Ahojte. Zaujíma ma ako vníma rodina člena so schizofréniou? Ja som nikdy nezažila človeka so schizofréniou v ataku. A poznám viac rodín, kde schizofrenikov ponižujú, nadávajú im, nenávidia ich. Ale že v kuse, nie len počas araku. Neviem prečo. Snáď mi to tu niekto objasní. Zatiaľ vnímam schizofrenikov ako psychicky chorých ľudí, nie ako niktošov, či spodinu.
Schizofrénia a rodina
Ja som liecena na nieco ako schyzofrenia a u mna je to takto: Mam stavy a ked mam stavy tak som strasne zla, paranoidna a utocna. Ked sa rozkricim tak rodicia hned zacnu revat lebo su vynervovany a nevedia co so mnou. Dalej je tu to, ze zdravy clovek schizofrenika nechape. Ked mu povie schizofrenik alebo niekto s podobnym postihnutim nieco, co ho rani alebo co ho urazi, tak to ten clovek tak nemysli v skutocnosti, len sa nevie ovladat, ma roztrzitu osobnost a niekde v sebe to lutuje, no prijde mu to v tu chvilu normalne... proste ho nechape a nebere veci s rezervou a aj ked sa k nemu snazi chovat ako k psychicka choremu, tak ho bere ako za zdraveho a nevie mu odpustit iste veci. Aj ja kolko krat poviem veci, ktore moju mamu rania a potom mi to vycita a znie to ako keby som to povedala umyselne ale potom to lutujem, i ked to nedavam na javo... A ked niekomu schizofrenik ublizi(fyzicky ci dusevne) tak je to zlozite, lebo clovek co si to neprezil, nevie pochopit toho, kto tuto chorobu ma a bere to tak ako keby to spravil zamerne... podla mna je vsetko v tom, ze ostatny to nechapu. A aj preto nevedia pochopit chovanie schizofrenika kedze je iny a neberu ho takeho aky je ale ako takeho, kym nie je...