Ahojte, chcel by som sa poradiť,
no neviem s kým a komu, keďže mojich rovesníkov
absolútne nezaujíma ich budúcnosť a mojim rodičom, je to jedno - aspoň to tak od nich vyznie, pretože sa nezaujímajú. Študujem na ekonomicko-elektrotechnickej strednej priemyselnej
škole (dosť odvážna kombinácia), no vždy som sa chcel poberať
gastronomickým smerom, pretože ma baví variť, viem to a každý,
kto ochutnal čo som navaril si to nevedel vynachváliť - nebolo to
zo zdvorilosti ale naozaj im to chutilo. Chcel by som byť šéfkuchár,
a už sa vidím aj na tom poste, ale dá sa to dosiahnuť z mojej
doterajšej školy? Môžem sa rekvalifikovať na kuchára? Čo myslíte,
brali by ma zamestnávatelia vážne ak by som im napísal do životopisu,
že som absolvoval elektrotechnickú školu a chcem robiť kuchára a neskôr
šéfkuchára? Dosť ma to zaráža a niekedy sa bojím o svoju budúcnosť.
Prajem pekný deň.
Chcem sa stať majstrom v obore, ktorý neštudujem poradíte mi?...
ahoj,ja mam hotelovku a po skonceny skoly som robil kuchara asi 3 roky no a ked prisla kriza tak som zacal robit vsetko co sa dalo....aby som zarobil a prezil..... robim ako mechanik strojov a zariadeni....a nemal som ani sajnu o takej praci,vsetko sa da naucit....
az budes sefkuchar tak mi daj vediet ja mam prax z irska a londyna zavarime si spolu,mozno aj v tvojej restike ;-)
Ahoj patttttttttt
Si vyhral :D
Uz len tym ze sa nenechas ovplyvnovat okolim a po druhym tym ze si nasiel co ta v zivote bavi a naplna.
Skus to vziat do buducejsej roviny ... zrejme kedze ta varenie naplna budes sa v nom chciet posuvat. cize prijimat stale dalsie zdroje mudrejsich ucitelov .. kedze pojdes do coraz uzsej vrsty kucharov, budu tieto zdroje drahsie a vacsinou koncia aj certifikatmi alebo dakym dokladom. samozrejme ucenie od inych kucharov - za to nedostanes certifikat, mas za to skusenosti / vedomosti, ktore si mozes dat nasledne certifitkovat.
skola sa v danom obore berie LEN ako zaciatok vzdelavania. pri nastupe do zamestnanie sa pozru na 2 veci : certifikacie a portfolio.
neviem ci chces byt kucharom na slovensku, ale v kazdom pripade by ta tu bola veeelika skoda. mas naviac kamo a to fest naviac kedze takto zmyslas uz na strednej, cas hra v tvoj prospech :)
popozeraj si uz teraz pozici (od tych najvyssich po najnizsie) v danej oblasti a v danom state. .. uvidis pracovne naplne, poziadavky roznych firiem, platy .. a podla si mozes rozplanovat svoju cestu
(priklad, na slovensku ti bude stacit ako pisala ninajenina akreditovany kurz. ale uz vies ze by si chcel robit robotku vyssiu a tam treba mat maturitu v danej oblasti. na pozicii lepsieho kuchara ti bude treba dalsie certifikacie, na poziciu sefkuchara napr. dalsie kurzy pre pracu s ludmi .... je to cesta, ktora nikdy nekonci .. vola sa to zivot a teba bavi a ma zmysel :)
este mozno posledny riadok k tomu portfoliu - pokial vies nieco vytvarat, by ludom osozny a su k tomu aj fyzicke podklady - to je to cim sa tvoria hodnoty (peniaze). musis ale vediet (skola, kurzy, znamy, zdroje) ako to robit.
p.s. ak si v najekom 1-2 rocniku, urcite chod od znova na strednu co ta bavi .. darmo teraz zabijes 2 roky zivota niecim co ta ani nebavi ani to robit nebudes, ked ti bude bokom stat co v skutocnosti chces.
ak je to rodicom jedno, povedz ze tebe nie a ze chces prestupit.
myslim ze zaciatocna pozicia tohto odboru je napr. pomocnik v kuchyni, a to mozes robit od 2. rocnika na strednej, ak by prudili ze kto ta bude zivit (sami sa predsa nevieme ^^), lebo v skutocnosti ta bavi aj vykonavanie cinnosti ("praca" aj vzdelavanie v nej ("vzdelavanie")
vela stastia a chuti do varenia patttttttttt :)))