obcas mam v hlave myslienky ako schudnut.teraz je to horsie bo zacala skola a stres s nou spojeny.ale vzhladom na tieto myslienky sa vzdy normalne najem..a obcas sa vazim..minule som mala 59kg co som necakala. a hned tie myslienky..zatial su to iba myslienky.iba par krat v zivote som riesila problemy jedlom.nikdy som ale nemala podvahu.. skor ked mam tie myslienky robim presny opak toho na co myslim-cize jem..tiez som ale nikdy nezvracala jedlo..
Je toto anorexia?
@kabel
A ty si sa zamyslel, že to čo sa dnes, hlavne v oblasti ideálnej postavy, považuje za normálne, v skutočnosti nie je? Dá sa považovať za normálne, aby niekto dievča nútil, priamo či nepriamo, k tomu, aby prekročila "svoje biologické normy"?
ouii.. má pravdu. Už len pokúšanie sa o mediálne dokonalú postavu je krok ku okraju priepasti.
naozaj existuje vela zien, ktore nesplnaju dg kriteria pre anorexiu, ani bulimiu, resp. prejedanie, no objektivne maju nestandardny vztah k jedlu, vlastnemu telu a naruseny sebaobraz zalozeny na prilis kritickom hodnoteni vlastnej vahy a neprimeranom doraze na nu. pripadne pocity diskomfortu vo vlastnom tele, ktore uz nie su len pocitom "mohla by som schudnut", ale obmedzujucim prvkom v zivote. strasne vela mladych bab, ktore maju normalnu zdravu vahu sa citi "tucne", lebo nesplna prezentovanu "idealnu" podvahu a vela z nich zacina manipulovat s jedlom, citit sa pri nom nepohodlne atd atd. no toto nemusi prerast do ment. anorexie alebo bulimie, no pristup k jedlu uz koketuje s patologiou. preto taka nespecificka kategoria.
to nebolo ironizovanie, to bolo zamyslenie, ze dnes sa zo vsetkeho robi porucha, aj z uplne normalnych veci
ked si mudry na ironizovanie, budes mudry aj na to, aby si to pochopil, mne sa teraz nechce zabavat s prekladanim;)
Eating disorder not otherwise specified (EDNOS) is an eating disorder that does not meet the criteria for anorexia nervosa or bulimia nervosa.[1] Thus, individuals who have clinically significant eating disorders that do not meet DSM-IV criteria for anorexia nervosa or bulimia nervosa are diagnosed with EDNOS. Individuals with EDNOS usually fall into one of three groups: subthreshold symptoms of anorexia nervosa or bulimia nervosa, mixed features of both disorders, or extremely atypical eating behaviors that are not characterized by either of the other established disorders.[2] In other words, EDNOS acts as a default category, and is defined by what it is not. Currently, EDNOS is the most commonly diagnosed eating disorder in clinical settings
diagnosticke kriteria neexistuju a porucha ano, zvlastne :-D
anorexia to nie je, ale je to dobre podhubie pre vznik poruchy prijmu potravy - anorexie, bulimie, navaloveho prejedania, alebo EDNOS (blizsie nespecifikovana porucha prijmu potravy), ktorou trpi velmi velke mnozstvo zien, len nie je o nej povedomie a asi ani presne diagnosticke kriteria
hlavne sa zbav tych myslienok a prilis to jedenie neprezivaj. niekedy sa totiz moze stav odrazu prehupnut do vazneho problemu. jedz vsetko, co tvoje telo potrebuje. a este ti radim aj necitaj o anorexii, lebo aj z toho sa k nej mozes prepracovat.
toto anorexia nie je ..anorexia je, ak by si jedlo vôbec neprijímala, pretože by si si pripadala stále tučná a pritom by si bola ako tintítko ....