Chcem byť záchranárka - aká škola?

Príspevok v téme: Chcem byť záchranárka - aká škola?
Kikuška 112

Dobrý deň.
Prosím o radu.Veľmi túžim ísť na zdravotńu školu a vyučiť sa za záchranárku. Prosím tých ľudí, ktorí vyštudovali a pracujú ako záchranári aby mi poradili akým spôsobom sa môžem záchranárkou stať. Poraďte mi školu a odbor. Som z východného Slovenska.Vopred ďakujem za každú radu.

Nat567

Všetko je tu len o Primačkach ona chcela vedieť na akú školu kam... Mňa by tiež zaujímalo ze ci je možné vyštudovat Strednu zdravotnú potom ísť na 2 roki si urobiť nadstavbu a ísť pracovať a keď tak si popri dorobít titul jeden pán mi to napísal ale neviem ci vedel ocom hovorí

Alexa_1

Určite by si to zvládla. Ide hlavne o tú kondíciu a Teba ešte vôbec netlačí čas, že by si nemala čas na sebe kus zapracovať!
Čo sa týka telesnej, tak pre mňa boli najväčším problémom limity na kľuky a sed a ľah. Kondičná príprava sa ale dala, ale ja som začala mať problémy pri klinických cvičeniach a vlastne aj zdravotné problémy s chrbticou.
Môžem Ti poslať informačné listy na predmety ak by Ťa zaujímali, len mi prosím Ťa napíš mailovú adresu.

Kikuška 112

No ja počitam s tym ze tam nebudu len lahké prípady ale aj ťažké aj po fyz. aj po psych. stránke.
Noo ja mám tych 167cm a váhu tých 75kg. Myslíš že by som to zvládla ??
S plávaním nemám problem ....plávať viem dobre.Behy nie som najlepšia ale zvládam to tiež v pohode ....
Čo tam je ešte také náročné na tej telesnej ,čo napr. tebe robilo problémy ??

Alexa_1

Ja som bola na tom podobne. :-)
Nie, nie je to vôbec o váhe a cm. Ja mám nejakých 164 cm a 45 kg a TV mi nerobila problémy, ale skôr ma vyčerpala neskôr prax na RZP, hoci som bola fakt pri takej skupinke záchranárov, ktorí boli super!
Čo sme mali bežne prax počas školy (5 hodín doobeda utorky), tak to bolo horšie, lebo tam sme makali a veľakrát sme mali čo dvíhať. :-/ Taktiež chodíš na prax na oddelenia na JIS-ku, ARO a tak a tam to je tiež dosť náročné.
Mám spolužiačku, ktorá má 167 cm, čiže asi ako ty a 80 kg a zvládala kondičnú prípravu super, hádam najlepšie z nás. Taktiež som mala spolužiačku asi so 167 - 169 cm a 60 kg a na školu sa vykašľala po 1. semestri, lebo nezvládala. Je to všetko skôr o tom akú máš fakt fyzickú zdatnosť a ako znášaš záťaž. Na praxi ani nejde o tú kondičku, ale o psychiku a tá vie poriadne niekedy s človekom zamávať, hlavne ak sa dostaneš k samovrahovi, alebo k tragickej dopravnej nehode. Ja som pri takej bola cez súvislú prax kde bolo aj dieťa a veru nebolo mi všetko jedno.

Kikuška 112

aha tak dakujem za info ....
Od malička som chcela byť doktorkou,záchranárkou a vôbec si neviem predstaviť aby som robila niečo iné. Nemám problém keď vidím krv alebo iné ťažké zranenia, bezne si pozerám nejaké operácie alebo študujem prvú pomoc čiže ma to velmi baví. A čo myslíš akú váhu by som mala mať ak mám výšku cca 167cm aby som zvládla telesnú aj tie prijímačky a to všetko ??

Alexa_1

Ak dobre viem, tak zdravotnícky záchranár sa na SZŠ ani nedá vyštudovať dennou formou.
Už nemusíš chodiť na pomaturitné štúdium, ale po maturite sa môžeš prihlásiť na bc. štúdium: Urgentná zdravotná starostlivosť. Ja chodím na Slovenskú zdravotnú univerzitu, tá je zo sídlom v BA, ale má fakultu aj v Banskej Bystrici (tam chodím aj ja).
Okrem toho sa tento odbor dá študovať na týchto univerzitách:
Prešovská univerzita - Prešov,
Katolícka univerzita - Ružomberok,
Univerzita Konštantína Filozofa - Nitra a myslím, že sa uvažuje niečo podobné aj na JLF v Martine.
Prijímačky sú z biológie + telesná zdatnosť. Ty sama musíš vedieť ako stojíš z telesnou a aj tak ešte nemáš nič stratené, lebo máš pred sebou ešte strednú školu.
Čo Ťa láka na tomto odbore? Alebo ako si predstavuješ túto prácu?

Kikuška 112

Aha ....
No ja som tiež chcela isť na SZŠ zdravotny asistent a potom 2 roky nadstavba záchranár a potom este Bc. len to neviem na akej škole ,kde ? .....Ty na akú chodíš,kde ?

Alexa_1

Áno, ja mám maturitu na SZŠ ale v odbore zdravotnícky asistent a teraz študujem na Slovenskej zdravotníckej univerzite v odbore Urgentná zdravotná starostlivosť.
Prvý semester sme chodili čisto len do plavárne. Celé plávanie bolo zamerané hlavne na vytrvalosť a to všetky spôsoby a mali sme aj dosť tvrdé limity.
V 2. semestri sme mali plávanie a aj atletiku a tiež všetko zamerané na vytrvalosť. Vtedy sme už v plavárni nacvičovali aj napr. záchranu topiaceho a pod. Okrem toho sme na čas robili také ako napr.: sed-ľah, skok z miesta, drepy, kľuky. Kondičnú prípravu sme mali 3 semestre, čiže celý prvý ročník a v druhom ročníku v zimnom semestri. Potom sme mali rozličné výcviky - terén, voda,....

Kikuška 112

Idem sa pozrieť na DOD na tu školu a uvidim čo a ako .....
Alexa_1 ty si chodila na SZŠ alebo chodíš ?? ..... Niečo bližšie k tej telesnej by som chcela vedieť ....