Tykanie vs vykanie

Príspevok v téme: Tykanie vs vykanie
shy

Nelezie vám vykanie na nervy? Mne osobne sa to vykanie zdá zbytočné, niekedy človek ani nevie či má určitej cudzej osobe vykať alebo tykať, je to také mätúce hlavne keď neviete kolko má daná osoba rokov a čo si teda môžete k nej dovoliť

keď sú ludia mladý dajme tomu do 30 rokov je divné keď si medzi sebou vykajú a zasa starší od 30 a viac je divné keď si medzi sebou zatykajú ako myslím keď sa nepoznajú

možno som tú vekovú hranicu neodhadla, neviem :)

naty2

no je to fakt dementne to vykanie. ked som v obchode a je tam ocividne mladsia predavacka odo mna (mam 24) a mam jej vykat:D velakrat uz tykam, pride mi to fakt trapne. starsim osobam ale vykat mi nejak nerobi problem..

slnovrat

Martin veď ani Slováci nie su neviniatka, ale v bežnom styku by mala byť slušnosť. Strašne sa mi nepáči ked na ulici či v buse vidím drzych spratkov k starším. Ja tiež ocakavam že sa budú ku mne ľudia chovať slušne, tiež sa tak k ľuďom chovam a myslím ze to život sprijemnuje.

Deria

vsetko zalezi na tom, aku vychovu sme dostali a kde sme sa narodili. ono je to v podstate jedno, ci niekomu vykam alebo tykam. na slovensku je vykanie prejav ucty, co vobec nie je na skodu. v DE si tykam s kdekym ale zeby to bolokrajsie....mozno jednoduchsie. ked mi svokra hned v zaciatkoch navrhla, aby som jej tykala, skoro som sa prekotila.:) nemohla som si na to zvyknut. a prave preto, ze nemci su ina mentalita, beru odmietnutie alebo nezaujem tykat ako odstup a odmeranost. ale zeby si hned kazdy s kazdym tykal, sa tiez neda povedat, ibaze je to volnejsie, nez na slovensku. a to je v poriadku, netreba sa preto hned opicit po druhych.:)

martin741

Slnovrat Japonci sa síce tvária slušní, ale nikdy nikde na svete som sa nestretol s takými perverznosťami a nechutnosťami ako v Japonsku a Ázijských krajinách...Skoro každý sa tam tvári slušne, ale sú to len masky a naučené vzorce správania. Skutočné povahy keď ich spoznáš sú úplne iné...

ebi777

tak keby si vyskúšala iné, možno by si zmenila názor, musíš to zažiť na vlastnej koži, ten rozdiel

mne to tiež dovtedy prišlo ako prejav úcty, ale takto ak to porovnávam, vidím veľké rozdiely

a keby náš národ len trošku poľavil, čo sa týka vystupoovanie azmýšlaniu, už tu na fóry by bolo omnoho menj ľudí na práškoch

asi tak, je to môj názor, a nikto mi ho nemôže vziať hotovo :D

m77

Ja každemu cudziemu dospelemu vykam.Ked on mi začne tykať tak začnem tykať aj ja,vynimka su starší ludia.Ale slušnosť je slušnosť,mne osobne sa nepači ked mi niekto začne bez dovolenia tykať dokonca ma to naštve

slnovrat

Mne to divne nepripadá, Ebi . Nemám pocit že sa tým ponizujem, príde mi to slušné. Napríklad som mala ale problém s učiteľkou, rovnako starou, stávalo sa nam že sme si tykli. Tak som navrhla že si teda potykajme, no ale bolo to potom trápne jej tykat. Našťastie to dlho netrvalo :D

ebi777

nieee tak to nemyslím, ale napr v obhcoe predavška taká mladá ako ty, a si navzájom vykáte ako dementní,,, alebo ideš si sadnúť v buse vedľa niekoho kto je taký starý ako ty.. a pod.
jasne starším úctu treba dať, nie na to som myslela

slnovrat

Mňa osobne iné národy netrápia, tiež si myslím o nich svoje ...v slušnosti by som si brala príklad od Japoncov a nie z usa

Aja02

Ja teda neviem, vykanie je prejavom úcty a aj tak, neviem si predstaviť, že by som mala napr. v práci 50- ročného nadriadeného a mám mu tykať.