Chce ma môj ex pripraviť o peniaze? Právnická rada

Príspevok v téme: Chce ma môj ex pripraviť o peniaze? Právnická rada
maryann1

Predávame dom, ktorý sme kúpili v r.2009 za české peniaze. Menili sme vtedy libry priebežne na SKK a potom na CZK. Podľa vtedajšieho kurzu CZK/EUR, ktorý som si nechala poslať z NBS činí rozdiel v nákupnej a dnešnej predajnej cene vyše 8tisíc. On mi však tvrdí, že nemám rátať CZK a EUR ale SKK a EUR kde je konverzný kurz tým pádom mám nárok len na to, čím som prispela! Snaží sa ma oklamať? Prosím o radu

maryann1

a bez tej meny by som to asi ako vyratala? povedzme ze dom sa kupil za ...tisic ceskych ale ja som donho dala co viem som menila ...libier. Takze ako bez kurzu by som to doslaka preratala a zistila? jasne ze sem musim pliest aj kurzy to je logika. boze dopatram sa ja pravdy?

maryann1

meno takze po spravnosti ked ja som dala jednu tretinu a on dve tak teraz predajna suma sa tiez tak ma delit? pretoze to by znamenalo dokonca este viac pre mna ako pri prepocitani kurzom!

maryann1

qvako a moj ex na mne zarobit nechce ked mi tvrdi ze to mam brat tak ze co som do domu dala sa mi aj vrati lebo eur-sk ma konverzny kurz? toto nech mi niekto vysvetli co on trepe vlastne ked dom sa kupovat v czk!?

quako

Ako píše _meno,netreba špekulovať o vtedajších kurzoch,maryann chce iba špekulatívne zarobiť na devalvácii CZK
Keby by CZK revalvovala,maryann by to taktne zamlčala...
Vždy by sa mal deliť majetok v takom pomere,v akom pomere bývalí spoluvlastníci naň prispeli
Samozrejme,pokiaľ sa bývalí spoluvlastníci nedohodnú ináč,vplyv môžu mať pohľadávky,úvery,starostlivosť o deti a p.

_meno

ak si vtedy vlozila ty 400 000 CZK a on 450 000 CZK (kedze ste to kupovali v ceskych korunach urcite na to je papier ake to bolo oficialne cislo)
tak pomer teba a manzela je 40:45..takymto pomerom vlastnite statok

ak teraz idete predat dom, tak peniaze z predaja (ci ho predate za 30 000 alebo 60 000) sa delia rovnakym pomerom
(Napr 60 000 eur by bolo zaokruhlene - 28 000 Eur tebe a 32 000 eur jemu).
V pripade ze dom predate teraz za 60 000 svajciarskych frankov....mas 28 000 frankov
Ak dom predavate za ceske koruny např. 1 000 000 czk....
Tak zase mas tam svoju 40 / (40+45) * 1000 000 = 470 000 czk je tvoj diel.

Skor akykolvek iny prepocet ako tento mi zavana podvodom a zlozitostou.

(nerozumiem preco sem pleties stale tie kurzy mien, tato informacia sa ani nikde nezohladni ani nepouzije, ale urcite na to mas svoj dovod, len my sme ho nezachytili)

maryann1

dakujem ale presne k tomuto sa potrebujem dopatrat. zisk z predaja nezistim bez toho aby som si neprepocitala kolko cca eur bolo vtedy czk a kolko je dnes. ako to mam logicky zistit bez pouzitia czk a eur a kurzov?

_meno

Ahojte

Menam sa rozumiem velmi dobre a hned na zaciatok poviem ze hodnota meny sa vzdy vztahuje k niecomu inemu (napriklad neexistuje hodnota eura sama o sebe, ale existuje pomer EUR k CZK).

Menili ste
gbp na skk na czk (cize GBP/SKK a SKK/CZK).

Pliest sem EUZ/CZK je uplne z cesty - mena euro vobec nefigurovala v transakcii, takisto je scestne pocitat vtedajsie / dnesne menove kurzy (vymenne kurzy a poplatky su variabilne od poskytovatela / banky / urovni banky v penaznom systeme).

Presne ako vravi flegma - akym pomerom ste prispievali na kupu..takym pomerom si rozdelte zisk z predaja ktory uskutocnite.

Pekny den maryann