som vydata 6 rokov a mam pocit že naše manželstvo chradne.Manžel ma zvlaštnu povahu je velmi sebecky a najvačši problem je v tom že on si mysli že je skvely otec a manžel.Nikdy si neprizna chybu a všetku vinu vždy hadže na druhych ,na mna,na deti na všetko naokolo.Starši synček za nim ani mocnechce ist už ,nemaju žiaden vztah.Dalši problem je to že on strašne vela rozprava o tom čo treba spravit,ako to spravit ale vždy to nakoniec urobim ja lebo " skutek utek " :(Proste kopa reči a nič urobene,pritom ked mu to poviem tak začne utočit na mna že ja deti nechcem a nechcem sa o ne starat ,pričom ja nič nehovorim a staram sa o ne lebo som na materskej a vlastne všetko sa toči okolo domactnosti a deti.stale niekde vonku lieta ani sama neviem kde a už sa o to ani nezaujmam lebo ma bud oklamal alebo zatajil. Niekedy začinam rozmyšlat ked mi to tlče do hlavy aka som neschopna či je ozaj chyba vo mne alebo nie.Lebo mi to niekto rozprava furt aj sama začnem tomu verit . A najlepšie je ked mi hovori že v robote sa mu smeju že je podpapučak a pritom ,som s detmi len ja a o všetko sa staram .
Kto je nenormalny ja či on?
Niekedy už ani nechcem nič menit,proste ho neriešim ,doma je ticho a ja sa snim nebavim ako keby tu nebol. Je mi to v podstate jedno čo robi.Ale raz za čas mi to prekaža.Syn za nim nechce ist lebo ked aj išiel s niečim tak vždy ho poslal za mnou.A von nechce ist snim tiež lebo pred nedavnom mal nejaky konflikt pred autom a zbili ho nejaky chlapi a maly to všetko videl z auta.Odvtedy ma nejaky blok.
bubinko, mrzí ma to, ale z toho čo píšeš o svojom prístupe, no nemyslím si, že sa niečo zmení. A áno, chceš ho meniť - chceš aby ti sám od seba viac pomáhal.
Ale tak ty si tu zastávaš svoje, no tak čo už, len ma mrzí, že sa tým pripravuješ o pozitívnu zmenu.
Lebo ho necháš aby sa k tebe tak choval. Starostlivost je ok, samozrejme, ale nie jeho pristup k tebe. Má ti byť oporou. Ked sa postazujes že si unavená, má ťa polutovat a pomôcť ti a nie zvozit ťa že si mu nespravila raňajky. Nuž asi bol vychovavany v rodine, kde je normálne že žena robí všetko a muž nič a ešte aj rozkazuje. Áno, chodí do práce. Wau. A ked začneš pracovať aj ty, myslíš že sa jeho správanie zmení? Nie, on sa " ženskej práce" nechyti a ty budeš aj pracovať , aj o deti sa starať, aj o neho sa starať, aj o domácnosť, a on ťa bude nadalej ponizovat že sa staras malo , plus že zle vyzeras, keďže nemas a nebudeš mať čas na seba,.a ako Marka od susedov dobre vyzerá, a že ty len frfles, a tvoje sebavedomie bude na nule.
phoe ,prečo sa chovam ako handra? preto že sa staram o domacnost? nechapem
Chovas sa ako handra tak sa k tebe chová ako k handre. Necakaj že sa to zmení ked sa nezmenis ty. A presne tak sa k tebe budú chovať aj deti.
jeho menit nechcem ,berem ho aky je ,len mi chyba trošku sucitu .Ja niesom idealna a viem na sebe pracovat ale v tomto pripade viem že chybu nerobim ja.Aspon čo sa tyka rodiny nie.Možno mojho vztahu muž a ja ano ale čo sa tyka domacnosti a deti nie.Ja som asi padnuta na hlavu ked chcem aby urobil niečo sam od seba:( Ked mu poviem že vstavam k malemu sto krat za noc tak to je nič podla neho ,ked poviem že som od polo šietstej hore tak mi odpovie že som mu mala ist kupit a nachystat ranajky a nie stažovat sa ked som tak zavčasu bola hore.A chvalit ho? Začo? že chodi do prace ako každy chlap? ani on ma nechvali za bežne veci ktore robim a ani to nečakam od neho ,pride mi to normalne ked som doma.
Ahoj bubinko83
Z toho, co pises a hlavne AKO to pises by som si dovolil tipnut, ze si 'mudrejsia' ako on, ale nie ''mudra" natolko aby si ho vedela zmenit.
Vela problemov je dosledkom len nepochopenia - jeho mozno praca nici ..tak doma sa akurat vyventiluje.Ty ako pises ani niekedy nevies kde je, ale napriek tomu si myslis ze mu rozumies.
Ja nvm riesenie je urcite z tvojej strany viac snahy nez z jeho. Porozumej najskor sebe,potom jemu... vztahom, rodinny poradca/psycholog/znamy zo stastnych rodin, knihy, odbornici na vychovu...kazdy ti moze byt len prinosom v tom pochopit ako funguju ludia a ake veci sa odohrali v minulosti.
Kedze chces zmenu - zmen najskor seba potom jeho-ziskavaj nove zdroje / informacie aby si viac rozuemela aj sebe aj jemu aj Vam :-)
Ps. lebo fakt mi to pride ze sa nnevas na realitu, miesto toho aby si viac svetu porozumela a upravila ho vo svoje predstavy.
Pekny den :-)
preto píšem, že by si si mala nechať poradiť od ľudí, čo sa tomu rozumejú. Nie, nejde o to aby si bola len milá, alebo aby si všetko robila čo chce. A tebe sa len zdá, že syna neovplyvňuješ. Myslíš si, že nevidí aký máš postoj k manželovi? Samozrejme, že to vníma. Dospelý strašne často podceňujú deti. Nemusíš mu nič priamo hovoriť.
Ale tým nechcem povedať, že on je ideálny a tvoj syn s ním nechce byť len kvôli tebe.
Ti hovorím, tvoj manžel má nízke sebavedomie. Muži sú strašne citliví na kritiku. Ak má pocit, že ho neprijímaš takého aký je, k tomu má nízke sebavedomie a zrejme egoistické sklony, tak sa bude všemožne brániť sám, a teda ani za svet neprizná, že aj on má problém. Potrebuješ veľmi zmeniť svoj postoj a cítenie voči nemu. Mužova motivácia k zmene ide zvnútra, nie zvonka. Takže kritikou (vonkajší vplyv) nič nedosiahneš. Keď budeš ale oceňovať aspoň to niečo dobré čo robí, keď ho budeš rešpektovať, vážiť si ho, prijímať ho (odlož "policajta", nie si jeho mama, ale partnerka. Keď sa žena chová ako mama tak nemôže čakať, že ju muž bude vnímať ako rovnocennú partnerku), tak motivácia k zmene príde uňho automaticky. Podľa tvojich predstáv nikdy nebude, ale veď on nie je vec, ale človek, takže úcta a rešpekt sú aj tak na mieste.
Muži chcú "všetko" zvládnuť sami. A teda aj pracovať na sebe chcú sami, nie pod "maminým velením". Vzdaj si kritiky, nikam ťa nedostane. Oceňuj, čo robí (minimálne prináša peniaze, čiže zabezpečuje rodinu, dodáva akúsi ochranu rodine, atď... len hľadaj, nájdeš ;))
Držím prsty, ľahké to nebude.
Ale ľudia sa nemenia zo dňa na deň, určite bol taký už ked si si ho brala. Ťažko s ním pohnes ked je nechapavy a lenivý. Skús Zamenu manželiek, možno mu dopne ako by to malo byť, a ty skús toho psychológa lebo pekne ti skáče po hlave. Jak rozmaznane decko.
a ked som mila tak velmi spohodlnie a uplne sa na všetko vykašle,ked mu neičo poviem tak mu nemam rozkazovat a ke mu nehovorim nič tak je zle že sa snim nebavim.