuj mu za kazdu suloz 33,20evri
tolko hadam si hodna
Si tam prihlásena k pobytu? Ak nie, tak ten poplatok je iba za neho. Inak je to aj tak mala suma. Veď mu daj polovicu, ale prestaň kupovať spoločne veci, začnite si to rátať. Možno zistí, že mal byť radšej ticho :) prerataj si to. Spravodlivosť by mala byť, inak to nerobí dobre