Uz16 rokov nemam stitnu zlazu.Po operacii,pri kt. bol zisteny karcinom som absolvovala lecbu radiojodom, po kt.bola SZ totalne "zlikvidovana" a teraz denne uzivam hormon tyroxin.Uz dlhsiu dobu sa vsak citim velmi unavena a akoby bez energie. Endokrinolog tvrdi,ze je vsetko o.k. ale ja si myslim, ze nedoststok energie moze suvisiet s tym, ze nemam vlastnu SZ. Mate niekto nejake skusenosti so zivotom bez SZ a ako ste si pomahali sami?
Život bez štítnej žľazy
Zuju, čítala som Tvoj prispevok v podobnej teme/nevedela som ze uz je taka tema zalozena/,kde pises, že priberáš. A pýtala si sa na to v Lubochni endokrinologa?Lebo, z vlastnej skusenosti mozem povedat, ze pri spravnom"nastavení" na hormony by nemalo byt nejake neodovodnene priberanie. Trosku viem, ze mas aj iny zdravotny problem, si aktivna v istej teme, tak podla toho, ale podla toho co pises, si vcelku uspesna, tak ani to by nemalo byt dovodom priberania.Stitna zlaza je zodpovedna za celkovy metabolizmus, za regulaciu tepla v organizme-mne je takmer stale zima a zimu ako ročne obdobie neznasam-a pritom beriem 150-ku Eutyrox. Hormonov by som teda mala mat dost a predsa mam mnohe priznaky akoby hypotyreozy.Ale za tych 16 rokov co som bez nej som nespozorovala priberanie, pokial nemyslim obdobia, ked som sa doslova prejedala a vtedy bolo priberanie sposobene tym.Mne to tak vychadza, ze ta SZ je dolezitejsi organ ako si myslime a vsetka jej cinnost, ktoru v organizme robi sa umelymi hormonmi nahradit neda. A podla mna ma velky vplyv na psychiku.
Ahoj, zuju vidim,ze v dlzke zivota bez SZ som zatial rekorderka.A nemozem povedat, ze by to bol dajky hrozny zivot, oproti tomu, cim ma strasili spolupacientky na radiojode- invalidny dochodok,nevladnost pokial ide o bezne prace nakupy atd...Tak ja za tych 16 rokov som vychovala -ciastocne-dceru/dnes ma takmer 18/. Na dalsie dieta po operacii som sa neodvazila ale mozno to boli zbytocne obavy.Mam pomerne narocnu pracu, no skor psychicky ako fyzicky a nedostatok pohybu v praci som si vzdy kompenzovala vo fitku, chodila som behat...No a to je prave ten problem:uz dlhsiu dobu mam pocit nekonecnej unavy, ktory mi brani"vyhecovat"sa k akemukolvek pohybu,no a potom tiez casto akoby opucham, zadrziavam vodu-je to zacarovany kruh, lebo pohyb by urcite vyriesil tieto problemy ale ked ja nevladzem. Pridem z prace a uz len predstava, ze ma varit alebo zehlit ma unavuje. Ale je tiez mozne, ze to so SZ vobec nesuvisi, ze je to uplne o inom, mozno aj stereotyp v praci, neviem...V kazdom pripade vam tu ale nechcem nahanat strach, ze by vas snad mohlo po rokoch cakat nieco podobne, to urcte nie a verim ze sa ozve niekto, kto ju mozno nema aj dlhsie a je uplne v pohode.
Tajana,možeš mi napísat na alicka5@pobox.sk.Možeme si pokecat.Zrejme mám niečo s PC tak tu nebudem,kým sa to nedá do poriadku.
tajana,píšem až teraz,lebo včera som bola na nočnej.Tie kontroly aj v Lubochni prebiehajú tak ako sí písala.Zatial som lekárovi nespomínala,že sa cítim viac unavená.Vieš ako to chodí.Ak sa opýta ako sa mám tak poviem,že dobre.Najbližšie mám ist na kontrolu v júni,skúsim sa ho opýtat ako dlho sa dá vydržat na umelých hormonoch.Na tej radioliečbe som bola v Ostrave,tam spadáme ako kraj.Do Blavy chodí len bývalý západoslov.kraj,ostatné do Ostravy.Tak mi to bolo povedané.Predtým sa chodilo vraj až do Prahy.
Aljoska,som rada,ze si sa ozvala.Ja teda tiez uz nemam 20,davno...ked ma operovali mala som 23...Beriem Euthyrox150 a po poslednej kontrole mi to chcel lekar znizit na 125 ale mam doma este asi tri balenia 150-tkovych, tak to musim v lekarni dajako vymenit. Na kontroly chodim na Heydukovu v BA,dr. Podoba.Ale tie kontroly, to je taka rutina- zmeria sa tlak, urobi sa sono, odoberie krv...nehovorim, je to dolezite vzhladom na diagnozu ale nie je moznost porozpravat sa o tom, co vsetko moze ,,nepritomnost "SZ v tele sposobovat. Alebo vazne staci, ze sa hormon SZ dostava do tela umelo a tym je cinnost SZ 100percentne nahradena?Kde si absolvovala radiojod, v BA?
Ja som bez štítnej zlazy 2,5 roka.Ako čítam absolvovala som presne to isté čo ty,aj diagnoza bola rovnaká.Ja sa zatial cítim celkom dobre.Tiež bývam niekedy unavená,niekedy si postažujem,že to nie je to čo bývalo,ale pripisujem to už aj veku.Už nemám 20.Musím ti napísat,že si ma velmi potešila,lebo v kútiku duše niekedy rozmýšlam,že ako dlho sa dá takto žit.Užívam Euthyrox 125 mg denne.A ty máš akú dávku?Vlani v lete mi to chcel lekár znížit na 100 ale nakoniec to nechal tak.Kde chodíš na kontroly?Ja do Lubochne.
Nikto z Vas nema problem a zije bez SZ v pohode?