Dobrý deň,chcem sa opýtať,či mi náhodou neviete poradiť...môj partner pracoval v Nemeckej firme, ale teraz k 15. 11. 2013 dostal výpoveď v skúšobnej dobe, vraj neni teraz na zimu práca...je takisto poistený v Nemeckej poisťovni, tam sa musel dať poistiť,keďže tam pracoval...ale!...teraz potrebuje ísť na marodku, ale nevie, kto mu ju bude preplácať...pýtal sa šéfa tej firmy,ktorý má na starosti slovákov a ten povedal,že oni by mu ju platili len do doby tej výpovede,čiže do 15. 11. 2013....ale ja sa pýtam, nie je tam nejaká ochranná lehota? že keby sa stihol dať ešte vypísať do toho 15-teho, že by mu tú marodku museli platiť aj ďalej? aspoň na nejakú dobu????...........pretože pýtal sa aj tu na poisťovni, že čo má robiť v takomto prípade a tiež mu povedali, že oni nevedia....tak kto mu je vlastne povinný preplatiť marodku? stretli ste sa s tým už niekto?
Kto platí "marodku" pri práci v Nemecku?
Zamestnavatel.... lebo odvody platis tam kde si zamestnany...
Najistejsie by bolo asi zavolat priamo zamestnavatelovi. Aj tak mu budes hlasit, ze si pn, tak sa ho rovno opytas aky doklad potrebuje.
Dobry den,
Vedeli by ste mi poradit, ci resp. za akych okolnosti akceptuje Nemecko PNku zo slovenska?
Pracujem v Nemecku od augusta 2017, kde za mna zamestnavatel odvadza odvody zo mzdy.
Pocas dovolenky na SVK sa mi prihodil uraz a nie som schopny aktualne pracovat a potrebujem sa urcitu dobu doliecit v domacom prostredi.
Postacuje prelozenu PNku od slovenskeho lekara poslat zamestnavatelovi?
Vopred dakujem za kazdu pomoc/odpoved.
J.
Môj manžel je zamestnaný v Nemecku od augusta 2016. V marci si zlomil ruku a je odvtedy na pn aj do súčasnej doby a lekár ho nechce pustiť do roboty. Lenže problém je v tom, že nemecká zdravotná poisťovňa na pnku nič neplatí. zamestnávateľ platiť 6 týždňov a potom k 31. máju poslal výpoveď. čo s tým? mám dať preložiť pn-ku a poslať do poisťovne ešte raz? Už som ju odovzdala len nebola preložená. poraďte prosím Vás. valeria.konczova@gmail.com
Dobrý deň chcel by som sa spýtať mam taky problem som zamestnaní v nemecku vo februári som siel na pn na slovensko kvoli tomu že ma v marci operovali a odoslal som papiere zamestnávateľovi aj poisťovni zo zamestnania mi chodila stále pnka ale teraz ked mi mala prist z poisťovne tak zatiaľ stále nič a neprišla mi ani výpoveď neviete poradiť čo som urobil zle?
Ked SI zamestnany v Nemecku a SI po skusobnej dobe t.j.6 mesiacov a ostanes praceneschopny tak to plati zamestnavatel 6 tyzdnov potom plati poistovna zdeavotna v Nemecku.na Slovensku ti plati Up podporu v tom pripade ked SI distal vypoced v nemecku a vratil SI Sa na Slovensko.musis mat ale odpracovanych a odvedenych min.12 mesiacov v Nemecku
Ano aj pocas pn môže dat výpoveď
dobry den zamestnavatel mi dal vypoved pracujem u neho viac ako rok ked sa dam na pn moze ma prepustit aj pocas pn
Dobry den ja sa chcem opytat som pracoval v nemecku 8 mesiacov 1.2.2016 som isiel na marodku do12.2.2016 v nemecku a tym dnom som aj dl vypoved lebo zamestnavatel mi tak povedaal ze musim dat ale ja este od 15.2.2016 mam marodku na slovensku az do teraz tri tyzdne a teraz neviem od koho mam pytat peniaze dakujem za akukolvek radu alebo kontakt na niekoho co mi poradi.
Dobry den chcem sa spytat prosim marodujem od polky decembra cca na zaciatku marodky som poslal prelozenu PN zamestnavatelovi pytam sa musim teraz poslat aj to iste s ukoncenim marodky a ako je to s platenym kedy v ktory den sa posiela marodka z Nemecka alebo to zalezi vzdy na kokretnej poistovni