Slovák poistený v českej poisťovni bez slovenského preukazu poistenca

Príspevok v téme: Slovák poistený v českej poisťovni bez slovenského preukazu poistenca
hlaďka

Dobrý deň,

môj otec dlhodobo pracuje v ČR je tam aj poistený a platí si tam všetky odvody. Nevlastní slovenský preukaz poistenca. Pred niekoľkými mesiacmi podstúpil na Slovensku operáciu srdca. Včera mu prišla výzva k úhrade 5 900 eur. Je jeho chybou, že si nevybavil potrebný preukaz, na základe, ktorého by bol ošetrený bez problémov. Viete mi poradiť ako má postupovať pri následnom vymáhaní peniazi od českej poisťovne? Resp. má niečo také vôbec zmysel. Je to niekde právne zakotvené, že si môže na túto sumu nárokovať u svojej poisťovne?

Vopred ďakujem za odpovede.
Simona

.uško

ak tvoj otec býva v SR mohol si vybaviť kartu poistenca aj na Slovensku, formulár E104, treba sa len informovať v poisťovni. môž muž pracuje v AT a chodí k lekárom v SR, zdravotnú starostlivosť mu prepláca rakúska poisťovňa cez slovenskú

ddana

V tomto prípade by komplet celú starostlivosť mala uhradiť česká poisťovňa, treba však k tomu doložiť všetky faktúry od nemocnice.

bshnx

neviem co tu miesas slovensky preukaz poistenca. ked je tvoj otec poisteny v CR tak asi tazko by mal mat kartu poistenca SR. na zaklade coho by mu ju mali vydat? len tak?
ak bola operacia neodkladna a vyziadal si ju neodkladny stav ohrozujuci zivot, tak jeho poistovna by to mala preplatit

hlaďka

Bola to urgentná operácia po náhlom zlyhaní srdca. V najbližšom čase budeme určite kontaktovať českú poisťovňu, len som chcela vedieť či náhodou nemá niekto podobnú skúsenosť...a to, aký bol výsledok...

kabel

Presne tak, mal mat vybaveny europsky preukaz z ceskej poistovne. Teraz moze akurat tak poziadat cesku poistovnu o refundaciu, ale ako sa oni rozhodnu...

ddana

No chybu urobil - bez problémov by bol dostal európsky zdravotný preukaz. Je potrebné kontaktovať s faktúrou aj českú poisťovňu. Operácia srdca bola plánovaná, alebo to bol urgentný /akútny/ zákrok?