ked chces, moze dosiahnut, po com len tuzis, netreba ti k tomu ani prachy, ani skoly, ani niiiiiiiiiic :)
Ako byt inteligentnejsi? Fuha...treba si celkovo rozsirovat svoje vedomosti, citat vela zaujimavych kniziek. Clovek ani neveri, o com vsetkom sa moze docitat. Ja si napriklad pravidelne poziciavam z kazdeho rozka troska. Cestopisy (tam sa dozvies o krajinach, zvykoch, kulture), zivotopisy, milujem divadlo, cize knihy o nom, o hudbe, o zaujimavych miestach, tak isto o medicine, fyzike...
Bez TV zijem uz 10 rokov a absolutne mi to nechyba. Ked si chcem nieco pozriet, sama si najdem film, ci dokument. Vsetko je na nete a ja sama si vyberam co chcem vidiet. Pozeraj vela dokumentov o comkolvek, vyber je siroky a ziskas velke mnozstvo informacii. Ja milujem "tazke", psychologicke filmy, neznasam lacne komedie, americke pseudodramy a podobne, hoci napriklad manzel si pri tom rad oddychne. Raz za cas je to fajn, ale napriklad ja potrebujem film, pri ktorom sa ide mozog "popast" na vsetkom :) Hodnotenia filmov najdes lahko a vdaka tomu budes vediet, po akom asi siahnut. Obcas si treba mrknut aj nieco zle, aby vedel clovek porovnavat :)
Okrem telky, odmietam aj radio. A ked tak, jedine co pocuvam je radio Slovensko. Vzdy sa dozviem kopec informacii, ktore nikdy nebudes pocut v komercnych radiach, kde s oblubou kecaju o "nicom" a o "nicom". Telku nemam doma, ale u rodicov a ked uz cosi pozerame, tak jedine oba programy STVcky. Najma stare inscenacie, ale aj nadherne slovenske rozpravky pocas Vianoc. Tie si ujst nenecham :)
A takto by som mohla pokracovat donekonecna, co by si mohol robit a co selektovat :) Dolezite je ostat otvoreny vsetkemu. Neblokovat sa voci nicomu, lebo to je najhorsie co clovek moze urobit. Treba diskutovat s ludmi, pocuvat nazory inych, uvazovat nad nimi atd atd atd. To ti doda rozhlad :)