Dobrý večer.
Mám skvelého priateľa. On už pracuje, začal pracovať hneď po strednej. Ja chodím na výšku, veľa čítam, zaujímam sa o históriu, umenie, kultúru.
No a on je trošku jednoduchší. Nemá veľkú slovnú zásobu, nevie ani jeden cudzí jazyk, ťažko sa mu vyjadruje, nie je mu príjemné, keď musí hovoriť medzi "vzdelanejšími" ľuďmi. Aj keď mu vysvetlím nejaký nový pojem, tak o pár minút už opäť nevie, čo to bolo. Nenávidí hru aktivity, lebo nedokáže ju hrať. Nevie slovami opísať daný výraz, ani ho ukázať, či nakreslitť, a už vôbec nie uhádnuť, hoci sú to veľmi jednoduché veci. Vidím, že sa cíti nepríjemne, má možno aj trému, a cíti na sebe pohľady ostatných, ktorým je to už dávno jasné.
Cítim aj ja ten rozdiel medzi nami. On je inak veľmi múdry chlapec. Má veľmi dobré srdce, nikdy by mi neublížil, je milý, postará sa o mňa. Akurát že je taký nenáročný. Všetko medzi nami klape, opravujem po ňom maily, píšem mu správy do oficiálnych listov, pomôžem mu vo všetkom ,čo potrebuje. Len ma mrzí, že cítim nejakú "vedomostnú"??? prepasť medzi nami. Nedokážem sa s ním baviť o zložitejších veciach,o nejakých logických hádankách alebo o vedeckých výskumoch.
Vedeli by ste baby s niekým takým žiť? Trochu sa bojím, že aj naše deti budú potom takéto.. Poraďte
Trochu jednoduchsi partner
inteligentny clovek nechodi na fora, kde je cenzura.:)
komunizmus tu uz bol. a najlepsie na nom bolo, ze padol.
zdravim admin. a do skoreho nevidenia.
a co je pre teba dolezitejsie,mudry vzdelany,sebecky,namysleny lenivec ktory neprehodi ani slamu aby ti pomohol,ci jednoduchy,laskavy ,starostlivy partner???vies dokonaleho po vsetkych strankach nenajdes,a co sa tyka deti,ved sa budu vzdelavat,preco by mali byt hlupe.staci citat knizky,hned sa pamat zlepsi,a slovna zasoba ani nehovorim...
A inak este poslednu vec ktoru by dom dodala, je na cloveku hned spoznas zistis, ci je to inteligentny clovek (mudry clovek) alebo hlupy jednoduchy clovek.... Ty si pisala ze je jedno aj druhe tam si uz protirecis co nema s logickym uvazovanim nic spolocne co pises. Keby si napisala ze mily, dobry... Ok chapem, no ty si napisala je "mudry" ( to znamena inak povedane je "inteligentny")
A este k tym vyskumom... Ak si myslis o svojom priatelovi ze je mudry a zaroven nema logicke myslenie... tak si si mala nastudovat co u cloveka "otupuje logicke myslenie" aj ma to existuju rozne teorie ci vyskumy... Castokrat sa za otupenim logiky skryvaju ine veci ako je... psychicky alebo emocialny stres, rozne psychologicke choroby, prepracovanost, unava... atd. vela faktorom vie u inteligentneho cloveka ovplyvnit logicke uvazovanie (a nevie reagovat na hadanky)
poznam muzov, po ktorych som opravovala texty ci vypisovala za nich formulare, ale mam velmi rada ludi pri zemi, technicky zdatnych ludi, lebo ich obdivujem, obdivujem zrucnych ludi a ludi velmi praktickych, pretoze s nimi prezit je stokrat lahsie ako s teoretikmi, ktori ani policu na stenu pribit nevedia
takisto mam rada ludi so sirokymi zaujmami, rsp. nadanych vo viacerych oblastiach a ludi, ktori sa nemusia vychvalovat, aki su vzdelani, podkuti a inteligentni, pretoze to clovek zisti o nich aj sam, ked s nimi stravi nejaky cas....nemaju za potrebu mastit si ego atd.
kazdy na daco mame, kazdy mame iste nadania a talenty, iste IQ, sme velmi roznorodi a tak to aj treba...
keby vsetci iba teoretizovali a skumali, kto by robil to ostatne? mne osobne vyhovuju inteligentni partneri, ale inklinujem k praktickejsim a technicky zdatnym muzom, vlastne skoro vsetci moji partneri taki boli, teda tych par, ono sa to dobre aj doplna ;D
a ja sama napr. nie som ziadny vedecky typ a ludia, ktori hodiny kecaju o teoretickych vyskumoch, mi mierne lezu na nervy, ale to je tym , ze mam ine preferencie, inym ludom mozu super perfektne vyhovovat
kazdy nech si hlada k sebe to, co potrebuje, paleta na vyber vo svete je velmi siroka
Maoam
Suhlasim, a k tomu aby clovek mohol byt technicky zdatny ci mat ine zrucnosti... tak to si vyzaduje inteligenciu a logicke uvazovanie. A inak zbohnujem tie intelkualne typy, nevedia nic poriadne spravit iba kecat bezvyznamne keci a v beznom zivote su pri tom strateny, kedze sa stava ze obe ruky maju castokrat lave :) (ziadny prehlad o realnom zivote)
Ale ked skoncis skolu a nastupis do nejakej prace tak pochopis co je realny zivot a kde si na akej urovni, ked budes v nejakej praci stratena a tvoji kolegovia davno budu napredovat vdaka skusenostiam ktore uz v zivote dosiahli zak pochopis kam patris so svojimi skusenostami... a taktiez je vedecky dokazane ze rokmi a praxou sa inteligecnia cloveka zvysuje... ale ako "vedecky vyskumnik" to by si mala vediet :)
nebudem sudit, neprinalezi mi to, chcela som iba napisat, ze si protireci 'jednoduchsi' a zaroven 'inteligentny', ja osobne poznam mnoho ludi, ktori nie su absolutne nijako vedecky zalozeni, nie su ziadnymi knihomolmi, proste mnohi z nich su napr. neuveritelne technicky a zrucne zdatni, dokazu opravit vsetko, hoci to nestudovali, maju väcsinou nadania v uplne inych oblastiach a fakt, ze napr. maju problem s pisanim ci citanim tkvie jednoducho casto v tom, ze su napr. dyslektici a pod a nikdy sa to bohuzial neriesilo (v skole, u logopeda, doucovanim, specialnym pedagogickym pristupom atd.), zvlast u chlapcov/muzov toto vobec nie je ojedinely jav, zato uprimne - su casto velmi inteligentni a v oblastiach technicky ci zrucnosti trhnu mnohych superstudovanych ludi...maju casto vela zaujmov a fakt, ze maju ine talenty a nadania neznamena, ze su 'jednoduchsi', casto ani neprejavia vsetko, neradi sa 'chvalia', vedia prekvapit aj po rokoch...
kazdy z nas ma svoje nadanie a talenty, iste IQ aj iste EQ a uprimne - ty si mozno studijny, teoreticky, ci vedecky typ, ale...co ine oblasti? aj ty mas iste deficity ci oblasti, kde si ani neskrtnes a si 'odkazana' prave na tychto 'jednoduchsich', ktori to mozno z fleku za teba urobia
tym ta vobec nechcem urazit ani nic, ale musis si ujasnit v sebe, KOHO skutocne k sebe potrebujes, moze byt, ze ti sadne typ, ktory je taky isty ako ty, ale nemusi - to by si musela vyskusat
lebo tvoj partner mozno nie je vedecky a studijny typ, zato je ale velmi dobry clovek a mozno je velmi prakticky nadany a zrucny, pritom nejaky studijny vedecky typ by mohol byt voci tebe charakterovo totalny hajzel...nikdy nevies...
tvoj priatel ma prost INE kvality
musis si ty sama ujasnit, CO vlastne skutocne chces a potrebujes a potom sa podla toho zariadit
ak dospejes k rozhodnutiu, ze on nie je pre teba, tak ho nechaj ist
Súhlasím s Annkaaa, veľmi dobre vystihnuté.
Samozrejme treba si hladat partnera na rovnakej inteligencnej urovni ako ste vy same. Potom neskor v nevyvazenom vztahu vznikaju konflikty. Je dobre ked zdielate rovnaky styl humuru a pod. tieto vsetky veci dotvaraju harmonicky vztah kde si dvaja ludia navzajom rozumeju.
Ale ak partner sa nebude s tebou rozpravat o vedeckych vyskumoch prepac to je nanajvys hlupe to riesit, tam je problem v tebe (malo empatie) kazdy z nas ma urcite oblasti ktoreho zaujimaju a ktore naopak mu nehovoria nic (to neznamena ze je to jednoduchsi clovek) mna fascinuje ak je nejaky clovek v nejakej oblasti macher (odbornik) moja mila ty vies iba o tych vedeckych vyskumoch iba tarat co z toho by si vedela vyuzit v praxi??..a co je dolezitejsie pre zivot, niejake intelektualne hatlaniny alebo to ako je clovek pracovity vie zarobit peniaze, chodi do prace a pod. (takuto prax v zivote ti neda ziadna vys. skola) ja pracujem 10r. v roznych odvetiach a mozem povedat ze som odbornik vo vela veciach ktore viem vyuzit v praxi (a nie o tom kecat prazdne bezvyznamne keci) ty studujes na vys. skole este nevies o com je zivot co cloveka posuva a co mu zvysuje jeho inteligenciu. To ze sa o nieco zaujimas neznamena ze si v tom odbornik (ak to budes aplikovat v praxi tak potom o tom rozpravaj)
Dnesnej dobe je mudry clovek zamestany a pomerne dobre zarabajuci na vys. skolu tlacia vsetky decka po strednej...
hus