ahojte. Dneska sa moje 3 fenky tak pobili že jednej z nohy tak tiekla krv že to pôjdeme asi zašiť :(. Ale stalo sa to toľko krát že už nemám na to sily. Prosím poradte mi čo mám robiť všetky tak veľmi milujem ale ak to pojde takto dalej tak asi bude si musieť nájsť nový domov. Strašne ma to bolí a stále kôli nim plačem. Čo mám robiť ? pomôžte mi prosím oni sa raz zabijú. Žijú s nami v dome. Ešte teraz cítim na svojich rukách pach krvi. Veľmi ma to trápi a tak ich milujem ale toto ? máme malé dieťatke ktoré ich tak miluje že keď sa bijú plače,kričí asi pol hodiny. Bojíme sa. Prosím poradte mi :/
Neviem si dať rady moje fenky sa ustavične bijú
"Keď vidíme že sa už idú biť hneď k nim priskočíme a rýchlo ju zdvihneme ale čo sa veľa krát stáva tá druhá ju hneď zahryzne a á druhá sa moce nieje možné ju udržať. Keď už skončí bitka zavrieme tú ktorá si znova začína na pol hodiny do izby a takto sa snažíme aby videli že keď budú na seba vrčať budú potrestané izoláciou."
Podla mna je to cele zle a vase psy absolutne nechapu, co to s nimi stvarate. Radit je tu tazko, kedze to spravanie sa neda vidiet nazivo. Ja by som skusila nieco ine, ale nerucim, ze to aj bude fungovat. V momente konfliktu by som sa postavila medzi tie psy tak, aby napadany jedinec bol za mnou(teda ja ho chranim svojim telom-neklacim, nepouzivam ruky, ak by som ich chcela mat cele) a razne(prisnym, vyssim hlasom) by som oslovila utocnika, napr. Beny, vypadni! alebo len Vypadni! Zaroven by som nasadila skaredy, nasraty pohlad a vynutila by som si od psa, aby ustupil. Nasledoval by mily laskavy ton(pohladkanie), ale len pre napadaneho jedinca. Pre utocnika len ignorancia-neoslovovat, nehladkat, nevsimat si ho, akokeby ani neexistoval. Odmenovat treba vzdy len dobre spravanie, ktore od psa pozadujeme-tu, ze nenapada. Naopak, trestame to zle spravanie-pes napada, a preto dostane trest, ze pan sa od neho odvrati a ked sa uz zacne chovat normalne, pan ho zoberie na milost.
Namacat psovi nos do toho, co cikal, sa nerobi. Staci povedat razne fuj a opacne, ked sa vonku vycika, odmenit. Na to treba trpezlivost a byt doslednym. Je to najlepsia a najucinnejsia metoda.
Ďakujem veľmi pekne :-)
Aj my sme mali zateplenú búdu, pre šteniatka s maminou. Mala nielen izoláciu, ale aj vykurovanie. :-)
Nemyslím si, že by boli leniví, len veľmi dobre vedia, čo si môžu dovoliť. Existuje jedno pravidlo: Musíš byť tvrdohlavejšia ako tvoj pes. A keď ťa začne ignorovať, upriamiť jeho pozornosť na odmenu: Aha, čo na teba čaká... alebo niečo v tom zmysle.
Treba odsledovať, čo vedie k bitkám a kto tie bitky vyvoláva. A podľa toho sa zariadiť. Ale najlepšie by bolo prizvať nejakého odborníka, pretože je dobré vidieť celkové vaše spolunažívanie. Bez toho ťažko radiť.
pes-howto.webnode.sk
www.stastnypes.sk
Držím teba palce :-)
Môj otec je drevár takže dokáže urobiť hocičo z dreva. Vymysleli sme im búdu ktorá bude zateplená. My by sme ich do takýchto zím nikdy nevyhodili na dvor. Kedže poznám situácie v útulkoch ktoré ma trápia. Keď vidíme že sa už idú biť hneď k nim priskočíme a rýchlo ju zdvihneme ale čo sa veľa krát stáva tá druhá ju hneď zahryzne a á druhá sa moce nieje možné ju udržať. Keď už skončí bitka zavrieme tú ktorá si znova začína na pol hodiny do izby a takto sa snažíme aby videli že keď budú na seba vrčať budú potrestané izoláciou. Kastrácia by po ohla a bude sa to riešiť v najskorších mesiacoch. A inač môj otec už robil také búdy aj pre krátkosrsté psy a ľudia boli veľmi spokojný. Urobil by to ale kedže je to človek ktorý pracuje zatial si na to nemašiel čas :) ale aj to príde. To odporučanie by som mohla vyskúšať ale kedže chodím do školy veľa času mi neostáva. Veď ledva si čas nájdem na toto a to pretože som chorá :/ Naše psy sú lenivé snažila som sa ich učiť povel nesmieš na maškrtu ale buď mu to zožral iný pes alebo keď som to robila osamote veľmi sa nesústredil. Vďaka za všetko :) veľmi ste mi pomohli. Oni sa stále pýtajú von škrabú na dvere. Ale v noci alebo keď cítia pachy hneď to obcikajú. Za to sú už riadne potrestaný. Namočenie nosa do ich cykaníc a potom menšie po zadku. :)
pridam tu aj zopar mojich postrehov:
1. ide o krizence civav a ratlikov-nie su vhodne na permanentne umiestnenie vonku, a hlavne nie v zime.
2. cistotnost-nikdy nie je neskoro; takze ich zobrat na pravidelne prechazdky a podporovat chvalenim cikanie a kakanie vonku. Dom riadne umyt, aby im to tam nesmrdkalo. Bude to chvilu trvat, ale ak neprestane v usili zoznete ovocie v podobe cisteho a relativne hygieckeho interieru.
3. kedze ich nedokaze ani riadne vychovat, ulachcite si zivot aspon tou kastraciou(treba dat pozor, co vsetko vet vyoperuje, aby sa aj prestali harat) a zabranite tak aj nahodnemu mnozeniu nechcenych steniatok(vsetky utulky a zachranari sa Vam za to podakuju).
4. otec tych steniat urcite nemal ziadnu poruchu-bud bol rozmaznany alebo mal zlu skusenost s ludmi a dokazal si vytvorit aspon vztah s Vasou mamou.
5. treba si vsimat, ktora fena to zacina a este pred samotnym napadnutim tomu zabranit(ked sa uz pobili xy-krat, zrejme uz mate vypozorovane nejake tie "priznaky") + treba byt spravodlivy-fenka cislo 1 to zacne, tak ta to aj dostane vyzrat(nie bitkou) a potom nasleduje jej ignorancia a venovanie sa tym druhym dvom, ktore su kludne a nezaparaju - to iste plati, ak to spravi fenka cislo 2 atd.+ nenechavala by som ich osamote spolu(nie tych jedincov,ktori sa biju), len vo Vasej pritomnosti, kedy mozete korigovat ich spravanie.
6. najdolezitejsi bod-som laik a anonym, a vsetci sme tu anonymni vlastne. Miesto toho, aby ste skusali desiatky rad, ktore ani nemusia fungovat, pripadne este mozu vsetko zhorsit, radzej by ste sa mali obratit na niekoho skutocne skuseneho. Ja za seba mozem odporucit: www.vlcica.sk(Sylvia Drienkova: je tam aj telefon, aj e-mail+ma tam aj poradnu), pripadne navstivte dogforum.sk(je tam dost vela tem o vychove, tak mozete skusit pridat aj ten Vas problem-odporucam spravne zaradit, lebo nemaju radi duplicitne temy)-je tam mnozstvo skusenych ludi, ktori by Vam dokazali pomoct.
Drzim vam palce, aby ste zacali konecne zit a nielen utierat po psoch a rozdelovat ich. Psy su uzasne stvorenia, ak si ich spravne vychovate.
lombardo...,
tebe vďačím omnoho viac :) vysvetlil si mi to troška konkrétnejšie ako piktogram aj keď písal no pol strany kedže ja veľa o týchto cudzích slovách čo sa používajú medzi vami nerozumiem ... :) Ako som písala tieto hierarchie akosi nepociťujem ale kedže nás je dosť v jednéj domácnosti je to ťažké. Moji psy aspoň ja si myslím že nežijú ako svorka. Keď ide auto brešú všetci alebo ten najmenší krpatý havo najviac breše a veľmi silno :D
vďaka inač vôbec ale vôbec nepoznáš moju situáciu. Nikoho nedám ani za svet preč z domu a hotovo! Kedže sa nedá všetko vysvetliť slovami a mna tu nikto asi nechápe ako som to myslela. Je to zložité. A neznášam keď niekdo súdi niekoho ktorého nepozná a ja mám na ne čas! Myslíš si že vycvičím svojho psa podla knižky? alebo ako to mám podla teba spraviť ? ! Ja ich nedám preč to sa nikdy nestane.! a presne ako tu hovoríš neznášam anonymné diskusie. Máš pravdu všetko je to anonýmne! ty o mne nevieš nič a veľmi ma to bolí keď to takto súdiš podla pár komentárov. Keby aj na slovensku existovali kynologovia ktorý by cvičili psov ako v ,, Ja alebo pes '' táto relácia fungovala na DOME ! Ach jaj .. ale vďaka za všetko v niečom si poradil ale skôr som haldala ako to vyriešiť tak aby ostali všetci spolu a stým si nepomohol ale Vďaka
piktogram, ak narážaš na mňa, tak by si mal vedieť, že naša rodina sa dlhé roky venovala profesionálnemu chovu SČ. A ja osobne som sa 5 rokov venovala prevýchove problematických psov. Takže mne pojem ako je hierarchia vysvetľovať nemusíš.
jak ja "zboznujem" anonymne diskusie. vzdy sa najde jeden "mudrlant", ktory si vypichne nieco, co si vysvetli po svojom a hned ma potrebu rypat...
bohuzial, s tymto sa stretavam casto, ludia si myslia, ze vsetko o psoch vedia, ked si precitaju tri knizky, kt. sa viac venuje vycviku (teda povely - prikazy), a potom o ich prirodzenom spravani, instinktoch nemaju ani paru.
k veci: vodca svorky nie je niekto, kto chce vyhrat sutaz popularity, to je mu srdecne ukradnute. je zodpovedny za jej prezitie, takze nejake zabomysie chobotiny ho netrapia. vo svorke existuje dynamicka hierarchia, kt. sa neustale meni (neustale neznamena kazde dve minuty, ale akonahle je niekto zo svorky vyluceny, alebo niekto umrie, dospievajuce mladata, kt. medzi sebou bojuju o postavenie), hierarchia sa zmeni. aj v ramci svorky existuje hierarchia medzi samcami, hierarchia medzi samickami a hierarchia v spolku.
je len uplne prirodzene, ze kazde zo zvierat je ine, a tym padom inklinuje viac k inemu clenovi svorky, v tomto zvierata nie su az tak odlisne od ludi. ale to, ze k niekomu inklinuje viac neznamena, ze ho nutne povazuje za svojho pana, ci vodcu.
tolko k dog behaviour. k danemu problemu asi tolko, ze ak nemate cas, ani chut sa tym psom venovat a nastolit medzi nimi poriadok - vravim ako fakt, nemam snahu nieco vycitat (a ze to bude vyzadovat isty cas je fakt, musia si prevyknut na veci nanovo), je par z tych zvierat umiestnit do inych domovov a zvysok, ak nie je na chovne ucely, nechat podla moznosti kastrovat a sterilizovat. pretoze ak sa boje medzi nimi vystupnuju a zacnu sa agresivne spravat k ludom, prvym ohrozenym byva zvacsa mlada - teda male dieta. ak toto nastane (nehovorim nutne, ze musi), osud tych zvierat zrejme naberie uplne iny (horsi) spad, pricom sa mohlo problemu zabranit vcas. neni na co cakat. zrejme by pomohlo aj to, keby sa psom venoval nejaky "profesional".
toto je moj posledny komentar, bolo podanych dostatok informacii na to, aby sa problem mohol adresovat. kto chce, hlada sposoby, kto nechce, hlada dovody. dufam, ze sa problem vyriesi tak, aby nakoniec netrpel pes nevinne len preto, lebo si clovek nevedel rady. informacii je plno, ci uz vo forme clankov, alebo videi na internete, a neverim tomu, ze ak niekto chce nieco vyriesit, tak si nenajde trochu casu na to, aby sa problemu mohol venovat.
a ako to mám urobiť aby mali iba jedného pána keď sú už takto naviknuté ? im sa dáva všetko rovnako. Žrádlo,piškotiky aj lásku. Sú to naši maznoši. Neviem ale naše psy počúvajú iba moju mamu. Nás až tak nie. Ale teraz ako máme malé diaťatko nevieme sa im tak venovať.