Syn má 16rokov, 192cm a 80kg.Asi pol roka chodí cvičiť do posilňovne, dva trikrát do týždňa.Chcel by začať užívať nejaké aminokyseliny, alebo proteíny.Nevie mi niekto poradiť aké výživové doplnky by boli vhodné k jeho veku?Mám totiž trocha obavy, aby si skôr neublížil ako pomohol.
Výživa pri cvičení
Ahoj, pri silovom tréningu je naozaj dobrý Weider Gold Whey srvátkový proťák, je to topka, kvalitka, vysoko percentný s dobrou dávkou BCAA. Avšak nezabúdaj, každé užívanie proťáku je z medicínskeho hľadiska nie veľmi dobré, človek by mal prijať také množstvo bielkovín v gramoch, aká je jeho váha, t.j. 1g na kilogram váhy a to v strave. To je pre orgány a pečeň fajn, každý prídem navyše zaťažuje orgány, ktoré to musia spracovať.
Avšak ak chceš naberať svaly, musíš pri cvičení prijímať viac, pretože ten základ telo potrebuje na iné procesy a to, čo si ty dodáš navyše, budú využívať svaly.
Ak chceš však byť len zdravý, cítiť sa dobre, byť aktívny, odporúčam ti začať s intervalovým tréningom - silový, cardio, crossfit. Zostav si plán tak, aby si nejakú dobu robil všetko a striedaj to, budeš sa cítiť vo forme, je to makačka a pecka :) Ja osobne preferujem názor, že mať zameraný tréning len jedným smerom je blbosť! silový tréning je náročný na kĺby, pracuješ s váhami, zdvíhaš umelo niečo. Taký crossfit je cvičenie s vlasnou váhou a povedala by som, že to je náročnejšie, nejde len o silu, ale toto ti robí kondíciu, zatiaľ čo silový nie. Dala by som niekoho v posilke zabehnúť, tak by mrel... :) najlepšie je pre zdravie kombinovaný tréningový plán... A najväčším základom je samozrejme strava. Neviem, ako na tom si, ale to je to najhlavnejšie, bez stravy nezmôžeš nič v ničom. Keďže už makáš, tak predpokladám, že vieš, ako by si sa mal stravovať a koľko. Aký je tvoj stav (koľko tuku na sebe nosíš, koľko svalov na sebe nosíš, máš cieľ a primeraný výpočet a predstavu, aký máš mať príjem a výdaj (kvalitatívne a aj kvantitatívne) :) toto si premysli a ak sa rozhodneš len čisto pre silový tréning - kúp si ten weider, ten je naozaj top :)
ja odporucam Plantforce Synergy Protein , je to prirodny ryzovy protein, bez lepku a laktozy nezatazuje travenie
Stačí jedálniček obohatiť jogurtmi, rybami, orechmi, šošovicou, vajíčkami, paradajkami a kefírovým mliekom.
Počas cvičenia je dobry dostatočný pitný režim a energiu dodá aj banán alebo kiwi. Odporučala by som aj banánovy nápoj - mlieko banán + škorica. Jednoducho skúšať komu, čo vyhovuje.
Podobne sa mixuje aj zelenina a ovocie, ktore dodaju telu dostatok živín.
Bližšie informácie v kníhkupectve Phanta rei pod názvom Smoothie nápoje.
tie by som veru ani ja do seba nedala
hovadzie proteiny? bleeee
No ja odporucam kvalitne hovadzie proteíny dobre sa vstrebavaju a nexatazuju tak zaludok ako srvátkové. Napr
-odkaz odstránený-
pandorica,
vždy boli - pred nástupom steroidov - a stále sú najlepšie tzv. celostné doplnky, čiže potraviny. Keď som upravoval jedálniček niektorým kulturistom, ktorí pôsobili na európskej úrovni, prestali užívať namiešané prášky a popri strave, ušitej na mieru podľa metabolického typu, užívajú už odo mňa iba zelenú pšenicu, macu a sumu.
Okrem iného už nepoznajú niečo také ako naberacia a zhadzovacia fáza.
Keďže syn má 16 rokov, odporúčal by som mu mierniť sa pri tréningu - na všetko má čas.
Z aminokyselín sú výhodné preparáty BCAA hneď po tréningu. Proteiny sú rôzneho pôvodu a rýchlosti vstrebania. Hneď po tréningu by si mal dať srvátkový (tá sa strávi do hodiny), ostatné (napr. kazeín v tvarohu) sa strávi dlho (je dobrý na noc alebo na čas, kedy bude dlhšie ako 2-3h bez možnosti najesť sa)a uvoľňuje sa postupne. Na nete je kopec stránok, tie by si mal naštudovať :) všetko je tam pekne a zrozumiteľne popísané.. ja som si kúpila 4zložkový proteín, ktorý obsahuje srvátku, vaječný albumín, mliečny proteín a kazeín. Záleží koľko chce do toho človek investovať a aký častý a intenzívny má tréning/ciele.
Dakujem
Proteiny maju akurat roznu vstrebatelnost, ale v tomto sa velmi nevyznam. Vraj srvatkovy je bezproblemovy, najkvalitnejsi, to mi odporucil znamy. Co sa tyka stravy, treba prijat 2g bielkovin na 1 kg vahy, pre tvojho syna s vahou 80 kg je to teda 160g bielkovin na den. Ak si kupi protein v prasku, tak by mal skonzumovat 3 odmerky denne - rano, po treningu a pred spanim. cize uz len z toho bude mat 60g bielkovin.