Zly vztah s matkou

Príspevok v téme: Zly vztah s matkou
thooooor

Caute,

pisem sem lebo ako opora pre moju priatelku zlyhavam, cize jej neviem v tomto poradit. Respektive poradit viem ale to co jej hovorim ja neberie do uvahy a myslim, ze nazor od viacero ludi by ju mohol konecne "nakopnut".

Ona ma 2 sestry a z toho su obidve stastne zadane a odcestovane zo Slovenska. Ako tretia sestra to ma velmi tazke. Jej matka na nu tlaci takmer vo vsetkom. Nuti ju jest jedla ktore nema rada, prikazuje jej stale ucit sa aj ked jej vysledky v skole su lepsie ako priemer a uci sa viacej ako 70% vsetkych ziakov co chodia do skoly. Samozrejme ze obcas sa pritrafi nejaka ta zla znamka ved to je normalne ale chciet od dcery (este k tomu od mladej, 18 rocnej, ambicioznej, peknej a inteligentnej baby) ktora sa venuje primerane svojim hobby a este si tak aj privyraba, aby mala same 1ky je trochu prehnane... nemyslite? Ved ked vidim snahu, tak ju aspon pochvalim a prizmurim na tie vysledky oci. Nikto predsa nieje dokonaly.

Najhorsie natom je, ze ona sa nevie proti nej branit, teda hlavne proti tomu jej kriku. Predstavte si ze na vas skoro kazdy den niekto zacne ziapat a vy proti tomu nic neviete spravit. Len odist a plakat v izbe... Podla mna taketo spravanie, tzv. psychicke tyranie sa da prirovnat k fyzickemu nasiliu a nech si mysli kto chce co chce ale podla mna je to tak! Ona ju ani nechce pustit na vysoku skolu niekam dalej (aby isla na internat) chce ju mat len doma lebo je to posledna dcerka a tak si to zafixovala v hlave. To nehovorim o tom, keby sa mala osamostatnit a odist z domu...

Prosim mozte sa vyjadrit k tejto teme a poradit jej? Ja si taky zivot neviem predstavit... Ved predsa bat sa vlastnej matky je dost silna kava.

Dakujem vopred za prispevky.

Real_ita

Ahoj thoooor, počuj, prečítala som si, čo si písal, že v akom trápení je tvoja priateľka. . . .

Neviem, či ti to pomože, ale dúfam že hej. . . .Posielam ti moju tému, kde su prejednávané nielen moje problemy. . .. . ale aj problemy, ktoré mám skrz matku . .. . zakazuje mi koníčky, a aj vysokú školu mi zakázala. . . . a stále iba ziape. . . povačšine. . . .

nemusíš čítať všetko . . prečítaj si len moj príspevok, a ak ťa to zaujme. .. tak aj cenné rady od týchto super ludí . .. pretože tam padli názory. . .že moja matka to v halve v poriadku rozhodne nemá....

Daj potom vedieť, že či to nejako pomohlo alebo tak.

Oza

Na toto sa nedá nereagovať!
Toto je jasný prípad sebectva a manipulovania. Ak môžem poradiť, snaž sa vysvetliť priateľke,že nikto, či už je to kamarát, alebo rodič, nemá právo kričať na ňu a riadiť jej život. Čítate správne...ani rodič.Rodičia nám môžu poradiť, ale je na nás , ako sa rozhodneme.
Neviem, či by pomohlo porozprávať sa s matkou o jej pocitoch. Sebecký ľudia majú totiž jednu vlastnosť, nám ostatným dosť nepochopiteľnú...nemajú citovú inteligenciu (empatiu)...v preklade- jediné city ktoré poznajú sú tie, ktoré súvisia s ich osobou, ale nedokážu sa vcítiť do pocitu a myslenia iných.Títo ľudia majú veľmi nízke sebavedomie a boja sa byť samostatní, preto často preháňajú iných a dávajú im za úlohu rôzne veci.Majú pocit moci a to im pomáha zvyšovať ich sebavedomie. Pozor- \\\\\\\"hocičo spravíte, nikdy nie sú spokojní\\\\\\\".Preto , nech sa tvoja priateľka bude akokoľvek snažiť, bude to vždy ona, ktorá bude prehrávať a mať pocit viny.Moja rada znie- nesnažiť sa s tým bojovať. Nesnažiť sa matku pochopiť, presvedčiť - nič to na veci nezmení. Matka ju nepotrebuje aby s ňou vychádzala (ak by to chcela, tak by na ňu nekričala), matka chce aby ju ovládala. Títo ľudia si to často ani sami neuvedomujú a dostať ich k psychológovi je veľmi ťažké.V podvedomí totiž tušia, že je v nich chyba, aj keď si to nikdy nepriznajú. Na vine ste predsa vy! Jediné čo tvoja priateľka môže urobiť je to, že si môže vybrať. Buď bude trpieť...alebo utečie. Medzitým nič nie je. Čím skôr si to uvedomí, tým lepšie.
Posielam link,možno pomôže!
www.integra.fost.sk
Prajem kamarátke do života všetko najlepšie a hlavne veľa šťastia. Bude ho potrebovať.

thooooor

> lilyiankaa

Myslim si, ze skusala ale neuspesne. Proste ona na nu stale vrieska, neda sa zastavit a vzdy to konci tak isto, v izbe s placom... Po tomto/tychto pokusoch sa este viac boji odporovat a neviem ako jej s tym mam pomoct. Ja chapem ten strach ale nejako by sa podla mna cez to mala preniest ved predsa nemoze trpiet dalsich XY rokov...

Dakujem za rychlu odpoved.

phoe

Tak jej mama to sice preháňa, ale sú aj oveľa horšie matky ako tie, čo sa snažia z dieťaťa vybojovať to najlepšie. Povedz frajerke, nech si ten krik neberie osobne a nech kvôli tomu neplace. Mama ju ma rada, aj ked je na ňu tvrdá. Tá drina sa jej raz vráti. Ty si jej priateľ, tak jej pomôž sa odreagovať, a medzi ne dve sa nestaraj, nech si nájdu cestu k sebe sami. Časom sa to zmení, ver mi...ked sa osamostatni

lilyiankaa

tvoja priateľka má už 18 rokov, to znamená, že to či pôjde na výšku sa snáď rozhodne ona sama a aj do akého mesta, resp. či sa od matky odsťahuje .... musí len nejak vydržať to jej ziapanie ..inak skúšala sa s ňou o tom nejak normálne porozprávať, že jej vadí, keď po nej kričí, že nemá na to dôvod, lebo je dobrá žiačka, poslušná dcéra, hm?