trva to uz dlhsie, ale ked niekam idem a som proste prec z domu musim chorobne vkuse kontrolovat ci mam napr. penazenku v kabelke - za cesty ju otvorim parkrat aby som sa presvedcila ci ju mam.. dokonca aj pocas jazdy autom niekedy (spolujazdec)- ci ked odchadzam z domu skontrolujem viackrat ci mam v taske penazenku mobil kluce atd..
..alebo ked si nastavujem vecer budik - skontrolujem aj 10 krat ci som ho nastavila - aj ked viem ze je nastaveny - nezabudam, ale proste to musim este skontrolovat - asi to bude nejaka psychicka porucha..co s tym robit?
Chore kontrolovanie
Skus paradoxnu intenciu. Predstav si do detailov, co take hrozne by sa mohlo stat. Az tak detailne, ze ti to pride smiesne. A mozes sa bat toho, co ti je smiesne? Ak budes hladat viac, zaoberal sa tym Frankl. Good luck! :)
Ahoj, ak to chceš zvládnuť bez liekov, tak ti musí prestať záležať na tých veciach, ktoré kontroluješ...napr. kontroluješ, či máš nastavený budík len preto, pretože ráno musíš vstať (asi do práce), čo je pre teba samozrejme dôležité...skús sa "naučiť" s tým pocitom, že ak by ťa napríklad ten budík náhodou aj nezobudil, tak je všetko OK, prídeš do práce neskôr...atď. to je jediné riešenie...viem, na vlastnej koži, že to funguje...ja som sa takto musela zmieriť s X vecami a to dôležitejšieho charakteru...ten následok toho, čoho sa obávaš ťa núti kontrolovať všetky tie veci, a to je podstatou OCD...je to zdĺhavý proces, aby ti pripadali všetky tie veci ľahostajné, ale dá sa to:) človek sa tak dostane nad túto poruchu, a ak ťa náhodou časom budú takto otravovať iné myšlienky, budeš ich vedieť zvládať!!! držím palce! je to jediné riešenie...
nos pri sebe prazdnu penazenku.
a teda nemas strach ze o nieco prides.
Lenze ja si pamatm, ze ju mam v taske... Ja kontroluje len ci som ju nestratila..
Aj ked sama viem, ze zo zavretej kabelky by asi tazo vypadla to musim skontrolovat...
Ja mám taký istý problém,nemusí to byť OCD ale proste zlozvyk ako napr cigarety.Skús sa sústrediť na tú činnosť a rob pomaly,daj penaženku do kabelky a proste si zapamataj že áno na 100% ju tam mám a viac sa tam nepozeraj,dôležitá je sústredenosť
mne sa osvedcilo pri prvej kontrole spravit nejaku neobvyklu cinnost
napr. si poklopkavam, urobim nejake gesto, proste spravim pohyb rukou. alebo niekedy si nieco poviem, to je ale take blbe, kedze si clovek pripada ako magor :)
proste cokolvek, co ta vyhodi z toho bezneho mentalneho nastavenia, kedy vlastne tu kontrolu, ktoru robis, nie uplne naplno vnimas.
repka, skus si nahlas hovorit, ked budes kontrolovat, ze to a to je v poriadku a mas to v kabelke. Hlasove potvrdenie casto pomaha.
2 repka skus si spravit poriadnu generalku pred odchodom z domu... ale taku ze si vsetko vylozis na stol a poukladas naspet... Proste poriadne to skontroluj a potom uvidis... Ale psycholog by bol asi vhodny...
nechcem praveze siahat po liekoch... len by som chcela vediet ci ma niekto podobnu skusenost a ako to riesil... ci sa to da len lahko odnaucit ci to bude len horsie...
.. no pripadam si niekedy ako psycho ked idem kontrolovat v kabelke ci mam penazenku - a vzdy si poviem - ved sa len pozriem a mam pokoj...
precitaj si o OCD. Sama sa rozhodni, ci to je natolko obtazujuce, ze to chces riesit liekmi. Drzim palce, viem ake to je neprijemne.