Dnes uz treba byt chytry, aby clovek neochorel.
Zdravie zacina byt dnes najvacsia odmena.
Za mna, ruky prec od soje. A na tu stitnu zlazu ti poradili dobre veci.
A este odparazitovat sa musis, ale o tom ludia neradi pocuvaju, a to im sposobuje 80% chronickych problemov.
A vegankou byt musis vediet. Tam sa narobi najviac chyb, vegetarianstvo je lahsie. Ja si myslim, ze na zaciatok je najlepsie byt vegan, ktory si ale obcas da nejaky zakysany mliecny vyrobok. Cize, neje ziadne ine mliecne vyrobky a jei ch malo, a ziadne vajcia a masa. Ale uz i v tom malom mnozstve zakysanych mliecnych vyrobkov ma b12, probiotika, a nemozu mu chybat bielkoviny. Vacsinou maju ale vegani problem v psychike. Chcu byt vegani nasilu, aby si mohli hovorit vegani.
Radsej obcas zjest trochu zakysanych mliecnych vyrobkov a byt skoro-vegan, a takto skusit vydrzat aspon 2-3 roky. Lenze vacsina veganov chce mat nalepku, ze je vegan, aby ich ostatni vegani neodsudzovali. Je to iba ich ego, ktore ich k niecomu tlaci a obmedzuje. Ja napriklad som skoro-vegan. Maso nejem, vajcia priamo nie, ale ked sa niekde vyskytne vramci receptu vajco, neriesim to. Chapes, nezakazujem si to, iba nejem vajicka priamo. A nemam horor, ze musim studovat kazdu etiketu, ci tam nahodou nieje 1% susenych vajec. Kaslem na 1% susenych vajec a je mi fajn.
A z mliecnych vyrobkov pijem kefir, obcas si tvaroh dam, a obcas si trochu parmezanu nastruham na cestoviny alebo ryzu. V praxi som na 90% vegan. Ale nehovorim si tak. Niesom ziaden -ian. Nejem maso, ale ani sa necitim byt vegetarian. Ja len proste nejem maso, lebo to tak citim, ale nazakazujem si to. Nic si nemusim zakazovat, ani sa obmedzovat, a preto ani nemam nalepku, vegetarian. Len proste nahodou som si uz roky nedal maso, lebo nebola chut ani vnutorny pocit jest to. Chapes, je to rozdiel, ci sa uzavries zvonka, alebo to vyviera zvnutra. Ked zvnutra, nijak sa nemusis obmedzovat, ani sa nazyvat, ze vegetarian.
Nicim sa neobmedzujem. Ked dostanem chut na vajcia, spravim si prazenicu. Nemam to zakazane. V praxi to ale nenastane, mozno tak raz za rok. Ale je to dobry pocit, ze mi zivot nekontroluje mysel, nemam nic zakazane, ale vo vnutri som slobodny... pritom tam je ale mudrost, vdaka ktorej som v podstate skoro vegan.
Najlepsie je nebyt ziaden -ian.
Proste ak nebudes jest 3 roky nic zivocisne, stale nehovor o sebe ze si vegan. nezakazuj si to, dat si obcas nieco mliecne. V praxi budes vegan, ale nebudes mat nic zakazane, ani sa tak nebudes nazyvat. Chapes.
Vacsinu veganov co som videl, co jedli, tak hotova pohroma. Veganstvo ti funguje, len ak zjes aspon 50% stravy surove ovocie a vacsina veganov vsetko vari, je k tomu trochu salatu, a ovocie iba obcas. A s tou sojou im uplne sibe. Odpalia si stitnu zlazu.