Behanie naboso - fivefingers

Príspevok v téme: Behanie naboso - fivefingers
kamoska_

Skusenosti, rady, tipy...

Ja tieto "topanky" mam, presla som z klasickych bezeckych tenisiek a neviem si tzv. bosy beh vynachvalit. Pride mi to ako uplne ina dimenzia behania. Preto ma zaujimaju skusenosti inych ci uz pozitivne alebo negativne, pripadne rady, tipy na beh. Dik za kazdu reakciu :)

N1BOOM

Už druhý rok s nimi behám,klasickè topanky už nechcem ani vidieť. A žeobčas nejaký ten kameň? Nevadí, noha sa rýchlo naučí reagovať aváhu prenesiem inam. 100%spokojnosť.
už v nich mám zvládnutè aj Rysy a Kriváň.

hawkman

Ja som mal práve pri behaní v botaskoch sem tam bolesti kolena.Vo vff ešte ani raz.V teréne je dakedy problém sutovisko kamienkov,dakedy lístie a hodne blato a mokro,hlavne pri behu dole kopcom..Zabehol som v nich aj kopce ako-klak,matrinské hole z kuneradu,strážov,Božkovie laz ,Velký Manín,Velký Javorník a dalšie kopčeky..Zatial som riešil výdrž z behom na 10 km a tým pádom pravda adaptáciu nôh na takto dlhý spôsob cez špičky a teraz pomaly začínam pridávať tempo..Pravda zo začiatku som behal na váhe skoro 80 kg a teraz po polroku je to na 73 a pravda poznať na behu každé kilo naviac.A váhu plánujem dať dole na 68,,to by už mala byť ako pred vojnou-18 rokov dozadu dd.Teraz samozrejme už neriešim pri behu došlap po teréne,lebo nohy sa krásne prispôsobujú nerovnostiam.Ešte plánujem kupiť spyridon LS do terénu..

Nephilim

nuž ja som zatial skúšala behať na boso pár krát po poľnej ceste z časti zarastenej trávou, a je to skvelé, noha a hlavne prsty na nohách sa správajú úplne inak. Topánky zatiaľ ešte nemám ,ale mám v pláne si ich kúpiť:-)
okrem toho sú veľmi dobré aj prechádzky, teda aspoň pre moje nožky určite. S behom ale treba opatrne, nech si nohy pomaly navyknú:-)

doubledog

ja mam ine barefooty, nie priamo fivefingery, ale merrell trail glove

je to absolutne skvela vec, a to nielen na behanie, ale aj na chodenie ci fitness aktivity.
ja som v nich absolvoval aj turistiku s prevysenim 1700 metrov po kamenistom terene.
to uz ale neni uplne najvhodnejsie.

vyhody:
zlepsuju postavenie klbov, pruznost tela, celkovo telesny postoj
maju vplyv aj na psychiku pocas vykonu, zlepsuju koncentraciu.
a po tom, ako si telo zvykne, znizuju
unavu.

zaujimavy je vplyv na krvny obeh, vyrazne sa zlepsi, vhodne su teda pre zeny, ktore mavaju s nohami casto problemy.

uplne suhlasim s tym, ze je to ina dimenzia.

hawkman

ja ich mám tiež.konkrétne kmd sport ls.začal som behať od mája tohto roku.Teda po prvom 3,5 km.behu som mal asi týžden svalovicu.Je to pravda uplne niečo iné.Ani som nevedel kolko svalov je na nohe čo doteraz zahálali.Teraz behávam okolo 5 až 10 km trasy.Často i do kopca a v lese.Problém vidím hlavne pri behaní na štrku okolo váhu.Tie kamene nad asi 1 cm je dakedy cítiť.Najviac som bežal zatial 16 km.Treba postupne pridávať.Myslím že na opotrebovanie nohy pri spôsobe behania cez špičky tento spôsob behu možno škodí ešte menej ako klasika peta špička,lebo tam odpruženie berie na seba podrážka.Ja si zatial teda neviem vynachváliť a som rád že som tento spôsob vyskúšal a našiel v nom zase dalšiu zálubu v pre mna dalšom športe.Pozdravujem teda dalších priaznivcov a nových čo ešte neskúsili nech vyskúšajú.Možno nájdu to čo ja-novú zálubu v niečom inom..Ohladne ceny stoja viac euríčok,ale keď kúpite orginál tak dačo vydrží..Zatial mám v nich nabehané 327 km a nieje na nich ani poznať opotrebenie.Vraj vydržia aj 1000cku.Teraz v tých teplách som až tak vela nebehal,lebo som mal toho slnka v práci po strechách aj dosť,ale už sa ochladilo tak zase hádam dám dajakú stovečku mesačne.

Milky .

Neviem si predstavit behanie po terenoch.. Po kamenoch, po sikmych cestach, pokial ma este niekto spinaciu.. Osobne si davam hodne pod klenbu, aby som bol stabilny na terenoch, v priecnom smere a ked idem dolu z kopca je tam pomerne velky tlak na prednu cast a pokial nie je dobre fixovana noha v priehlavku. Neviem si to predstavit.
Ale nevyskusal som.

asldkfj

Tieto topánky sú stavané pre športovcov na rýchle trate a hlavne krátke. Nie sú odporúčané na každodenné používanie, pretože to nieje chôdza na boso, ale topánky ktoré majú akurát tak podrážku.

kamoska_

Aj to je nazor :), akurat, ze anatomiu mam zvladnutu aj techniky behu. Tak mi teda napis konkretne, co je nadmerme, nezdravo a enormne opotrebovane, mozno som nieco opomenula.