Dedičstvo

Príspevok v téme: Dedičstvo
zúfalá10567

Som už zúfalá. Celé tri mesiace nespávam. Naša mama ešte neumrela a moji súrodenci si už robia zálusk. Ide o to, že dom v ktorom bývam s mužom patrí matke a býva tu aj jej otec, môj dedo. Dom je starý a chátra. Mama má kopec pôžičiek a aj napriek tomu, že jej platíme polovicu nákladov a pomimo aj všeličo iné, ja nie som ochotná vrazat viac peniaze do domu, ktorý nie je náš. V podstate tu ani bývať nechcem, prácu máme ďaleko a moja mama aj s dedom nie sú ľahké povahy. Ale keď sa o nich nepostaram ja, tak nikto, súrodenci sú odsťahovaní vo vlastných domoch a aj tak by s nimi moja mama nechcela bývať. Dom mama nechce predať. Vlastne chce - nám, mne a môjmu mužovi s tým, že sa o nich dvoch postaráme a dom opravime. Skutočne som do domu dala veľa peňazí, ked tu bývali súrodenci, neprispievali ani korunou, aj ked už tu boli v manželskom zväzku. Na dome je ťarcha - dedo s doživotným bývaním. Skutočne sme chceli dať mojím súrodencom toľko, koľko chcú, ale banka nám toľko nepozicia a čím ďalej sa mi to zdá príliš veľa. A dnes v noci mq trápi, že prečo majú vlastne z predaja domu, medzi mnou a mamou niečo ako peniaze riešiť súrodenci. Veď by si všetky peniaze mala nechať mama a robiť si, čo chce. Ja jej ozaj nikdy z tých peňazí nechcem nič. Ale prečo by sa o tie peniaze mala deliť už teraz, ked si môže konečne dovoliť vyplatiť dlžoby a ísť na dovolenky alebo čo chce, užiť si jeseň života. Dom bol pred 5 rokmi ohodnoteny a vlastne 3/4 z tej sumy by sme dali mame. Čo je dnes reálne polovica zo sumy akou by bol ohodnoteny dnes. Neviem ako sa k tomu celému postaviť. Ale nepáčia sa mi reči súrodencov, že oni chcú z domu toľko a toľko. Nerada by som sa rozhadala, ale už mi je teraz zle. Ako sa to celé javí vám? Kde je spravodlivosť?

Skuseny?

Vsetko tu uz bolo povedane, len jedna vek k tomu:
Nebud zufala, ale KOMUNIKUJ. To, co si napisala a co Ti napisali iny, HOVOR rodicom aj surodencom a hovor im to dokola. A ked budu mat na to iny nazor, tak povedz, ze im das moznost si to vyskusat. Ked nebudu suhlasit, tak im dokola opakuj, ze pre nich je to prilis tazke, aby to co i len skusili a zlahcuju to Tebe. U nas sa uplatnilo pravidlo: Kto sa o rodicov postara, ma za to polovicu domu (bez dlzob). Druha polka sa vyrovna s dlzobami a zvysok sa deli medzi vsetkych rovnako, vratane tych, co sa staraju. Popravde nezostalo toho vela, ale vobec to sestre, co sa stara nezavidim. Je to dost tazke.
Dobru noc.

kafe

Dievča, v tomto by si NEmala byť mäkká. Dobre dohodnite sa, že dom predáte (je veľmi otázne komu, keď sa dá predať iba s dedkom). Možnosť odísť, by ste s mužom mohli kľudne využiť. ALE. Ak chcú súrodenci z domu nejaký podiel, nech teda preberú aj záväzky - doopatrovať mamu a deda. A teda dohodnite sa na týždňovkách už teraz - nech preberú svoju časť povinností a potom majú právo aj na nejaké peniaze. Či tebe chcú nechať dieru z koláča (doopatruj a ešte nás aj vyplať z domu) a oni si budú váľať šunky a užívať peniaze? Ani náhodou!! Nech láskavo pochopia, že starať sa o niekoho neni med lízať a získať za oplátku dom (tiež si myslím, že by vám ho matka mala darovať, nie predať) je úplne normálne.
Ale v tomto by mala byť matka tá čo rozhoduje. Je to jej majetok, deti nemajú právo sa starať do toho, čo s ním urobí. Starajú sa o ňu? Pomáhajú jej, zaujíma ich ako sa má, či potrebuje niečo... ak sa o ňu nestarajú, nech sa nestarajú ani o jej majetok.

Prezývka55

Co riesis? Spiste darovaciu zmluvu kde ti rodicia daruju dom zadarmo. A financne sa vyrovnajte ako chcete mimo zluvy. Btw preco ti rodicia chcu predat dom??? :D Sak to by ti mali dat zadara nie? Alebo pockaj a aj tak to nakoniec zdedis. Inak dedia sa aj dlhy.

jedulka

je to obyčejný hyenizmus.Domluv se s matkou,vím,že to není lehké oni si rádi postaví hlavu,ale šoupla bych mamku ku každému z nich a neh sa stara.Bolo by vybavene.

rivapataQQQA

si napojená na moj komp ty vyeaná icsa preto aj táto téma.podstatné je že ak umrie tak v priamom rade ak si dedič neplatíš 37percent dan z predaja nehnutelnosti.Lebo teraz sa platí už aj zdravotnej poistovni kedže štát tahá peniaze zovšadial kde sa len dá zvyšuje dane lebo v rozpočte je - a na správu štátu nie je odkial vziat peniaze.Majetky a dedenie je smutná vec rozhádaná rodina pocity nespravedlnosti a krivdy, ked to čo makala dostane možno niekedy aj nič a ten čo nerobil nič zbohatne.Casto ide o citovu záležitost majitela,kto je mu bližsí atd......Počula som od jednej známej že dole iduc po schodoch po dedičskom jednaní po sude sa na schodišti strhla bitka medzi pribuznými mláítuili sa dáždnikmi muesla prist pohotovost, infartové situácie,doživotne sa nerozprávaju medzi sebou

Mimulus

Spravodlivosť neexistuje!!! Si zvykaj.

A pokiaľ ide o majetky tak sa dokážu rozhádať aj celé rodiny, dobrí priatelia sa medzi sebou roky nebavia alebo...

Je toho veľa...takže...

slnovrat

Dom patrí matke, môže s ním robiť čo chce. Deti majú nárok až po smrti. Matka ho moze kľudne predať a peniaze prepit. Alebo vám ho predať za pár eur. nechcela by som deti čo sa ruvu o moj majetok, a o mňa nezáujem..