Nechcem jej obnovit anorexiu/bulimiu

Príspevok v téme: Nechcem jej obnovit anorexiu/bulimiu
Otik

ahojte mam jednu kamosku,pozname sa dlhe roky a pred par rokmi zacala trpiet anorexiou,neskor bulimiou.uplne ju to nicilo a pohltilo,snazila som sa jej vtedy pomahat ako sa dalo no a po viacerych pobytoch na psychiatrii to s nou vyzeralo na dobrej ceste. Nedavno som ale asi spravila velku chybu a neviem co stym,robim atletiku a ked sa ma raz spytala co prave robim,povedala som,ze idem behat. Hned sa ponukla,ze mozme ist na druhy den spolu,potesilo ma to. No odvtedy sa ma kazdy den pyta,ci som sla behat,ked nejde somnou tak ma prosi aby som taktiez neisla. Viem,ze to nieje dobre... Ale co jej mam teraz zakazat chodit somnou? Alebo ju klamat ze nechodim? Jednoducho nneviem a bojim sa aby som jej neobnovila tyoto trapenie

ouii..

a este by som jej naznacila, ze to, ze od teba ziada, aby si nechodila cvicit, je prejavom jej ochorenia a ty sa trapis, lebo vidis, ze v sebe ma stale pozostatky a nechces, aby sa to opat rozbehlo. mozno si po takejto konfrontacii aj sama trosku uvedomi, ze poziadavky na to, aby si ty nechodila, su chore.

ouii..

Otik, mas dobry postreh, toto je spravanie, ktore ma suvis s PPP. ona sa o tvoju vahu zaujima preto, lebo sa potrebuje porovnavat. podla cisel inych bab si robi obraz o sebe - ked jej povies, ze vazis menej, ako ona, bude sa citit zle a bude sa snazit schudnut, alebo teba "obvinovat". robi to uz v podstate teraz, tym ze ti naznacuje, ze chodis casto.

baby s ppp okrem zvracania, nejedenia a laxativ zneuzivaju nadmerny pohyb, preto jej behanie moze uskodit. raz denne nie, ale nemala by behat a robit dalsie styri sporty pocas dna. nie preto,ze by ten sport ako taky bol nezdravy, ale preto, ze to zivi jej chore myslienky a chory pristup k jedlu - udrziava to v nej predstavu, ze vsetko, co zje si musi odmakat, spalit to a pripadne sa dostat do deficitu kalorii, aby chudla. pre zenu s nadvahou to jenormalne, ale pre babu, ktora sa dajme tomu pohybuje na hranici zdraveho BMI to nie je spravny pristup. a dalsia vec, u zdravej zeny sa z pohybu nevyvinie porucha prijmu potravy, u zeny, ktora ma geneticky predpoklad na ppp to moze byt velmi silny faktor (jeden z mnohych).

a tieto baby hned na kazdom "citia" ppp, casto ani tam, kde nie je, ale hned si vsimaju, ci niekto nerobi to, co by prave oni nemali robit, ak sa chcu uzdravit. ak malo nepravidelne jes, vela cvicis a nebodaj chudnes, tak moze mat pravdu a ty mas problem, ktory si ani sama neuvedomujes, alebo ten problem nemas, ale ona ta z neho bude velmi rada podozrievat.

preto to tak rozpisujem, aby aj zvysok pochopil, ze ano, spravanie dievcata suvisi s ppp. ty jej v provom rade nic nehovor o svojej vahe, ked bude mat najblizsie podobne poznamky, tak jej skus citlivo vysvetlit, ze ty sa hybes koli tomu, ze ta to bavi, ze je to tvoja zaluba a nie koli tomu, aby si tym chudla. nech pochopi ten rozdiel v pohybe pre radost a tom, ktory ludi pouzivaju len na spalenie kalorii.

lilyiankaa

tak aj keď pôjdeš behať jej povedz, že si nebola a ona má viac kg ako ty, či je chudšia alebo ako to je? možno jej vadí, že si štíhlejšia, menej vážiš a pod.

Otik

Ano chodim,aj jej poviem ze som bola a vtedy ju to stve,povie mi,ze preco chodim tak casto a kolko vazim. Viem,ze beh nieje nic zle ale skor sa mi zdalo,ze to zaoberanie sa mnou naznacuje problem.

lilyiankaa

a chodíš behať či nie? veď na tom nič zlé nie je .. nevidím dôvod, prečo by sa jej to malo obnoviť, veď behom sa nedá nič pokaziť ....