Zdravím. Matka trpí už dlhšiu dobu depresiami. Stále som pri nej snažím sa ju vždy rozveselovať, vždy ju vytiahnem niekam von napríklad niekam do mesta alebo sa len tak prejsť. Problém je že vonku s kamarátmi som už nebola ani nepamätám. Nechcem (možno sa aj trochu bojím) nechať mamu samú doma. Nechcem aby upadla do depresie a aby sa cítila sama. Kamarátky totižto nemá, otec pracuje v zahraničí a domov chodí veľmi málo a brat sa už odsťahoval. Aj keď idem niekam von vždy som len chvíľu začnem vždy rozmýšlať čo asi robí ako sa cíti, či sa nenudí. Keď sa nudí alebo nemá čo robiť ide si lahnúť a je schopná preležať celý deň a to nechcem. Preto sa snažím byť stále doma aby som ju neako zamestnala či už upratovaním alebo ako som spomínala niekam ju zoberiem. Ale chýba mi môj život. Chýbajú mi výlety s priateľmi, ten nekonečný smiech pri nich atď. Neviem si ani predstaviť čo bude keď si budem chcieť založiť rodinu. Fakt neviem čo mám robiť. Ako ju mám naučiť že aj keď je sama dá sa niečo robiť ? Nie len prespať celý svoj život. Viem že depresie sú svine ale cítim že byť stále doma ma ničí.
Matka
Viem že už by bol najvyšší čas trošku sa osamostatniť ale ja stále neviem nabrať odvahu. Som na ňu od detstva strašne naviazaná a keby sa nedaj bože niečo stalo veľmi by som si to vyčítala. S otcom si moc nerozumiem asi preto že je stále preč a brat detto. Nechcem sa na ňu vykašľať ale nechcem ani skončit ako stará dievka do konca života pri mame :(
Petn/ra,
rodicia maju zodpovednost za vychovu svojich deti, ale nie naopak. Zial, nedokazes matke pomoct, aj keby si pri nej nechala svoj zivot. Navyse hlavnou ulohou rodicov je umoznit detom samostatny zivot, nie im v tom branit - ci uz vedome alebo nevedome. Aj rodicia potrebuju casom pomoc od deti, ked nie su schopni sa o seba postarat sami, ale toto este nie je Tvoj pripad. Mama sa potrebuje prebrat k zivotu sama - Ty ju nedonutis. Mozno potrebuje precutnut, ked zostane sama dlhsie. Keby to bolo pri Tvojej nepritomnosti velmi zle, tak je to na poradnu, ale Ty sa potrebujes vzdat ulohy "spasitela", aby si bola slobodna. Len tak mozes pomoct mame, opicia laska ju nepohne z miesta a ublizis aj sebe.
Pekny den!
Ja by som jej to aj povedala ale bojím sa ako zareaguje, aby si nemyslela že mi je na obtiaž. Rozmýšľala som aj nad neakými aktivitami, ale nič ma nenapadá vedeli by ste mi poradiť ? Chcela som ju vziať na kone ale spomenula som si (našťastie včas) že koňov sa bojí. Chcela by som ju vziať niekam kde by ju to bavilo. Tak dva-tri krát by som išla s ňou a potom by chodila sama aby som mala čas aj trošku na seba. Poradili by ste neaké aktivity pre starších ? Čokoľvek.
Vezmi ju niekam do kolektívu jej rovesníkov, a cvičiť, stupne jej hladina serotoninu. Takto sa depiek nezbaví.
Asi sa o tom s nou porozpravaj a povedz jej to co si napisala tu.
Aj ked je tvoja mama a mas ju rada tiez to neznamena ze jej mas robit program ako malemu dietatu.