v poslednej dobre spim tak hodinku-dve za noc...som si ista, ze ej to psychickeho povodu- vecer som aj unavena, ale tym, ze moju hlavu neustale zamestnavaju myslienky, aka budem rozbita, ak nezaspim, ma zacinaju nicit (to bolo po tom, co som si precitala, ake katastrofalne nasledky ma nespavost na vsetky sfery zivota, asi je niekedy lepsie necitat)... hoci na druhy den unavena nie com, je to neprijemne... neviem sa tych myslienok zbavit- ved si vravim, ze aj tak sa nejako premotam, dam si kavu, ved ja som nikdy dlho nespavala, tak uplne max.6 hodin.. nic nepomaha, ani rozpravky v sluchadlach, vyvetrana miestnost, opt. teplota, stres z prace este len pride, medovka, cajicky, babany s mlieckom a medom, vyvetrana izba, upokojujuce silice, melatonin, fyz. aktivita, citanie pred spanim nic... ma alebo mal niekto poodbny problem? co vam pomohlo? mam len 26 r., takze hormony atd. to asi nie su :) ma stve, ze je to taky blby problem v hlave a mozem si za to sama, asi to moc riesim..mate dobre skusenosti so spankovymi laboratoriami?vrela vdaka..
Strach zo spanku a nespavosti - bludny kruh
Ahojte,
Všetkým , ktorý majú dlhodobejší problém zo spánkom odporúčam navštíviť psychyatra, psychológa. Ja som to bohužial neurobil a kruto som na to doplatil. Bohužial som si myslel, že nemám problém a nie som magor a zvládnem to. Škúšal som jógu , meditáciu, medovkove čaje a pod.bohužial nič neomáhalo. Šiel som lekárovi po tom čo som takmer tri týždne nespal max hodku dve v noci a aj to stálo za prd a nakoniec som dostal uzkostný zachvat. Na druhú stranu netreba panikárit dnes ma zo spánkom problém takmer každý ale čím skor začneš svoj problém riešiř tým lepšie. treba si uvedomit, či to zvládnem sám alebo nie ale jakmile ste v tom začarovanom kruhu sami to tažko zvládnete.
Aj ja občas mávam problémy so spánkom. stále premýšľam, prechádzam sa po byte... len hlavne žiadnu kávu večer ... tu je niekoľko dobrých rád, ako bojovať s nespavosťou: -odkaz odstránený-
Ahoj bola som na tom uplne tak isto pred rokom... mam 25 r. a tiez stres z prace a stale tie myslienky dokola, trhala som sa zo spanku, bola som namesacna a mala som zive nocne mory.. bolo to hrozne, dokonca to prerastlo do paniky a zachvatov uzkosti... ale ja som vtedy brala anitkoncepciu, tka neviem ci to bolo z toho.. jednoducho som ju vysadila a vela vela som plakala, rodina ma silno drzala nad vodou az som sa nejako psychicky pozviechala.... vecer som si trvdo povedala ze dnes zaspim a hotovo... a nejako sa mi zaspat podarilo....velmi mi pomohli prechadzky vecer, sama som si vysla von a utriedovala is myslienky v hlave a snazila som sa aj castejsie s kamaratkami travit cas a hlavne vela som rozpravla o svojich problemoch, niekedy som si ich aj zapisovala... viem ze to nie je lahke zaspat hned... lebo ked sa clovek ulozi do postele tak vsetky myslienky sa vratia, ale musis svojmu podvedomiu razne povedat ze nech sklapne, ze hcces spat... mne dokonca ani ziadne tabletky nepomahali, mohla som si dat aj dve tabletky lexaurinu a jedno magnezium a nic.... dolezite je najma aby si nemyslela na to ze ked nezaspis hned tak budes rano unavena, lebo to ta len znervozni, nesleduj ani cas a skus napriklad ratat od 100 do 1.... to mi tiez isty cas pomohlo... ale uz ani neviem ako sa mi podarilo potom normalne zaspavat... len ako sa vracia znova jesen a zima zacinam sa obavat ze sa to spred rokom vrati, lebo znovu je to v robote take viac stresujucejsie ... ak sa ti dnes podari v pohode zaspat tak napis co k tomu viedlo som zvedava co na teba zabera nakoniec.... a momentalne pijem levandulovy caj alebo "caj proti stresu" a to tiez pomaha.....
prihlas sa na jogu, nauc sa meditovat, mysli na prijemne veci
ospravedlnujem sa za chyby ,ale pisala som velmi rychlo ,ponahlam sa ... este podotknem .. ze lieky na to nezaberu na spanie . tie som skusala , psychika je taka silna ,ze odola aj liekom .. ked si ich date a zacnete cakat ze zaspite ,tak just nezaspite .. a budete cakat do rana ..aj tak sa nebude dat.. mam to odskusane . treba si riadne omamit hlavu ,a inak ako pivom a alkoholom to nejde :) pekny den . bezim .
ahoj ,mala som nieco podobne .. 3 dni som myslela ze zosaliem ,presne .nevedela som zaspat ,mala som psych tak v troskach ,ze ako som isla zatvorit oci a chcela som spat trhalo mi hlavou a celym telom, vo mne sa usidlil taky nepokoj a stach . ze by som bola uzasne susto pre pychiatra .. bola som ako troska . cez den som pozerala na muza ako beztarostne spi a mne bolo do placu ,ked som si chcela zdriemnut .mykalo mi ocami a hlavou ,bol to nenormalny strach a dodrbana psychika tak brutalne ze som to nechapala .. ako to je vobec mozne ,do niecoho takeho spadnut . dostala som sa z toho sama .. nikdy som nepila . neznasam alk.. ale vtedy vecer som zadala na stole flasu .. a bolo mi jedno .. vypila som 3 pohare tvrdeho chlastu . a konecne som zaspala bez nejakeho mykania . potom som pila kazdy vecer z oporom ,ale vedela som ze mi to prinesie spanok .. a dostala som sa z toho .. dostala som sa z toho preto lebo som vedela ,ze mam na to liek .. a ze uz sa nemusim nicoho bat .. a preslo to ,, a nie ,nesta sa zo mna alkoholik ... uz je to rok a nemam potrebu chlastat , sem tak ked nemozem zaspat ,si pred spanim dam pivo .. to krasne uspava a uvolni cele telo a je velmi zdrave ,z piva sa clovek alkoholikom nestane :) . a mozem krasne spavat .. je to hnus ,ked clovek spadne do niecoho takeho .ale je to prave koli tomu ,ze neviete co stym ,ked uz viete ,tak uz ten strach pominie :) vela statsia :)
Dobry den,
neda mi nereagovat na Vas prispevok, lebo pred dvoma rokmi som zazila nieco velmi podobne, zlakla som sa ze nezaspim, a zacala som sa v tom motat az som si vytvorila pekne krasnu fobiu zo spania... az ked som bola ako troska, pomohli mi uz len lieky...da sa vsak z toho vyjst, ale vyzaduje si to psychoanalyzu (dobru psychologa, ktory si s Vami krok po kroku prejde cely zaciatok fobie, a najde v podvedomi veci preco to u vas vzniklo a tiez ako sa mozte proti tomu brabit ak to niekedy opat zazijete| a ak ani to nepomoze mozno na nejaku dobu bude treba lieky l, ktore Vam pomozu sa upokojit a na to jednoducho zabudnut, ale uz vzdy budete musiet byt v strehu ak pride priznak prelaknutia sa v noci aby ste dalej myslienky ohladom nespavosti nerozvijala inak ste opat v bludnom kruhu...
luciano, vdaka za odpovede, povzbudil si ma, ze nie som az taky strateny pripad :) pekny zvysok dna, nech sa ti dari!
Tie lieky sú naozaj bezpečné a nevzniká na ne tolerancia a návyk. Napríklad Trittico, alebo Atarax, prípadne Prothazin. Manželka užíva štvrtku Quetiapínu a spí ako medveď. A tieto lieky sú dobré aj preto, že odstraňujú stres.