Od 1.10.2013 platí nová úprava doplatkov za inzulíny.

Príspevok v téme: Od 1.10.2013 platí nová úprava doplatkov za inzulíny.
DiabetikIvo

NEPLAŤTE TO ČO NEMUSÍTE!

Za humánne inzulíny (Actrapid, Insulatard, Humulín R, Humulín N) doplatok NEPLATIA deti do 15 rokov a to už od júla 2008 - viď. dokument s názvom "cast_B_ indik_obm.doc" uverejnený na webovskej stránke MZ SR: www.health.gov.sk, bohužiaľ tento fakt málokto z rodičov týchto detí doteraz vedel. :-(

Od 1.10.2013 platí nová úprava doplatkov a za inzulínové analógy (rýchlo pôsobiace ako Humalog, Apidra a Novorapid, tak aj za dlho pôsobiace Levemir a Lantus) NEPLATIA doplatok deti do 18 rokov a tehotné diabetičky.
O tom hovorí dokument "cast_B_ind_obmedzenia_k_01_10_2013.rtf" uverejnený na webovskej stránke MZ SR www.health.gov.sk , kde sa k nemu dostanete cez odkaz s názvom: "Časť B: Indikačné obmedzenia" (priamy link je tu:www.health.gov.sk)

POZOR na jednu vec! V zozname kategorizovaných liekov je u humánnych inzulínoch doplatok pacienta a rovnako aj pri inzulínových analógoch. Toto majú aj programy v lekárňach. A takto to je aj v poriadku. To, že deti doplatky podľa vyššie uvedených dokumentov neplatia je SKRYTÉ V INDIKAČNÝCH OBMEDZENIACH, ktoré sú súčasťou kategorizácie liekov.

Programy kás v lekárňach majú pri inzulínoch nejaký indikátor indikačného obmedzenia, ale obsluha predpokladá, že sa indikačné obmedzenia vzťahuje len na to kto a komu môže predpísať inzulín a keď je na recepte pečiatka a podpis diabetológa, tak je podľa nich recept v poriadku a vydajú inzulín a program im naúčtuje doplatok, čo by malo byť tiež v poriadku...

V poriadku však NIE JE, to že si OBSLUH NEPREČíTA INDIKAČNÉ OBMEDZENIA v ktorých je napísané, že humánne inzulíny sú bez doplatku pre deti do 15 rokov a inzulínové analógy pre deti do 18 rokov a tehotné diabetičky.

A teda ak po vás chcú doplatok a vzťahuje sa na vás ustanovenie aktuálne platnej kategorizácie liekov, že máte inzuléínovú liečbu plne hradenú zo zdravotného poistenia, tak ich nasmerujte, že indikačné obmedzenie nehovorí iba o tom kto liek môže predpísať a komu, ale že tam je zakotvené aj ustanovenie vymedzujúce doplatky pre deti a tehotné diabetičky

A pokiaľ lekárnik/čka tvrdí, že ide o výnimku a že lekár musí špeciálne na recept napísať, že ide o liek bez doplatku, tak dotyčný/á nehovorí pravdu, lebo nejde o žiadnu výnimku, ale o VŠEOBECNE PLATNÝ PREDPIS platiaci pre určité skupiny pacientov s diabetom. Pokiaľ by šlo o výnimku, napríklad niektorému dieťaťu staršiemu ako 15 rokov by poisťovňa na základe žiadosti ošetrujúceho lekára plne hradila napr. Actrapid, ktorý toto dieťa malo plne hradené poisťovňou iba do svojich 15 rokov, túto skutočnosť by už lekár musel na recept vyznačiť.

Je to podobné ako v zákone o cestnej premávke, kde je všeobecne platným predpisom maximálna povolená rýchlosť v obci 50km/h. Toto platí vo všetkých obciach na Slovensku. Výnimku tvoria časti miest a obcí, ktoré majú značkou vyznačenú nižšiu, alebo vyššiu max. povolenú rýchlosť.

Kategorizácia liekov je pre lekárne všeobecne zaväzujúcim predpisom a preto od vás v lekárni nesmú žiadať doplatky za humánne inzuliny pre deti do 15 rokov a za inzulínové analógy až do 18 rokov.