Menštruacia - otázky

Príspevok v téme: Menštruacia - otázky
prvykrát

Dobrý deň mám 15 rokov a začala som dostávať menštruaciu pred mesiacom tak neskoro lebo som brala niekoľko rokov lieky ktoré ju podľa doktorky odialili.
Je normálne ak mám počas tých dní bolesti v stehnách, v chrbte a tam kde je asi močový mechur? Sú to také prudké a nečakané bolesti niečo ako krče.
Tiež by som rada vedela od dievčat ako sa sprchovať keď to mám? Kamoška si dáva tampon ale mne ho nešlo zaviesť aj keď som sa pokušala niekoľko krát oto. Sprchujem sa až na tretí štvrtý deň a príde mi to také nehygienicke čakať tri dni kým sa to nejako trocha zastaví aby som mohla isť do sprchy. Ako sa mám sprchovať keď to prvé dni tečie tak silno? Mama je odcestovaná v Rakusku a po telefone jej to nechcem rozprávať. V škole nám učka rozprávala o tých veciach aj že treba dodržiavať hygienu ale ako? Ak nemožem dostať do seba tampon.
Tiež mám otázku tykajúcu sa kynekologa ku ktorému chcem isť prvykrát. Čítala som v časopise že najlepšie je ísť v dlhom tričku svetri alebo so sukňou. To nieje problém ale tam kam chcem isť ja sa prezlieka u sestričky za závesom. Mám si nechať ešte nohavičky na sebe alebo isť k lekárovi bez nohavičiek? Nebude mu blbé ak si budem dávať nohavičky dole pred ním? Ak pred ním kam potom s nimi nechať ich na stoličke či do tašky ich dať? Viem že sú to pre niekoho blbé otázky ale ja fakt neviem tak sa mi nevysmievajte chcem len múdre rady prosím.

prvykrát

Ahoj Adriiiii ano už to mám za sebou dnes iden odniesť ten papier doktorke. Aspoň nemusím isť do školy. :)

adriiiiii

Ahoj prvykrat super ze uz to mas za sebou, na ultrazvuk ta nemusel posielat na prsia ti len vyzualne pozrel ci sa vyvijaju ci tam neni nejaka odchylka.A ano na deti mas este casu habadej.S tym tamponom sa netrap ani ja som v tvojom veku nevedela dat tiez ma stipalo ak som ho aj dala nezasunula som ho dost hlboko a tlacilo to jak fras.Az v 17 a viac sa mi podarilo zaviest.A dnes to striedam viac asi nosim vlozky tampon vynimocne kedy by vlozka zavadzala.A krv ti bral na hormonalny profil koly tym liekom co si brala to som ti aj pisala nizsie v prispevku.

prvykrát

Kate95 a & ďakujem za odpovede.
Kate95 tak ja som tam nešla z vlastnej vole mňa tam poslala moja doktorka či je všetko tak ako má byť lebo som brala niekoľko rokov lieky a meštruacia nechodila až teraz v 15 som ju dostala. Bože a ty v 10 tak to si neviem predstaviť že by som ja dostala už v 10 rokoch. Veď v 10 sa chceme ešte hrať a nie mať toto každý mesiac.
Druhykrát som ju dostala až po 42 dňoch a povedla že pošle ma tam aby sa niečo nezanedbalo. Išla som sama lebo mamču mám odcestovanú v Rakúsku a doktorka mi povedala že mám isť hneď ako mi bude menštruacia končiť že vtedy je to najlepšie ísť.A mamča príde až v piatok alebo v sobotu.Jej som to ešte ani nepovedla. Chcela som sa nato vykašlať že až v 18 pôjdem ale dobre že som šla teraz lebo on mi dal papier pre doktorku a keby som nešla tak by sa asi divila že čo nechodím. Pri najbližšej navšteve by sa ma pytala či som bola. Takže ja som musela isť či som chcela alebo nie. Inak by som šla až niekedy v 20 rokoch. On mi nič nevravel že prečo sama len sa pytal že prečo až keď si pozrel papier od mojej doktorka tak pochopil. A tampon si neviem zaviesť lebo ma to strašne štipe asi sa neviem uvolniť alebo čo. Kamoška mi hovorila že musím byť uvolnená ona nemám problém si ho dať.
& mňa na nijaký ultrazvuk neposielal prečo? A on mi nehmatla prsia len mi povedal že sa mám vyzliecť a pozrel na nich ale nehmatal hneď som sa aj mala obliecť. A detičky najbližšich desať rokov neplánujem až potom nato mám ešte čas nie? :)
A dikez ešte raz za odpovede. :)

&

Fertilny typ je to čo pise kate. S mojou byvalou frajerkou keď som bol na ultrazvuku prsniikov napísali to iste a tiez bola vydesená čo to je až gynekológ jej vysvetlil. Mne je len divne ako môže mat 15 rocna už fertilny prsník.
To ze ich máš menšie nevadí oni sú vyvinuté sa a veľkosť je genetická. Až plánuješ mat detičky v buducnosti kojiť budeš môcť aj s menšími. Veľkosť prsníka nema vplyv na kojenie.
A prečo ti on už hmatal prsia keď máš ešte len 15? To sa nerobí až po 18 roku ?

Kate95

Ahoj, fertilný typ prsníku znamená, že to odpovedá normálnemu, fyziologickému nálezu mladej ženy v plodnom/reprodukčnom období.:-)

Ja sa ale divím, že si tam mohla ísť sama... Ja som mala 17 (o pár dní 18), a musela som ísť s mamkou, inak ma nechcel vyšetriť.

Ja som menzes dostala v nechcelých 10 rokoch (mám problémy s hormonmi), takže Ti možem ticho závidieť :-) Každý si tým musí prejsť, a už to máš za sebou, paráda :-)

Ešte k ten hygiene- rada. Používam vždy (nie len počas menzesu) prípravky na intímnu hygienu, možeš to tiež skúsiť. V prvé dni menzesu tiež používam servítku.

K tým tampónom. Určite by som to neunáhľovala, aj keď ja som s nimi nemala problém nikdy a tiež som sex ešte nemala :-) To asi záleží od osoby, ale určite si neublíž.

prvykrát

Ahojte tak bola som včera na tej prehliadke.
Nakoniec to nebolo až také strašne ako som si mylsela. Len to vyšetrenie cez konečník bolo take nepríjemne ale prežila som to. Ten ultrasvuk robil cez brucho, zobral mi krv na nejaké hormony a pozrel prsníky.
A prave toto sa chcem opytať že v tom papieri pre lekárku detsku ktorej mám ten papier odniesť napísal okrem iného že mám fertilny typ prsníkov čo to znamená? Je to niečo vážne? Mám ich menšie ako moje spolužiačky žeby to toto znamenalo. Inač že vraj je všetko v poriadku tam dole len vaječníky mám trochu scvrknuté ale to sa vraj časom da do poriadku a že bude mať môcť normálne aj decka v dospelosti. :)

prvykrát

Vám sa povie choď a neboj sa ale ja sa idem z toho všetkého sprepáčenim pos**r. Neviem ako to zvládnem v ten deň. Mám strach že niečo zbabrem alebo sa strápnim.

adriiiiii

Radsej chod nakolko si brala lieky a treba ti urobit odbery zrejme hormonovy profil ci je vsetko ok.A mas odporucanie od lekarky tak nespekuluj nehanby sa nemas dovod sa bat.Je to uplne bezne vysetrenie a lekar ako vsetci ostatni.Drzim palce