Dobrý deň prajem. Vlastne ani neviem, ako začať... Mám 18, minulý rok som ukončila gymnázium a od septembra som nastúpila na vysokú školu - prekladateľstvo a tlmočnítvo AJ/NJ, neprešli ani dva mesiace a viem, že školu neskončím, jednoducho na to nemám dosť síl, nervov, znalostí a ani trpezlivosti sedieť nad knižkami. a strednej som bola relatívne dobrý a poctivý študent, nemala som problémy, vedela som, že školu skončím, heci nie na samé jednotky, ale skončím, obvykle som máme jdnotky a dvojky na vysvedčení, permanentne solóvú trojku z matematiky. No na výške je všetko inak, už na prvej hodine sa s nami vyučijúci podedili o svoje zistenie, že naše znalosti z nemeckého jazyka nie sú vyhovujúce, aj keď, čo sa vlastne dalo očakávať, keďže sa nekonali príjmacie pohovory. Ja som na školu išla s tým, že mi nemčina na strednej šla a aj ma bavila, samozrejme, moja úroveň nebola B2 ako očakávali na výške, no naivne som si myslela, že to doženiem, opak je pravdou. Vysoká škola sa pre mňa stala istým spôsobom nočnou morou, sú predmety, an ktoré sa dá naučiť a človk ich už na E urobím aj s nižšou úrovňou, no sú predmety, na ktoré sa človek naučiť nedokáže a musí to jednoducho vedieť zo strednej, napríklad počúvanie s porozumením. Naozaj neviem, čo mám robiť, jedno je isté, túto školu nedokončím a keďže nie je prestupové odbobie nemôžem si zmeniť ani odbor, takže jediné, čo mi zostáva je aspoň vydržať tento jeden rok, pretože rodičia by asi neakceptovali rozhodnutie prerušiť štúdium a byť doma.. A vlastne, to by som ani nedokázala urobiť, sú príliš dobrí, snažia sa mi všetko zjednodušiť, trápia sa spolu so mnou, aj keď majú dosť svojho, veľmi im za to ďakujem a preto ich nechcem sklamať, ale toto nie je škola, na ktorej sa dá docieliť úspech, nechcem vyznieť ako lenivec, len preste, ťažko sa mi to priznáva nemám na to, možno to bude aj tou nízkou úrovňou nemčiny, ktorú viacerí máme a aj rôznymi inými faktormi.
Prosím Vás, ktokoľvek vydržal čítať tento môj zazáživne dlhý príspevok až potiaľto, aké východisko by ste videli vy? Mám chodiť zatiaľ iba na angličtinu a o rok si zmeniť štúdium? Má to vôbec cenu? Rozmýšľala som nad štúdium politológie, keďže politické vedy ma vždy bavili, no neviem, či si nájdem uplatnenie, čo by ste mi odporučili Vy? Premýšľala som aj nad štúdium v zahraničí, no neviem, či by sme to finančne zvládli a pochybujem, že by som si našla brigádu, ktorá by ma uživila.
Budem vďačná za akúkoľvek radu ohľadne štúdia, čo by ste robili na mojom mieste vy?
Prajem krásny deň. :)
Dilema so školou
studium vo vela europskych krajinach je pre teba zadarmo. a politologiu chod studovat v pripade, ze chces zabit 5 rokov zivota, to presne robia ludia ktori to studuju, vedia ze im to bude na uplne velke gulove ale byt studentom na svk na vyhody oproti tomu byt na urade prace... takze tak