strasne sa bojim :( ako to prebieha? kolko to asi trva? ak sa jedna o viackorenovy zub vzadu?
Extrakcia zuba
napisem, inak akurat si obzeram svoj rtg a teda 4 zuby mudrosti od minuleho rtg dost vyrastli smerom hore uz sa cpu hore, tiez mam vela zubov, dr. mi povedal, ze apson si nemusim davat umely, ze sa mi tam dosadi dalsi zub, no neviem :D
auuu....tak ja som si davala zdrave zuby vonku, lebo ich mam vela a osmicky su zbytocne. Tak som si myslela, ze je to aj tvoj pripad. No aj tak, nicoho sa neboj. Maximalne to bude dlhsie trvat, hlavne doveruj zubarovi :)
Drzim palce, napis pak ako to dopadlo
Multilevel - no nie je, ak by bol zdravy nesla by osm ho dat von, je tam pol rocny chornicky zapal, niekolko krat rozvrtavany, cize hlboky krater, kanaliky boli plnene, nema nervy, mrtvy zub, prasklina cez pol zuba, preto hrozi zlomenie, teraz som ho mala prelieceny, aby vobec mohol ist von
Lulita, a je to zdrave? Pokial ano, nema sa preco lamat...aspon som sa to pytala uja, ktory bol dlhe roky zubar. Vraj ak je zub zdravy, nie je v nom kaz a nema prilis zahnute korene, nema sa preco lamat. Samozrejme, zalezi od sikovnosti zubara...to ano
Multilevel no kiez by som to mala aj ja tak! :)) ja sa bojim, ze sa mu zlomi, lebo to realne horzi a bude to komplikovane
alex - tiez ide o hornu 7micku, druhy zozadu
este mam dostat menstruaciu, ale to by nemalo mat suvis, ze to mi mozu urobit, ked nejdem do narkozy, chcem to mat co najskor za sebou
lulita, mne to mal najprv robit doktor. Ten vsak dlhodobo odisiel na PN a hrozilo, ze mi zub vytrhne daka storocna zubarka...No hrozne som sa bala. Pak tie reci o tom, ako odpadnem z injekcie, ako mi budu tiect sliny, lebo neudrzim nic v puse, mama ma strasila, ze ak budem dlho z rany krvacat, ze .......No a teraz MOJA realita :)
Kedze osmicky boli zdrave, trhali sa velmi dobre. Mala som ich trosku zahnute (ako haciky), ale aj napriek tomu to prebehlo ok. Injekcia bola v pohode, zub bol vonku asi za pol minuty? Neprehanam. Len ho chytila (nic som necitila), potiahla, ozval sa taky zvuk ako ked nieco povoli a uz bol vonku. Kedze som mala pred sebou hodiny, sledovala som, kolko cely zakrok trval. Kym zaucinkovala injekcia - 10 minut, samotne trhanie asi 30 sekund :) Nicoho sa neboj. U kazdeho to inak prebieha samozrejme, ale take hororove to zas nebude :)
mne trhali hornú sedmičku asi mesiac do zadu. Tiež som tam mala zápal a samozrejme mala som aj obavy. Základ je dobre pichnutá inekcia, ja som necítila vôbec žiadnu bolesť. To vykývanie bolo samozrejme nepríjemné, ale bezbolestné. Čakala som že som po inekcie prídu bolesti, ale dalo sa to prežiť a nedala som si ani jednu tabletku na bolesť. Nie je to také strašné :))
som uplne psychicky hotova, mam hrozny strach a neviem, co s tym, najradsej by som tam nesla, ale musim, mam dlhodoby zapal, ktory nejde vyliecit, uz mi to nerezaavali, sili, liecili, ale nic nepomaha, zub je prasknuty, musi von, bojim sa toho, ze sa zlomi pri vytahovani, ja som dost lakava, trpim uzkostami a bojim sa, ze od strachu omdliem, alebo zosaliem :D no neviem, co s tym, mne staci, ze sedim u zubara a mam tep 200, este som sa chcela opýtat, ci mozem pred inekciou popýtat ten umrtvovaci gel, ze by mi az potom pichol tu inekciu a tiez sa bojim toho tlaku, ako to bude rvat von omg :(
Prídeš tam, sadneš si do kresla, zubárka zoberie injekciu a pichne ti ju vzadu do ďasna (je to dosť nepríjemné). Počká sa približne 5 minút. Dovtedy ti stŕpne polovica tváre. Skúsi potiahnuť či cítiš bolesť a ak nie, tak ide ťahať. Ak cítiš, tak ti pichne ešte jednu injekciu.
Zoberie kliešte chytí zub a začne ťahať. Bolesť cítiť nebudeš, iba ťah a tlak. V prípade, že zub nemá rovné korene, tak ho "rozpíli" a vytiahne postupne.
Mne to trvalo asi 15 až 20 minút, bolesť som po extrakcií nemal.
Pokiaľ sa ti rana nezahojí nemala by si jesť mliečne výrobky. 24 hodín sa neodporúča piť alkohol a fajčiť. Do rany nemáš zachádzať jazykom, cucať a špárať tam. (je to kvôli krvnej zrazenine, aby si ju nevytiahla - predĺžilo by sa hojenie)
Pri znecitlivení si dávaj pozor na rozkúsanie líca, ja som to spravil a líce ma bolelo ešte dva týždne.
Ak máš ešte otázky, pýtaj sa. :)